Ma lamuriti si e mine, va rog, la ce se refera sulta?
-la cat din valoarea bunului partajabil (imobil) se poate ridica?
-termenul de plata?
-posibilitatea de a nu fi de acord cu plata sultei sau cu termenul?
-cat % se pierde intr-un proces de partaj? (avocati,expertize,etc)?
Am citit aici pe forum ceva despre sulta. Si sincer,nici mie nu mi-ar conveni ca 1 an sau 3 ani sa astept ca fosta sotie sa imi plateasca valoarea din apartament. In acest timp, eu ar trebui sa locuiesc cu chirie, pe cand ea cu copilul ar sta in apartamentul proprietate comuna. Si de aceea as vrea a stiu cum se procedeaza in practica. Eu unul sper sa nu ajungem la un partaj,dar,daca se va ajunge,vreau sa stiu la ce ma expun.
fratele meu a fost obligat la plata sultei in termen de doua luni de la terminarea procesului. dar asta probabil pt ca era barbat. poate ca femeilor cu copii in intretinere li se acorda termen mai mare.
se pierde si pentru ca pretul apartamentelor creste, iar sulta se calculeaza in raport cu pretul la data expertizei (care poate fi cu mult inainte de plata, mai ales daca urmeaza apel, recurs)
Parerea mea este sa va duceti sa negociati cu ea. Nu inteleg insa, nici nu stiti daca se va ajunge la partaj. Ar fi bine sa va clarificati intai calea pe care vreti sa o urmati.
De regula, cu putine exceptii, nu se stabileste un termen pentru plata sultei. Dar pentru ca ea sa fie platita se poate astepta in functie de cat doreste debitorul, peste un an... de la caz la caz, termenul e variabil.
De exemplu: eu si dv. facem partaj, eu vreau sa platesc sulta cat mai tarziu pentru ca sunt multi bani (zeci de mii de euro, cam jumatate de apartament:P). Dupa pronuntarea hotararii pot astepta redactarea ei (nimeni nu ma poate obliga la plata fara ea) - cateva luni, dupa caz: 1,2 sau 6... Dupa comunicarea hotararii aceasta se poate ataca, evitandu-se astfel definitivarea ei (dupa definitivare se pune in practica) - se judeca apelul (pierdere pentru debitor: doar onorariu avocat, de multe ori mai mic decat dobanda pe care ar produce-o sulta), poate recurs... Dupa fiecare cale de atac se asteapta redactarea...
Dupa apel (indiferent de existenta recursului), dupa comunicarea hotararii, hotararea se definitiveaza si se poate cere executarea (prin executor daca nu platesc de buna voie; asta ar putea fi mai mult, deoarece de multe ori exista si un avocat pe langa executor).
In concluzie: mai bine cadeti la pace sau va angajati avocati si cad ei la pace, urmand a va explica ce si cum, si puteti intr-o tranzactie sa stipulati orice: termen de plata...
Sulta reprezinta orice procent din apartament: de la 1 la 99%. Depinde de mai multe lucruri modul in care se calculeaza, se dovedeste etc.