avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concedii medicale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concedii medicale

Cum interpretaţi următoarea situaţie vis-a-vis de conţinutul şi aplicarea Ord.MS 430/2010.
Asigurat medical la Casa de Asig.a Transportatorilor.
CAS dintr-un oarecare judeţ, face un control la un medic de familie în baza acestui ordin şi aplică amendă de 5000 lei, a doua zi după intrarea în vigoare a ordinului, pentru lipsa declaraţiei pe proprie răspundere a asiguratului, medicul eliberând un singur concediu medical. Nu se acordă niciun act de clemenţă pentru ca asiguratul să aducă acea declaraţie pe care o avea acasă.
În condiţiile în care asiguratul era la casa transportatorilor, avea competenţă CAS a acelui judeţ să aplice amenda ?
Cum v-aţi apăra în această situaţie .
Cel mai recent răspuns: Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane 19:33, 8 Iunie 2010
Din cate am inteles, medicul a fost amendat pentru ca in dosarul asiguratului nu figura si declaratia pe propria raspundere a acestuia din urma.

Pctul. 25 din Ord. MS 430/2010 specifica faptul ca art. 81 va avea urmatorul cuprins:
- la alin. 2, asiguratul are obligatia sa completeze si sa depuna la medicul prescriptor declaratia pe propria raspundere;
- medicul prescriptor, cnf. alin. (3), avea obligatia ca in declaratia de mai sus sa precizeze, daca era cazul, diverse recomandari cu privire la procesul de recuperare precum si alte observatii.
La acelasi articol se mentiona ca medicul prescriptor are obligatia sa puna la dispozitia platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate copia declaratiei pe proprie raspundere a asiguratului cu specificatia <conform cu originalul>. Aceasta obligatie se realizeaza de catre medic numai in baza imputernicirii date de conducatorul unitatii platitoare.
Declaratia pe propria raspundere a asiguratului mai apare si in lista persoanelor angajate aflate in incapacitate temporara de munca, depusa de angajatorul asiguratului, in termen de 6 zile casei de asigurari de sanatate, daca aceasta declaratie pe proprie raspundere este ceruta.

Tot in Ord. MS 430/2010 pct. 25, cu referire la modificarea art. 81, alin. 9 se precizeaza ca CNAS va elabora metodologia de control in termen de 60 de zile si va fi publicata in M.O. al Romaniei, Partea I.

Pana la elaborarea metodologiei de control mai sus mentionate, logic ar fi sa se tina cont de de metodologia utilizata pana la aparitia Ord. MS 430/2010.

In Norme metodologice privind controlul certificatelor de concediu medical elaborata in baza O.U.G. nr. 158/2005 si a Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 60/32/2006 de pe website-ul casei Nationale de asigurari de sanatate, este specificat:

"3. Echipa de control formata, dupa caz, din personal din cadrul serviciilor specializate din structura Ministerului Sanatatii Publice, CNAS, a caselor de asigurari de sanatate, a directiilor de sanatate publica si a directiilor medicale ori structurilor similare din ministerele si institutiile din administratia publica centrala cu retea sanitara proprie, precum si de medici experti ai asigurarilor sociale. In cazul in care, in termen de 5 zile de la solicitarea casei de asigurari de sanatate, celelalte institutii nu desemneaza personal care sa participe la efectuarea controlului, casele de asigurari de sanatate initiaza controlul cu privire la eliberarea certificatelor de concedii medicale."

"6. Pe baza rapoartelor mentionate la pct. 4 si 5 se intocmeste raportul de control cu propuneri de validare, amanare, respingere a concediilor medicale controlate, precum si de sesizare a comisiilor de disciplina, a Colegiului Medicilor din Romania dupa caz, si se supune aprobarii presedintelui-director generat cu avizul medicului sef al casei de asigurari de sanatate."

"10. Stabilirea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor
Eliberarea certificatelor de concediu medical cu nerespectarea prevederilor legale cu privire la acordarea concediilor medicale constituie contraventie, constatata de catre organele de control ale CNAS sau caselor de asigurari de sanatate, si se sanctioneaza potrivit O.U.G. nr. 158/2005, cu amenda de la 1.000 lei (RON) la 2.500 lei (RON), (...).
Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate."
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii concediu medical ginutz_a ginutz_a Am si eu o intrebare: in legatura cu concediile medicale.Angajatorul este obligat sa anunte la CASMB, in termen de 6 zile, care persoane angajate au concediu ... (vezi toată discuția)
Ordinul 430/2010 formular cass Ank27 Ank27 Buna ziua! Referitor la art 81,alin 6 din ordinul 430/2010 referitor la obligatia angajatorilor ca in maxim 6 zile sa depuna la casa de sanatate lista ... (vezi toată discuția)
Nelamurire concedii medicale ELENA2009 ELENA2009 am o nelamurire legat de modificarile privind concediile medicale. la ce casa de sanatate se depune informarea cu privire la intrarea in concediu medical, la ... (vezi toată discuția)