avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1821 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA reguli plata TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

reguli plata TVA

Buna ziua,
Am un client turc, caruia i-am facut factura in euro cu TVA.
Care este termenul pt. plata TVA la stat? Cu ce document se face plata?
Valoarea TVA o calculez la cursul zilei in care imi intra banii in cont?
Cel mai recent răspuns: cristian_conea , utilizator 13:19, 9 Iunie 2010
Multumesc pt. raspuns si-mi cer scuze ca am complicat lucrurile, nu asta a fost intentia mea; pe viitor voi fi mai atent.
pt.a fi sigur ca am inteles modul de calcul, fac urmatoarea presupunere: la factura de 100 euro adaug 19 euro TVA si totalul pe factura este 119.
Calculez TVA de dat la stat: 19 x 4,1 lei/euro (la momentul emiterii facturii) = 78 lei.
Cand incasez factura de 119 euro cursul este de ex. 4,2 lei/euro, deci incasez 119 x 4,2 = 500 lei. 78 lei ii dau la stat ca TVA, deci ma inregistrez in contabilitate cu inacasare de 500 - 78 = 422 lei.
E corect ?
eu in continuare consider ca nu trebuia emis cu tva; daca se poate danike sa ne si spuna care este baza legala pentru facturarea cu tva catre fz din turcia...

dar ca sa va raspund direct la intrebare, va inregistrati in contabilitate cu incasare de 500 lei. ulterior inregistrati si plata de 78 lei tva la stat.
In primul rand mentionez ca e vorba de servicii (analiza rebuturilor datorate furnizorului turc ce rezulta dupa prelucrarea lor in Romania)

La acel moment raspunsul a fost:
operatiunea se incadreaza la exceptia de la art. 133, alin 7 cod fiscal
Prin excepţie de la prevederile alin. (2), pentru serviciile constând în activităţi accesorii transportului, precum încărcarea, descărcarea, manipularea şi servicii similare acestora, servicii constând în lucrări asupra bunurilor mobile corporale şi evaluări ale bunurilor mobile corporale, servicii de transport de bunuri efectuate în România, când aceste servicii sunt prestate către o persoană impozabilă nestabilită pe teritoriul Comunităţii, locul prestării se consideră a fi în România dacă utilizarea şi exploatarea efectivă a serviciilor au loc în România.

Norme - 15^1. (1) În aplicarea art. 133 alin. (7) din Codul fiscal:
b) serviciile constând în lucrări asupra bunurilor mobile corporale şi evaluări ale bunurilor mobile corporale se consideră a fi efectiv utilizate şi exploatate în România dacă sunt efectuate pe teritoriul României;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva servicii turcia cristian_conea cristian_conea Sunt Intrepr.individ. cu obiect de activ. \"SERVICII\" inregistrat in scopuri de TVA si stiu ca locul prestarii serviciului se considera a fi la client. Pt.un ... (vezi toată discuția)
Emiterea facturii in valuta, inregistrarea ei in contabilitate si decontul de tva dinet dinet O societate din Romania platitoare de TVA face o lucrare pe teritoriul Romaniei unei societati din Germania platitoare de TVA in valoare de 20.000 euro fara ... (vezi toată discuția)
Servicii intracomunitare lyly-ana lyly-ana Buna ziua.Ma confrunt co o situatie mai dificila pt.mine si va rog sa ma ajutati. O societate din Romania incheie un contract de consultanta manageriala cu o ... (vezi toată discuția)