avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... apartament degradat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

apartament degradat

Buna ziua,
Va solicit un sfat in legatura cu urmatoarea problema.
Locuiesc intr-un apartament de bloc. Apartamentul de deasupra mea, fiind parasit de cativa ani(proprietarul este plecat in afara tarii), a ajuns intr-o stare de degradare avansata; geamurile sunt sparte(apa de ploaie si zapada patrunzand in apartament), inundatii de nenumarate ori, igrasie provocata de umezeala. Proprietarul in cauza a lasat o cheie unui vecin si am reusit sa vad situatia de acolo; arata exact ca un ghetou; parchetul umflat si mucegait, tevile sparte...
Nu stiu cum ar trebui sa procedez, legal, pentru a-l determina sa repare tot.
Administratorul m-a sfatuit sa fac inainte cateva poze apartamentului, cu un proces verbal semnat si de el si de alti cativa vecini, si sa ma apuc sa-i scot parchetul, sa-i repar geamurile, tevile. Nu stiu daca este chiar ok asa; n-as vrea sa fiu nevoit sa-i pun parchet nou.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:06, 3 Iunie 2010
pe cheltuiala dv. puteti face acele reparatii care sa va ajute sa nu vi se degradeze imobilul mai mult decit este, urmind ca acestea sa va fie decontate de proprietar. neaparat trebuie sa aveti chitante si facturi pentru materialele si manopera.
Va multumesc pentru raspunsul prompt.
Dar este suficient procesul verbal incheiat cu administratorul blocului pentru a putea patrunde in apartament si face reparatiile ?
puteti face acest lucru; incheiati un proces verbal la nivel de asociatie de proprietari in care sa aratati, detaliat, starea imobilului si a locurilor in care urmeaza sa interveniti.
Administratorul blocului nu se poate implica in aceasta calitate in problemele de pe proprietatea individuala a unui proprietar, dar...ca persoana fizica poate fi un martor al reparatiilor pe care vreti sa le faceti. In masura in care trebuie si reparatii la tevile comune atunci acestea se fac pe spezele asociatiei.

Sfatul meu este sa lucrati cu firme care sa va emita facturi si chitante, astfel incat proprietarul cu pricina, cand va reveni in apartament sa vada ca acesta a fost reparat pe baza de facturi si chitante, nu cu sume date din mana si pe care nu le poate verifica. Din alta perspectiva, daca el nu vrea sa va achite aceste cheltuieli puteti sa-l chemati in instanta pentru a va recupera sumele cheltuite pe apartamentul lui..si acolo conteaza sa aveti facturi si chitante, nu hartii "de mana".
Care instanta ii va da castig de cauza si-l va obliga pe proprietatul apartamentului sa-i deconteze cheluielile vecinului de jos care a facut reparatiile ? Si in ce baza ?
Mai mult de atat proprietatul ar putea sa depuna plangere pentru incalcarea proprietatii private, intrare prin efractie (cu tot cu cheia lasata la vecin) etc.
Sfatul meu e sa discutati cu proprietatul apartamentului si sa va intelegeti cu el.

Alte discuții în legătură

Sunt inundat iar vecinul a murit sangriarosa sangriarosa Situatia se prezinta in felul urmator: Locuiesc la et.1 al unui bloc cu 4 etaje. Vecinul de sus a decedat in urma cu aproximativ 6 luni iar de curand tevile ... (vezi toată discuția)
Inundatie dintr-un apartament nelocuit scrichy scrichy Buna ziua Ma confrunt cu o problema si anume: in calitate de administrator la o asociatie,in prezent am o inundatie dintr-un apartament ... (vezi toată discuția)
Teava (coloana) de caldura fisurata intre etaje gabi_69 gabi_69 Buna ziua. Mi s-a spart teava (coloana) de caldura care asigura incalzirea la baie intre etajul meu si cel de la etajul inferior (nici nu as fi sesizat daca ... (vezi toată discuția)