avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Competenta internationala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Competenta internationala

O mica speta privind competenta teritoriala. Potrivit Art. 10 nr. 8 C.p.p., in afara de instanta domiciliului paratului mai e competenta „in cererile ce izvorasc dintr-un fapt ilicit, instanta in circumscriptia careia s-a savarsit acel fapt“.

Sa presupunem ca cineva ar dori sa dea in judecata in Romania un ziar din U.S.A. si sa solicite de la acesta daune-interese pentru prejudicii cauzate in urma publicarii unui articol in editia online a acestui ziar. Acest lucru ar fi posibil numai daca instantele romanesti ar fi competente teritorial (international). Altfel spus, ar trebui aratat ca fapta ilicita s-a savarsit in Romania. In cazul editiei tiparite, stabilirea locului de savarsire ar fi cu siguranta mai „palpabila“.

Prolema a fost analizata printre altele si de instanta suprema din Germania (BGH). Normele sunt asemanatoare. Instanta trece pentru inceput 4 posibile criterii in revista si se opreste in final asupra primului dintre ele, respingandu-le pe celelalte.
1. Continutul articolului dovedeste o legatura concreta cu teritoriul national, in sensul ca un conflict de interese concret a aparut pe teritoriul national; acest lucru este dat atunci cand posibilitatea de a lua cunostinta de continutul articolului e mult mai mare decat in cazul simplei accesibilitati a acestuia (reclamantul va trebui sa faca dovada acestor elemente de fapt)
2. simpla posibilitate de accesare a continutului
3. locul in care, potrivit destinatiei sale, fapta prejudiciabila s-a produs sau risca sa se produca
4. numarul de accesari („Tribunal de grande instance de Paris“)

Ar fi interesant daca cineva cunoaste o speta asemanatoare judecata de instantele romanesti.
Cel mai recent răspuns: radujura , utilizator 13:12, 3 Iunie 2010
In primul rand la ce art. 10 c pp faceti referire?
Ar. 30 c pr. pen. , alin. 4 prevede ca :,, prin locul savarsirii infractiunii " se intelege locul unde s-a desfasurat activitatea infractionala , in total sau in parte , ori locul unde s-a produs rezultatul acesteia".
S-ar putea prespune ca rezultatul faptei s-a produs pe teritoriul roman , de vreme ce aceasta publicatie cu articolul aferent se poate accesa de oriunde si de oricine. Chiar daca poate vizualizat de oricine si de oriunde insa, drepturile persoanei au fost lezate aici , unde persoana este cunoscuta si continutul articolului i-ar putea prejudicia rau drepturile si sifona imaginea.
Se vede ca solutiile date de instantele amintite de dvs.se datoreaza legislatiei diferite.
Fiindca la noi faptele penale au momente in care care se consuma si momente in care se epuizeaza/cazul infractiunilor continuate, progresive si problema care se pune nu este iminenta producerii faptei prejudiciabile - ci a producerii rezultatului( sau poate ca la asta va referiti) .
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
ContSters47264, utilizator
Scuze pentru greseala, ma refeream la Codul de procedura civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locul de deschidere proces ContSters173568 ContSters173568 buna ziua, as avea nevoie va rog de un raspuns \"foarte\" avizat (daca pot spune asa) in ceea ce priveste urmatoarea situatie: am adus un prejudiciu de ... (vezi toată discuția)
Pot da in judecată un ziar online pentru folosirea numelui, a pozei mele și pentru ca au scris lucruri neadevărate fără dovezi despre mine? Bblox Bblox Pot da in judecată un ziar online pentru ca au scris numele meu intr-un articol, au scris niște lucruri neadevărate despre mine ,au folosit poza mea iar ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala in cazul unui accident rutier djionel82 djionel82 Care instanţe sunt competente în cazul unui accident rutier, şi în baza cărui articol din cod procedură civilă? Mai exact, în cazul unui accident ... (vezi toată discuția)