avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesorala

Intentionez sa deschid succesiunea in urma decesului matusii mele (martie 2007), in baza unui testament olograf prin care mi se lasa imobililul cu terenul aferent si locul de veci. Ca legatura de rudenie, sunt nepoata din partea sotului decedatei. Am fost crescuta ca si copilul lor de aceasta familie de la 10 ani fara a fi infiata, matusa si unchiul meu nu au avut copii.

Matusa mea a devenit proprietara a bunurilor mentionate in testament in urma succesiuni facute in 2000 dupa decesul sotului sau. In testamentul olograf primit de la matusa mea toate bunurile mentionate imi sunt lasate mie.

Din partea matusii mele, mai sunt in viata 3 nepoti (copii ai surorilor dinsei - actualmente decedate), care si-au exprimat verbal acordul de a respecta dorinta din testament. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele lamuriri:

1. Trebuie sa declar pe cei 3 nepoti in viata ca avand calitate de mostenitori in Anexa 1?
2. Ce pasi specifici implica deschiderea succesiunii in baza testamentului olograf
3. Cum trebuie sa procedez pentru bunurile ramase si nementionate in testament (masina, certificate de actionar etc, terenuri agricole)?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Eea , utilizator 18:59, 23 Mai 2007
Daca v-au fost laste anumite bunuri (imobilul cu teren si locul de veci) atunci dvs. sunteti legatar cu titlu particular. Ceea ce inseamna ca vocatia dvs. succesorala nu se intinde si asupra celorlalte bunuri. Acestea din urma vor fi culese de mostenitorii legali - in speta nepotii matusii (copii surorilor sale decedate).
Daca sunteti in situatia fericita in care acesti nepoti par a fi de acord cu testamentul, mergeti la un notar de la locul ultimului domiciliu al defunctei si declarati ca exista posibili mostenitori legali (adica indicati numele nepotilor). Restul aspectelor vi le va indica notarul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2007
romascanu, moderator
Multumesc mult pentru raspuns. In cererea de deschidere a succesiunii trebuie sa declar doar bunurile care mi-au fost lasate mie prin testament?

In acest caz, restul mostenitorilor (nepotii din partea surorilor decedate) pot sa isi dezbata intre ei restul bunurilor care nu mi-au fost lasate prin testament? Situatia lor este destul de incurcata si ar putea prelungi dezbaterea succesorala, lucru pe care doresc sa il evit cu orice pret.
Intrebarea este:cat de eficient este Testamentul in Romania?Se poate ataca de ceilalti mostenitori,dupa cate stiu eu!Bafta oricum!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament Lav_28 Lav_28 Buna ziua, Va rog să mă ajutati in situația: Mătușa mea (fara copii, sot decedat, părinți decedati) mi-a lăsat intr-un testament incheiat la notar ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara mostenitori rezervatari dariad dariad In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza? Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)