avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... datoriile tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

datoriile tatalui

Parintii mei au divortat in 1996, iar eu fiind minora la vremea respectiva, am fost lasata cu mama. Dupa partaj, tatal meu s-a mutat in alta localitate. Relatiile mele cu el nu au fost niciodata bune, nu a contribuit deloc financiar la cresterea mea (am fost crescuta de bunici) si nu am primit absolut nimic niciodata de la el, bunuri, etc. Mentionez ca in prezent eu sunt stabilita in strainatate. Am incercat sa pastrez relatia cu tatal meu cat de cat amicala, cateva sms-uri, cate un telefon de sarbatori, zile de nastere, si o vizita cand am fost in tara. La inceputul anului acestuia, tatal meu m-a sunat rugandu-ma sa-i imprumut o suma de bani pt o investigatie la spital. La sfarsitul lunii trecute cererea s-a repetat, de data aceasta motivul fiind criza economica din Romania. I-am trimis banii in ambele ocazii.

Intr-o discutie recenta, mama mea a auzit de la niste prieteni ca tatal meu ar avea datorii. Mentionez ca tatal meu (din cauza sanatatii si complicatiilor alcoolului) are risc mare de a deveni incapabil sa munceasca/intretina si chiar sa moara. Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1 - Daca continui sa tin legatura cu el asa cum e specificat mai sus, si daca ii trimit bani in caz de necesitate - inseamna ca voi fi tratata ca si mostenitor?

2 - In caz de deces, daca ma prezint sa platesc cheltuielile de inmormantare - este riscul sa fiu luata drept mostenitor?

3 - Ce fel de sfaturi imi dati in aceasta situatie?



Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 19:33, 8 Iunie 2010
Multumesc pentru raspunsuri. Inteleg ca singura modalitate de a evita 'mostenirea' datoriilor lui este actul de renuntare la mostenire (in termen de 6 luni de la deces). As mai dori sa stiu daca legea tine cont de divort si neparticiparea in viata copilului.

Multumesc din nou!
Nu are nici o legatura neparticiparea la cresterea si educarea minorului/copilului cu mostenirea.

Legea tine cont de divort in sensul ca mama dvs. nu il mai mosteneste pe fostul sot.

In rest, nu putem "divorta" de parinti.

Repet, nu doar renuntarea la mostenire e solutia, ci si acceptarea sub beneficiu de inventar, oricare din ele exprimate in termen de 6 luni de la deces, printr-o declaratie la notar.
Cea mai buna solutie este acceptarea sub beneficiu de inventar. Pe scurt, orice datorii ale defunctului sunt acoperite de catre mostenitor numai in limita si din bunurile mostenite. Patrimoniul mostenitorului nu poate fi atins.
Raspunsurile m-au ajutat foarte mult. Vreau sa va asigur ca nu am trecut cu vederea optiunea 'acceptare sub beneficiu de inventar', insa in cazul tatalui meu nu cred ca s-ar pune problema deoarece el nu are nici un bun in posesie.

Multumesc inca o data, va doresc o zi buna.
Indiferent daca are sau nu bunuri, acceptarea sub beneficiu de inventar nu va dezavantajeaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Declaratia de acceptare a succesiunii Va rog ajutati-ma cu raspunsul la urmatoarea problema. 1. Am facut o declaratie de acceptare a succesiunii sub beneficiul de inventar (succesiunea nu a fost ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorii gorjdesign gorjdesign Buna ziua, Am urmatoarea problema. In urma cu 2 luni a murit tatal meu care avea in momentul respectiv pe numele lui un pamant. La 2 saptamani distanta a ... (vezi toată discuția)