O mica speta privind competenta teritoriala. Potrivit Art. 10 nr. 8 C.p.p., in afara de instanta domiciliului paratului mai e competenta „in cererile ce izvorasc dintr-un fapt ilicit, instanta in circumscriptia careia s-a savarsit acel fapt“.
Sa presupunem ca cineva ar dori sa dea in judecata in Romania un ziar din U.S.A. si sa solicite de la acesta daune-interese pentru prejudicii cauzate in urma publicarii unui articol in editia online a acestui ziar. Acest lucru ar fi posibil numai daca instantele romanesti ar fi competente teritorial (international). Altfel spus, ar trebui aratat ca fapta ilicita s-a savarsit in Romania. In cazul editiei tiparite, stabilirea locului de savarsire ar fi cu siguranta mai „palpabila“.
Prolema a fost analizata printre altele si de instanta suprema din Germania (BGH). Normele sunt asemanatoare. Instanta trece pentru inceput 4 posibile criterii in revista si se opreste in final asupra primului dintre ele, respingandu-le pe celelalte.
1. Continutul articolului dovedeste o legatura concreta cu teritoriul national, in sensul ca un conflict de interese concret a aparut pe teritoriul national; acest lucru este dat atunci cand posibilitatea de a lua cunostinta de continutul articolului e mult mai mare decat in cazul simplei accesibilitati a acestuia (reclamantul va trebui sa faca dovada acestor elemente de fapt)
2. simpla posibilitate de accesare a continutului
3. locul in care, potrivit destinatiei sale, fapta prejudiciabila s-a produs sau risca sa se produca
4. numarul de accesari („Tribunal de grande instance de Paris“)
Ar fi interesant daca cineva cunoaste o speta asemanatoare judecata de instantele romanesti.
In primul rand la ce art. 10 c pp faceti referire?
Ar. 30 c pr. pen. , alin. 4 prevede ca :,, prin locul savarsirii infractiunii " se intelege locul unde s-a desfasurat activitatea infractionala , in total sau in parte , ori locul unde s-a produs rezultatul acesteia".
S-ar putea prespune ca rezultatul faptei s-a produs pe teritoriul roman , de vreme ce aceasta publicatie cu articolul aferent se poate accesa de oriunde si de oricine. Chiar daca poate vizualizat de oricine si de oriunde insa, drepturile persoanei au fost lezate aici , unde persoana este cunoscuta si continutul articolului i-ar putea prejudicia rau drepturile si sifona imaginea.
Se vede ca solutiile date de instantele amintite de dvs.se datoreaza legislatiei diferite.
Fiindca la noi faptele penale au momente in care care se consuma si momente in care se epuizeaza/cazul infractiunilor continuate, progresive si problema care se pune nu este iminenta producerii faptei prejudiciabile - ci a producerii rezultatului( sau poate ca la asta va referiti) .