Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei locuiesc din 2005 intr-o casa - mostenire pe linie paterna. Tatal mai are doua surori, una dintre ele fiind infiata de o matusa cand avea 2 ani, dar a ramas cu drept de mostenire a parintilor naturali. Succesiunea nu s-a facut inca, deoarece una dintre surori nu-i recunoaste dreptul la mostenire surorii infiate, si nu vrea o treime din mostenire, cat i se cuvine, ci jumatate. Mentionez ca aceasta casa a ramas goala din anul 2000, timp in care parintii mei au achitat toate taxele (impozite etc) pana in ziua de azi. In 2005 ei s-au mutat acolo, si intre timp s-au pensionat, au facut investitii (intrucat casa era veche) si au vrut sa rezolve aceasta problema a succesiunii, dar nu s-au inteles cu cele doua surori; nu sunt de acord si vor mult prea multi bani in mod nejustificat. Spuneti-mi, va rog, care este pasul ce trebuie facut astfel incat sa nu depindem de ele, sa clarificam situatia legala cat timp tatal meu mai este in viata si sa ne putem recupera banii investiti? Mentionez ca una dintre surori locuieste o buna parte din an in Spania, la fiica, si n-as vrea ca, la un eventual proces, sa fim intarziati de lispa ei din tara. Cate amanari se pot da?
Va multumesc.
Procesul nu va fi eventual, ci sigur.
In lipsa unei intelegeri amiabile intre toti mostenitorii, succesiunea se dezbate in instanta.
Avand in vedere ca in partajul succesoral importanta este calitatea partilor, vocatia lor la mostenire, ma indoiesc ca lipsa unei parti va crea vreo intarziere.
In practica, se poate amana procesul de multe ori.
Partajul succesoral se poate realiza pe calea justitiei.De acord cu raspunsul "adutescu" dar trebuie sa cunoasteti adresa exacta a matusii dumneavoastra din Spania pentru ca procedura de citare sa fie indeplinita legal fata de toate partile implicate in cauza.
Citarea fiind indeplinita, instanta nu este obligata sa procedeze la amanarea repetata pentru lipsa unei parti sau pentru lipsa aparare decat o singura data doar in acest ultim caz si doar pentru motive intemeiate.
Mostenire
liviughita
Tatal meu a decedat in 2001,el a fost casatorit legal cu mama mea din 1970. Dupa decesul tatalui meu ,am dezbatut mostenirea cu mama ,si conform legii a fost ... (vezi toată discuția)