Buna Ziua!
Vreau sa intru in somaj iar cei de la firma au spus ca ma ajuta daca pot.
Am fost la itm sa intreb ce acte imi trebuie pentru a inchide cartea de munca si cu ce articol pentru a primi somaj. Initial, cei de la itm au spus ca se poate intra in somaj dar sa sun a 2-a zi sa-mi spuna exact ce acte imi trebuie.
A 2-a zi sun si surpriza imi spune ca pentru a desface c.i.m cu art 65 lit1 trebuie sa-mi iau, dupa ce se termina cic, 20 zile de preaviz . Firma la care am lucrat, cum am spus si mai sus are activitatea suspendata, nu are cum sa-mi dea cele 20 de zile de preaviz pentru ca asta inseamna sa-si reia activitatea .
Daca nu iau zilele de preaviz au spus sa-mi inchid c.i.m cu art 55 lit.b, daca fac asta nu mai primesc somaj.
Intrebarea mea este, sunt OBLIGATA sa-mi iau cele 20 zile de preaviz ??
De trei saptamini ma "plimb" de la itm la firma si mai am cic pina pe 08-06 !
Va multumesc!
1. Faceti o cerere catre angajator sa va inceteze suspendarea contractului individual de munca (CIM) si sa reluati activitatea in baza aceluiasi CIM.
2. Angajatorul emite decizia de concediere, in baza art.65 din Codul muncii, deoarece postul este desfiintat prin suspendarea activitatii si astfel veti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Codul muncii spune ca nu puteti renunta la un drept legal al dvs.(preavizul este un astfel de drept). Dar fiind o situatie de exceptie, faceti si dvs. o exceptie.
4. Daca dvs. nu reclamati neacordarea preavizului nu vad de ce ITM s-ar opune.
A-s vrea sa stiu daca art73(3) sau Art74(2), din codul muncii, ma poate ajuta in cazul in care cei de la itm imi vor refuza defacerea cim cu art 65 pentru ca nu iau zilele de preaviz?
Activitatea firmei a fost suspendata anul trecut in septembrie!
Va multumesc!
1. Art.74(2) a fost abrogat de OUG 65/2005 si inlocuit cu art.73(3), prin aceeasi OUG.
2. ITM nu va poate obliga sa incetati CIM cu art.55b. Trebuie sa inteleaga si ei situatia de exceptie si sa gaseasca o solutie favorabila dvs.
3. Solicitati o audienta la seful ITM sau faceti o sesizare la Inspectia muncii, forul suoperior al ITM.
I
Am fost la firma si mi-au dat numai decizia de concediere, au spus ca nu e nevoie si de cererea pentru incetarea suspendarii cim! Miine trebuie sa merg la itm sa duc decizia de concediere, eu vreau sa va intreb daca cei de la itm au nevoie si de cererea pentru incetarea cim?
Va multumesc!
Alte discuții în legătură
Revenire din ccc
geo123
O angajata aflata in concediu de crestere copil trebuie sa revina la servici,pe 29.01.2011 copilul implinind 2 ani.
In decembrie 2009 firma la care era ... (vezi toată discuția)