Buna ziua,
In data de 01.06.2010 am fost informata oficial ca societatea la care imi desfasor activitatea intentioneaza sa desfiinteze postul pe care il ocup in prezent. Am luat la cunostiinta si am semnat preavizul specificand in scris ca solicit plata zilelor de concediu neefectuate, aferente anului 2010 precum si plata unei compensatii conform contractului colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010. Raspunsul lor a fost ca societatea noastra nu este afiliata la acest contract. Este posibil asa ceva? Mentionez ca societatea are peste 20 de angajati (aproximativ 35). Doresc sa aflu daca sunt indreptatita la aceste compensatii (zile de concediu + compensatie pentru concediere) la care se va adauga evident plata salariului pentru perioada 01.06.2010 - 21.06.2010 ( adica pentru cele 15 zile lucratoare - perioada preavizului). In cazul in care refuza sa efectueze aceste plati ce pot face?
Va multumesc
CCMN produce efecte potrivit art. 11 lit d) din Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, deci si pentru dumneavoastra.
In ceea priveste dreptul la compensatii, art. 78 a CCMN prevede ca
(1)La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2)Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.
Dumneavoastra sunteti in situatia aratata mai sus, adica concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului.
Numarul de angajati ai societatii nu are nici o legatura cu " afilierea" la CCMN. Doar ca in cazul in care unitatea are peste 21 de angajati, societatea este obligata sa initieze negocieri in vederea incheierii unui CCM la nivelul unitatii.
In legatura cu zilele de concediu neefectuate, la incetarea cim, acestea se platesc.
Va recomand sa va adresati cu o reclamatie la ITM pentru sumele datorate.
Apoi, daca angajatorul nu vi le achita, singura solutie este introducerea unei actiuni in instanta prin care sa solicitati aceste sume angajatorului. ;)
Salariu compensatoriu
andabej
Firma la care lucrez urmeaza sa desfiinteze un post cu acordarea unui salariu compensatoriu angajatului respectiv. Imi puteti spune ce fel de salariu trebuie ... (vezi toată discuția)
Restructurarea
radu andreea
Am si eu o problema :( sunt angajata pe postul de agent vanzari la o firma de materiale de constructii de o luna, si am fost anuntata ca se fac restructurari ... (vezi toată discuția)