Parintii mei au divortat in 1996, iar eu fiind minora la vremea respectiva, am fost lasata cu mama. Dupa partaj, tatal meu s-a mutat in alta localitate. Relatiile mele cu el nu au fost niciodata bune, nu a contribuit deloc financiar la cresterea mea (am fost crescuta de bunici) si nu am primit absolut nimic niciodata de la el, bunuri, etc. Mentionez ca in prezent eu sunt stabilita in strainatate. Am incercat sa pastrez relatia cu tatal meu cat de cat amicala, cateva sms-uri, cate un telefon de sarbatori, zile de nastere, si o vizita cand am fost in tara. La inceputul anului acestuia, tatal meu m-a sunat rugandu-ma sa-i imprumut o suma de bani pt o investigatie la spital. La sfarsitul lunii trecute cererea s-a repetat, de data aceasta motivul fiind criza economica din Romania. I-am trimis banii in ambele ocazii.
Intr-o discutie recenta, mama mea a auzit de la niste prieteni ca tatal meu ar avea datorii. Mentionez ca tatal meu (din cauza sanatatii si complicatiilor alcoolului) are risc mare de a deveni incapabil sa munceasca/intretina si chiar sa moara. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1 - Daca continui sa tin legatura cu el asa cum e specificat mai sus, si daca ii trimit bani in caz de necesitate - inseamna ca voi fi tratata ca si mostenitor?
2 - In caz de deces, daca ma prezint sa platesc cheltuielile de inmormantare - este riscul sa fiu luata drept mostenitor?
3 - Ce fel de sfaturi imi dati in aceasta situatie?
Sunteti mostenitor oricum.
Relatia de rudenie cu tatal dvs. exista, nu poate fi anulata.
Daca nu veti dori sa platiti datoriile tatalui dvs. dupa un eventual deces, mergeti la notar in termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii ( data decesului) si dati o declaratie de renuntare la mostenire - daca are doar datorii sau o declaratie de acceptare a mostenire sub beneficiu de inventar ( daca are datorii dar si niste bunuri mobile sau imobile).
Daca tatal dvs. are datorii, acestea se transmit mostenitorilor. In cazul de fata, sunteti unul dintre ei. Daca nu mai are copii, aveti dreptul la 3/4 din activul si pasivul masei succesorala, restul de 1/4 luand sotia.
Dar, cand exista pericolul ca pasivul sa depaseasca activul, adica sa fie mai multe datorii decat creante, atunci, pentru siguranta mostenitorilor,pentru a nu se confunda patrimoniile, exista posibilitatea acceptarii sub beneficiu de inventar. Asta inseamna ca, in termen de 6 luni da la deschiderea succesiunii( data decesului), mergeti la notarul public din circumscriptia caruia a avut ultimul domiciliu defunctul si acceptati mostenirea tatalui sub beneficiu de inventar sau renuntati la mostenire.
Daca il ajutati sau nu pe tatal dvs. nu va da dreptul legal de a beneficia de mostenirea lui sau sa va ia acest drept. Aici este vorba de latura morala, nu legala. Sunteti mostenitor prin simplu fapt ca sunteti copilul sau.
Avand in vedere relatia tata-fiica,la momentul decesului tatalui dvs veti obtine calitatea de mostenitor,calittaea care nu este conditionata de achitrea obligatiilor de inmormantare
Daca apreciati ca tatal dvs se inregistreaza cu datorii -0legal probate care ,eventual va pot fi dvs impuse ,aveti dreptul ca in termen de 6 luni de la decesul acestuia ,sa va manifestati actul unilateral de vointa de renuntare la mostenire,asupra bunurilor eventual datoriilor in sarcina acestuia
Atentie! renuntarea este irevocabila
Nu.
Pactele asupra unei mosteniri nedeschise, viitoare, sunt interzise de lege.
Alte discuții în legătură
"mostenire" datorii
gregoo
Buna ziua,
In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorii
gorjdesign
Buna ziua,
Am urmatoarea problema. In urma cu 2 luni a murit tatal meu care avea in momentul respectiv pe numele lui un pamant. La 2 saptamani distanta a ... (vezi toată discuția)