avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... "Restante la Radet, Fondul de Rulment, Fond de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

"Restante la Radet, Fondul de Rulment, Fond de reparatii"

Buna ziua,

As dori sa supun atentiei dvs. urmatoarele probleme pe care le au proprietarii (inclusiv eu) din imobilul in care locuiesc :
Acum un an, in urma unor controale efectuate (cu intarziere) de comitetul de cenzori ai blocului, s-a aflat ca administratorul de la acea vreme nu achitase facturile la Radet de vreo 2 ani, ca se inregistrasera si penalizari la aceste facturi. Acesti bani au fost insusiti de catre persoana in cauza, precum si sumele pentru Fondul de Rulment si sumele pentru Fondul de Reparatii al blocului, in total aproape 1.000.000.000 ROL (cu tot cu penalizari).
In prezent, noii cenzori si presedintele blocului au hotarat ca toate aceste sume sa fie recuperate tot de la proprietari, sub conditia achitarii restantelor la Radet si a sumelor si penalizarilor dintr-un contract de reparatii a terasei imobilului.
Multi dintre proprietari si locatari au achitat aceste zise restante, de teama ca radetul sa nu intrerupa furnizarea apei calde si caldurii. Unii, printre care si eu nu am facut acest lucru si refuzam sa il facem.
Intrebare: Asociatia de Proprietari ne poate trimite in judecata pentru recuperarea acestor sume pe care le-am platit deja (dar pe care acel administrator si le-a insusit pe nedrept)?
Se mai pot recupera acele sume de la stimabilul domn?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: fotocami , utilizator 12:35, 8 Mai 2007
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua
Din cate s-a "cercetat", ar fi lucrat singur. Ce ma mira este ca pana acum nu a fost dat in judecata "de teama" sa nu o stearga si sa nu mai fie de gasit (eu m-am mutat de mai putin de un an in bloc dar apartamentul il am de 2 ani). Asa ca il vad deseori pe la noi prin bloc, mergand in vizita la unii prieteni, far pic de remuscare pe chip.
Si totusi, intrebarea mea este daca suntem sau nu obligati (dpv legal) sa achitam aceste restante si daca la un refuz in a le plati, Asociatia ma poate da in judecata?
Va multumesc
Comisia de Cenzori poate controla orice act contabil din anii anteriori in conditiile in care au aparut suspiciuni de frauda sau orice alta ilegalitate si daca acest lucru contribuie la o mai buna protectie a bunurilor asociatiei.
Curtea Suprema de Justitie a decis ca administratorul asociatiei de locatari/proprietari are calitatea de functionar, fapta acestuia de insusire, folosire, traficare, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, constituind infractiunea prevazuta de dispozitiile art. 215 indice 1 Cod penal. Argumentul care sta la baza calificarii administratorului drept functionar consta in aceea ca atat asociatia de locatari, cat si asociatia de proprietari au personalitate juridica.
Pe cale de consecinta, Asociatia poate depune o plingere la Parchet/Politie impotriva fostului administrator cu privire la savirsirea infractiunii de delapidare, sens in care se poate solicita si un sechestru pe bunurile acestuia ca garantie in vederea recuperarii sumelor insusite pe nedrept, a penalitatilor si a dobinzilor aferente percepute de furnizorii de utilitati.
Asta se intimpla cind asociatiile de proprietari angajeaza ca administratori persoane fara a se aplica dispozitiile Legii 22 privind incadrarea gestionarilor, respectiv fara a-i obliga la depunerea de garantii in cuantumul prevazut de lege.
Acum se incearca a se introduce o astfel de prevedere privind obligativitatea administratorilor si cenzorilor asociatiilor de proprietari la depunerea de garantii in cuantum de cel putin 2 incasari lunare din lunile cele mai "scumpe".
Proprietarii au fost nevoiti sa achite inca o data costul facturilor cu penalitatile si dobinzile aferente pentru a putea beneficia de utilitati in continuare. Mai mult, contractul de utilitati este incheiat intre Asociatie si furnizor, nicidecum intre administrator care este un simplu angajat al asociatiei si furnizor, astfel incit obligatiile de plata incumba Asociatiei si nu administratorului, dar asa cum am spus, asociatia se poate indrepta impotriva administratorului. Sechestrul este obligatoriu in prealabil, pentru ca dupa ce se tulbura apele, administratorul va instraina toata averea sa, astfel incit nuveti avea ce executa in final.
Cel mai bine este sa angajati un avocat care sa va reprezinte interesele pentru ca, altfel este apa de ploaie... In cauza trebuie, de asemenea, efectuata si o expertiza contabila, tot pe cheltuiala asociatiei.
Succes!
Multumesc pentru raspuns. Ce e hilar :( este ca la avizier restantele datorate din cauza acestui domn ii poarta numele. Restante "X". Alt nume nu i-au putut gasi. Bunurile lui, din cate am inteles nu sunt ale lui ci ale sotiei. Partea cu avocatul pe care o propuneti dvs, este cea mai ok de pana acum. Culmea e ca in loc sa se gandeasca la achitarea onorariului acestuia, marea parte din proprietari au achitat acele restante fara sa clinteasca. Unii cand aud de avocati, parca aud de... (cu scuzele de rigoare).
Inca o data, va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante la plata intretinerii sandu.53 sandu.53 Buna ziua, Acum cateva zile ni s-a intrerupt furnizarea apei calde datorita unor restante la plata cauzate in principal de neplata de ani de zile a ... (vezi toată discuția)
Te poti debransa de la radet daca asociatia are datorii? Raluca05 Raluca05 Din martie 2011 din cauza datoriilor asociatiei (cu toate ca locatarii au achitat facturile la zi, administratora neputand justifica faptul ca a platit ... (vezi toată discuția)
Restanta radet ContSters189595 ContSters189595 buna dimineata avem in asociatie un datornic cu 7800 ron , datoria se intinde pe o perioada de2- 3 ani avem desfasuratorul de la radet in care apar si ... (vezi toată discuția)