avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu mediu pentru nastere copil&concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu mediu pentru nastere copil&concediu odihna

Buna ziua, in data de 17 septembrie 2007 am nascut un copil. Nu am stiut de CCMN si nu am cerut salariul mediu pe unitate. Mentionez ca in data de 8.03.2010 m-am reintors la servici. Mai pot cere acel salariu mediu pe unitate conform art 51 litera c?

Si in alta ordine de idei in anul in care am nascut am efectuat tot concediu de odihna pe anul 2007 am nascut in septembrie In anul acesta mai beneficiez de co daca m-am reintors in luna martie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:02, 8 Iunie 2010
1. O eventuala actiune in instanta pentru ajutor acordat mamei la nasterea unui copil , va fi respinsa ca find prescrisa de catre unele instante judecatoresti.
Termenul de exercitare a unei astfel de actiuni este de 6 luni si incepe sa curga de la data nasterii copilului.

2. Pentru anul acesta veti beneficia de CO pentru perioada lucrata.
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Codul muncii spune, la art.283(1),lit.e), ca in cazul neexecutarii unor clauze ale contractului colectiv de munca (cum este si salariul mediu pentru nasterea unui copil) termenul de prescriptie este de 6 luni de la nasterea dreptului (in acest caz, de la nasterea copilului).
2. Puteti sa incercati sa dati in judecata pe angajator dar aveti sanse mici pentru ca angajatorul stie si el de aceasta prevedere legala.
3. Daca ati nascut pe 17 sept. 2007 trebuia sa incepeti serviciul pe 18 sept. 2009, sau ati gresit ceva.
4. Pentru lunile lucrate in acest an aveti dreptul la concediu de odihna.
In anul 2007 am luat tot concediu aferent acelui an, am nascut in 21.09.2007.
M-am reintors la serviciu dupa 2.6 ani in 22 .03.2010 avand concediu pentru ingrijire copil si acum mi se spune ca nu ma am dreptul pe anul acesta la concediu.
Doresc un raspuns (lege, articol) in care se specifica dreptul la concediu
Codul muncii
Art. 140.

(2) Durata efectivã a concediului de odihnã anual se stabileste prin contractul colectiv de muncã aplicabil, este prevãzutã în contractul individual de muncã si se acordã proportional cu activitatea prestatã într-un an calendaristic.

-de aici reiese ca primiti concediul in functie de zilele lucrate in anul respectiv
carmenjavla a scris:

In anul 2007 am luat tot concediu aferent acelui an, am nascut in 21.09.2007.
M-am reintors la serviciu dupa 2.6 ani in 22 .03.2010 avand concediu pentru ingrijire copil si acum mi se spune ca nu ma am dreptul pe anul acesta la concediu.
Doresc un raspuns (lege, articol) in care se specifica dreptul la concediu

Dispoziţiile art. 140 alin. (2) din Codul muncii condiţionează acordarea concediului de odihnă de activitatea prestată într-un an calendaristic. Aceste prevederi trebuie raportate la perioada efectiva lucrata din anul calendaristic 2010.
Prin urmare, din 22.03.2010 beneficiati de CO aferent perioade lucrate in 2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna marinica71 marinica71 la 1 ian 2006 am intrat in concediu de crestere a copilului pana la 1 mai 2007 cand am revenit la servici.am mai lucrat in perioada 1 mai-1 septembrie 2007 ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in anul revenirii din cic liliann liliann Va rog sa ma lamuriti in leg cu acest aspect, am intrebat la res umane si mi-a spus ca nu am dreptul la CO pe 2009. Eu insa cred ca am, si iata si situatia mea ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna la reintoarcerea din ccc georgiana.td georgiana.td Buna seara . Pe scurt , aceasta este problema mea : Functionar public , am dreptul la 30 (25+5) zile de concediu de odihna anual . In anul 2011 mi-am luat 22 ... (vezi toată discuția)