avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PARTAJ NETIMBRAT
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PARTAJ NETIMBRAT

Unchiul meu a fost chemat in instanta de fosta nevasta...pentru impartirea casei in care au locuit...desi la divort ....a plecat....fara a avea vreo pretentie la acest mic...mic apartament...deoarece avea alte 2 case.
Acum dupa 15 ani vrea jumatate...desi aceasta a fost cumparata din banii unchiului meu....
Unchiul a depus o cerere reconventionala solicitand atribuirea lui apartamentului deoarece a avut contributie exclusiva la dobandirea apartamentului... a adus martori care cunosteau ca a avut banii pt cumpararea apartamentului inainte de casatorie
Dar acum este un om batran si bolnav si efectiv nu a avut bani de taxa de timbru...in suma de 1500 RON ( o suma mult prea mare pt 400 ron salar )
La judecatorie instanta i-a dat lui apartamentul cu plata unei sulte, reprezentand 50% dinvalore, deci a stabilt o contributie egala a celor 2 soti..considerand ca nu s-a dovedit fara echivoc ca s-a platit apartamentul numai din banii lui.
In recurs (ca nu era atacabila cu apel ) s-a atacat hotararea in ceea ce priveste stabilirea cotei... s-a stabilit o noua taxa de timbru...pe care i-a esalonat-o in 6 transe.
Darnu-l afecteaza faptul ca i s-a anulat ca netrimbata cererea reconventionala?
dupa cate stiu, daca partile contesta cota de contributie...instanta este obligata...in urma probelor administrate sa se pronunte asupra cat are fiecare contributia...
E posibil sa nu i se admita recursul pt netrimbrarea reconventionalei?
Un sfat va rog...

Cel mai recent răspuns: lipsa_id , utilizator 23:12, 8 Mai 2007

Unchiul meu a fost chemat in instanta de fosta nevasta...pentru impartirea casei in care au locuit.
Unchiul a depus o cerere reconventionala solicitand atribuirea lui apartamentului deoarece a avut contributie exclusiva la dobandirea apartamentului. Dar nu a avut bani de taxa de timbru.
La judecatorie instanta i-a dat lui apartamentul cu plata unei sulte, reprezentand 50% din valore, deci a stabilt o contributie egala a celor 2 soti..considerand ca nu s-a dovedit fara echivoc ca s-a platit apartamentul numai din banii lui.
In recurs (ca nu era atacabila cu apel ) s-a atacat hotararea in ceea ce priveste stabilirea cotei... s-a stabilit o noua taxa de timbru...pe care i-a esalonat-o in 6 transe.
Dar nu-l afecteaza faptul ca i s-a anulat ca netrimbata cererea reconventionala?
dupa cate stiu, daca partile contesta cota de contributie...instanta este obligata...in urma probelor administrate sa se pronunte asupra cat are fiecare contributia...
E posibil sa nu i se admita recursul pt netrimbrarea reconventionalei?

Cu privire la cererea reconventionala, avind in vedere ca aceasta nu a fost timbrata, in mod corect cererea a fost respinsa, instanta raminind investita doar cu judecarea cererii principale de partaj initiata de reclamanta, care a dovedit ca bunul a fost dobindit prin contributia egala a fostilor soti.
Pe cale de consecinta, instanta a pronuntat o hotarire, atribuind bunul in natura unuia dintre copartasi, cu obligarea acestuia la plata unei sulte catre celalalt, avind in vedere ca bunul nu era comod partajabil.
Ca urmare a recursului declarat de ruda dv., instanta i-a pus in vedere recurentului sa timbreze cererea cu 1/2 din valoarea cererii timbrate la instanta de fond. Ceea ce se va intimpla in recurs nu are nici o legatura nu netimbrarea cererii reconventionale la instanta de fond, pentru ca sanctiunea acestei situatii am aratat mai sus ca a fost respingerea cererii. In recurs, dupa timbrarea cererii, chiar esalonat, instanta de recurs se va pronunta numai cu privire la motivele de recurs invocate precum si la toate aspectele spetei, avind in vedere ca sentinta de fond nu este susceptibila de a fi atacata cu apel, drept pentru care motivele de recurs nu sunt limitate la cele prevazute de lege. Judecarea recursului, respectiv admiterea sau respingerea sa nu are nici o legatura cu respingerea cererii reconventionale.

"dupa cate stiu, daca partile contesta cota de contributie...instanta este obligata...in urma probelor administrate sa se pronunte asupra cat are fiecare contributia..."
Cu privire la acest aspect, fiind respinsa cererea reconventionala, reclamanta nu avea obligatia de a dovedi contributia fostilor soti in cazul in care nu a solicitat sa se stabileasca ca a avut o cota mai mare de contributie la dobindirea bunurilor comune, deoarece legea instituie prezumtia legala a comunitatii de bunuri dobindite de soti cu contributie egala. Pe cererea principala de partaj, fostul sot putea dovedi in aparare ca a avut o contributie mai mare la dobindirea tuturor bunurilor comune, dar se pare ca nu a dovedit acest lucru. Aveti in vedere faptul ca in recurs nu se poate administra decit proba cu inscrisuri, urmind ca instanta sa reevalueze intreg dosarul, stabilind irevocabil daca solutia este una corecta.
Stiu clar ca este un dezavantaj ca nu a fost atacabila hotararea cu apel, dar o declaratie notariala , a unui martor poate fi luata in calcul, in recurs, ca si proba.
Multumesc pt sfat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare taxa de timbru flori9 flori9 Daca taxa de timbru a intampinarii cu caracter reconventional nu a fost platita si aceasta a fost anulata, se mai poate indrepta cumva situatia? Findca pierdem ... (vezi toată discuția)
Partaj ANDRONESCU ANDRONESCU 1.La partajarea bunurilor am cerut o cota de 60%. Am platit o taxa pentru diferenta de 10%. In conditiile in care nu voi primi aceasta cota, din bunurile ... (vezi toată discuția)
Intampinare partaj mscutelnicu mscutelnicu Rog cunoscatorii sa ma lamureasca asupra unui aspect. La citeva luni dupa pronuntarea divortului, fosta sotie deschide procesul de partaj. La primul termen, ... (vezi toată discuția)