avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum se inchide o carte in caz de pensionare limita ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum se inchide o carte in caz de pensionare limita varsta?

In luna octombrie 2006 un salariat al institutiei noastre a solicitat inceperea procedurilor de intocmire a dosarului de pensionare pentru limita de varsta si stagiu integral de cotizare. Dosarul de pensionare a cuprins, conform prevederilor Legii 19/2000, si carnetul de munca in original si copie, drept pentru care s-a facut urmatoarea inscriere in carnet “Solicita pensionare pentru limita de varsta conf. art. 40 lit. a) din Legea 19/2000” cu data de 11.10.2006.
La data de 12.10.2006 a fost depus dosarul de pensionare la Casa de Pensii a Sectorului 6 cu nr. 20.340.
La data de 22.03.2007 s-a primit comunicarea oficiala a Deciziei de pensionare nr. 238425/18.01.2007 eliberate de Casa de Pensii Sector 6.
In baza acestei comunicari oficiale a fost intocmita Decizia interna nr. 134/22.03.2007 privind incetarea raporturilor de munca dintre institutia noastra si angajat in conformitate cu prevederile art. 56 lit. d) din Legea 53/2003 si ale art.40 lit.a) din Legea 19/2000.
In carnetul de munca original adus de salariat de la dosarul aflat la Casa de Pensii Sector 6, pe care se afla stampila aplicata de aceasta cu numarul si data Deciziei de pensionare, s-au facut urmatoarele inscrisuri:
1. Continua activitatea in baza aceluiasi contract 11.10.2006
2. Incetat activitatea cf. art. 56 lit. d) Codul Muncii 22.03.2007
Dupa verificarea valabilitatii inscrierilor efectuate in unitatea noastra si semnarea de catre conducatorul institutiei am prezentat carnetul de munca la ITM Sector 2 pentru certificarea inscrierilor.

Va rog sa-mi spuneti ce am gresit in procedura si/sau inscrieri pentru ca inspectorul de la ITM m-a frecat cam o luna de zile si nu a vrut sa-si puna stampila decat dupa ce i-am demonstrat ca tot asa procedasem si in alt caz de pensionare. Cel mai mult m-a deranjat replica inspectorului "Bine, fie. Dar numai de data aceasta. Data viitoare sa faceti asa cum este corect". Iar "corect" dupa inspectorul meu este:
- cind a solicitat depunerea dosarului de pensionare trebuia sa incetam raposturile de munca, adica sa-l dau afara.
- apoi ii faceam un alt contract de munca pentru perioada de cind a solicitat pensionarea pina a primit decizia de pensionare in mod oficial.
- ca sa nu mai spun ca m-a sapunit sanatos ca de ce mi-am permis sa dau carnetul de munca la Casa de Pensii si cum adica au pus aia o stampila in carnet.

Va rog sa-mi dati un sfat. Cine si unde greseste?
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 09:02, 4 Martie 2008
tana a scris:

Angajatorul elibereaza o adeverinta privind stagiul de cotizare persoanei care prezinta propunerea de pensionare emisa de comisia de expertiza medicala. Ulterior, comisia emite decizia de incadrare in grad de invaliditate, urmand ca angajatorul sa incheie carnetul de munca in baza art.56 lit.d, la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca.
In cazul pensionarii pentru invaliditate nu se trece propunerea in carnetul de munca , ci direct decizia de incetare a CIM ( in baza deciziei emise de comisie).

Ce daca legea zice altfel..........................:D, nu tana?
Codul muncii
Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept:
\"a) la data decesului salariatului;
b) la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului;\" (O.U.G. nr. 55/2006)
c) ca urmare a dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care persoana juridica isi inceteaza existenta;( AbrogatO.U.G. nr. 55/2006)
″d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;” (O.U.G. nr. 65/2005)
e) ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;
f) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;
“g) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.″ (Legea nr. 371/2005)
h) de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;
i) ca urmare a interzicerii exercitarii unei profesii sau a unei functii, ca masura de siguranta ori pedeapsa complementara, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus interdictia;
j) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
k) retragerea acordului parintilor sau al reprezentantilor legali, in cazul salariatilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani.

