Am o problema legata de un contract de inchiriere dintre proprietarii unei scari a unui bloc si o societate comerciala care difuzeaza servicii de internet.
S-a incheiat contractul cu ajutorul asociatiei de locatari (contract pe care nu am reusit ca proprietari sa intram in posesia lui) cu societatea respectiva de aprox. 2 ani.
Dupa acceptul proprietarilor s-au montat cele 5 antene parabolice pe acoperisul blocului.
Conditia era ca societatea beneficiara sa plateasca locatarilor scarii o anumita suma de bani in fiecare luna. Suma de bani nu s-a putut vira persoanelor fizice ale scarii noastre doar asociatiei de locatari,deoarece spuneau dansii sa nu pot plati decat prin virament bancar. Toate bune si la locul lor pana in decembrie anul trecut cand ne-am dus la asociatie mai multi proprietari sa vedem ce suna de bani s-a strans (urma sa se zugraveasca scara ).Am constatat ca banii erau consumati din ei pe diverse lucruri si nu ne-a pus nimeni la dispozitie acte justificative pentru acele cheltuieli.Ne-au comunicat ca s-a schimbat legea locuintei si banii sunt ai asociatiei de locatari si poate sa faca ce vor cu ei,fara acordul nostru. Deasemenea ne-au spus ca in calitate de ce suntem noi de le cerem lor explicatii. Daca ati inteles ceea ce am dorit sa relatez va rog lamuriti-ne acu aceasta proplema. Avem temei legal de acces la acesti bani si ce trebuie sa facem. Precizam ca acesti bani nu ne trebuie personal ci tot pentru in tretinerea scarii . Apartamentele sunt toate cumparate inainte de anul 2000.
Sunteti asociatie de proprietari, presupun.
1. Dv. trebuie sa vi se raspunda ce e cu acei bani, sa vi se dea raportul, adica, cat s-a incasat lunar, soldul lunar, cat s-a cheltuit din acesti bani si pe ce anume deoarece Dv. sunteti proprietari si aveti drept de proprietate in cota-parte indiviza fiecare...din spatiul comun, inclusiv din spatiul folosit de antene.
2. Legea dupa care se conduc asociatiile de proprietari este Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii. Textul acestora le gasiti in primul topic din aceasta sectiune intitulat Documentatie specifica asociatiilor de proprietari.
3. Banii obtinuti ca beneficiu din inchirierea spatiului nu se distribuie proprietarilor in mod individual, ci sunt colectati de asociatia de proprietari, care va reprezinta si depusi in fondul de reparatii. Acesti bani, impreuna cu altii proveniti din alte surse sunt folositi de asociatie pentru lucrari de intretinere si reparatii ale condominiului.
Hotararea asupra marilor cheltuieli se ia in adunarea generala anuala atunci cand se stabileste bugetul de venituri si cheltuieli si in care adunare proprietarii pot sa faca propuneri in legatura cu folosirea acelor bani, propunerile pot fi aprobate, votate de participantii la adunare sau pot fi respinse.
Daca in adunarea generala nu s-a facut nicio propunere in legatura cu fondul de reparatii in general, intre adunari cel care decide cum sa se foloseasca acesti bani este comitetul executiv al asociatiei, presedintele.
De aceea este foarte important ca o asociatie de proprietari sa fie infiintata cu acte in regula, sa aiba o conducere coerenta si corecta si care sa functioneze transparent, astfel incat proprietarii sa stie la orice ora din zi si din noapte cum se folosesc banii lor.
Proprietarii au acces la actele asociatiei si trebuie sa primeasca explicatii in legatura cu orice problema care tine de gestiunea banilor si de intretinerea cladirii. Nu sunt basme, scrie la lege. Aveti posibilitatea sa cititi cele doua texte pe care vi le-am indicat si veti descoperi marea prapastie intre ce scrie in lege si ceea ce e la Dv. acasa, la bloc, in asociatie.
Nu numai ca raspunsul reprezentantilor asociatiei a fost arogant si obraznic, dar este si un comportament incorect din punct de vedere legal.
Antena gsm
andradaa
Buna ziua. In cadrul unei asociatii , pe terasa blocului s-a montat o antena GSM, propriatarul platind asociatiei o chirie. Ce acte trebuie sa intocmeasca ... (vezi toată discuția)