am si eu o rugaminte
ma poate indruma cineva sa imi poate da si mie spete despre contractul comercial de depozi
in special am nevoie de spete care sa aiba drept subiect principal elementele de specificitate ale contractului de depozit in comertul international : warantul si recipisa
va multumesc
Warant
1. Document, eliberat de catre depozitar, prin care acesta ii confirma deponentului primirea marfurilor mentionate in cuprinsul lui, consfintind astfel contractul comercial de depozit intervenit intre parti.
2. Titlu de credit reprezentativ al marfii incredintate spre pastrare de catre deponent depozitarului, titlu a carui transmitere prin gir are semnificatia constituirii unui gaj in favoarea giratarului.
Recipisa de depozit
Inscris care confera titularului dreptul de proprietate asupra marfurilor depozitate in magazii specializate.
Document ce atesta existenta unor marfuri intr-un depozit.
Recipisa de depozit nu justifica receptia marfurilor, ci numai prezenta acestora in depozit (ca au intrat in depozit).
In unele tari, bancile acorda exportatorilor credite pe baza unor documente care atesta existenta marfurilor pregatite pentru export.Valoarea creditului este proportionala cu marfurile astfel gajate, dar nu depaseste 80% din valoarea lor. Astfel de credite se acorda exportatorilor ce livreaza cantitati mari.
O forma particulara a acestui tip de credit este creditul pe baza de warant.
Firma exportatoare, pe baza gajului de marfuri da bancii un inscris (warant) - care reprezinta un titlu de proprietate asupra marfurilor si este negociabil; ca atare, bancile comerciale pot sconta titlul la banca centrala.
Fapte de comert
Depozitele in docuri si antrepozite – sunt socotite fapte de comert depozitele in docuri si antrepozite, precum si toate operatiunile asupra recipiselor de depozit (warante) si asupra inscrisurilor de gaj eliberate de ele .
Documentele eliberate care atesta existenta marfurilor in depozit sunt :
- Recipisa de depozit – se realizeaza deponentului atestand dreptul de proprietate al titularului asupra marfii depozitate
- Warantul/Scrisoarea de gaj – este documentul ce atesta ca marfa face obiectul unui contract de gaj si deci titularul warantului are un drept de gaj asupra marfii aflata in depozit.