Eu inteleg din asta ca CIM nu inceteaza pana atunci...................
Decizia comisiei este tot o propunere la pensie nu este decizie de pensionare, aceea se emite de catre Casa de pensii nu de catre comisia medicala.
Diferenta consta in faptul ca data incetarii va fi data ultimei zile de concediu medical si salariatul nu se prezinta la locul de munca dupa aceasta data.
Care ar trebui sa fie procedura in cazul in care angajatul indeplineste sigur conditiile pentru pensionarea pentru limita de varsta? Precizez ca dosarul trebuie depus in alt judet decat cel in care se afla societatea ...

BODEALEX a scris:

Ca sa fiu mai clar , formarea dosarului de pensionare si prezentarea acestuia la Casa de Pensii este strans legata de incheierea Cartii de Munca.
Ori in acest caz , fiind vorba de o prezentare a dosarului la Casa de Pensii ( nestiindu-se daca sunt indeplinite conditiile de pensionare la limita de varsta pt respectivul angajat) consider ca a fost corect ca s-a mentinut CIM .
Faptul ca o Decizie de pensionare din Ianuarie 2007 ajunge la Dvs in Martie 2007 nu ma mira , dar efectele acestei Decizii ar trebui sa inceapa cu ziua imediat urmatoare datei Deciziei ( deci din 19.01.2007 ) , fapt ce trebuie mentionat pe Cartea de Munca , in baza art.56 lit d din CODUL MUNCII .
Cei de la ITM au mari intarzieri in verificarea si confirmarea mentiunilor de pa Cartile de Munca , asa ca pana vor veni cu mijloace electronice la ritmul vietii de azi , mai avem ceva de asteptat...

enic a scris:

Care ar trebui sa fie procedura in cazul in care angajatul indeplineste sigur conditiile pentru pensionarea pentru limita de varsta? Precizez ca dosarul trebuie depus in alt judet decat cel in care se afla societatea ...

Se face o decizie de propunere la pensie pentru limita de vasta care se inscrie in cartea de munca si se vizeza la ITM, impreuna cu dosarul este imanat salariatului care il depune la Casa de Pensii din judetul de domicilie.Dosarul se depune personal de catre salariat.Salariatul continua activitatea pana la data cand primeste decizia de pensionare in baza careia se se emite decizia de incetare a activitatii cu care se prezinta la Casa de pensii.
mersi. cei de la casa de pensii unde trebuie sa depuna dosarul au spus ca angajatorul trebuie sa depuna dosarul .?! Insa doream sa stiu daca nu se poate incheia raportul de munca inainte de a depune dosarul pentru pensionare ... angajatul are varsta si vechimea minima necesara pentru a se pensiona ...
Codul muncii
Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept:
\\\"a) la data decesului salariatului;
b) la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului;\\\" (O.U.G. nr. 55/2006)
c) ca urmare a dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care persoana juridica isi inceteaza existenta;( AbrogatO.U.G. nr. 55/2006)
″d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;” (O.U.G. nr. 65/2005)
e) ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;
f) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;
“g) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.″ (Legea nr. 371/2005)
h) de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;
i) ca urmare a interzicerii exercitarii unei profesii sau a unei functii, ca masura de siguranta ori pedeapsa complementara, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus interdictia;
j) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
k) retragerea acordului parintilor sau al reprezentantilor legali, in cazul salariatilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani.

CIM inceteaza la data comunicarii deciziei de pensionare. Dosarul poate fi si respins.

Alte discuții în legătură

Cum inchidem cartea munca a salariatului pensionabil??? Monica H. Monica H. Potrivit art. 56 lit. d) din Codul muncii, asa cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, contractul individual de munca ... (vezi toată discuția)
Buna am depus o cerere de pensionare anticipata in iulie 24 azi ... KlmLaci KlmLaci Buna am depus o cerere de pensionare anticipata in iulie 24 azi am fost sunat de la firma la care lucrez ca au primit o instintare ca cererea mea afost admisa ... (vezi toată discuția)
Pot primi salariu pana la sosirea deciziei de pensionare ? zaris zaris Pe data de 10.04.2009 indeplinesc conditiile de pensionare pentru limita de varsta. Mi-am depus dosarul de pensionare, dar nu am primit decizia de pensionare. ... (vezi toată discuția)