avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se plateste femeia de serviciu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se plateste femeia de serviciu?

Doresc sa imi spuneti cum se poate platii femeia de serviciu conform legii? la suprafata, la partament, la persoane???
Conform legii toate cheltuielile salariale se repartizeaza pe cota parte de proprietate (functie de suprafata apartamentelor).
Unde-i lege, nu-i tocmeala!
de unde asta? scrie ...cheltuieli curatenie...nu indemnizatie femeie servici..
Altfel trebuia sa scrie in loc de..contabil, casier, instalator, electrician, portar,ch contabilitate,ch. incasari,ch sanitare,ch electrice..
Si gunoiul ar trebui platit pe cote ind....
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
proprietaru, utilizator
Daca vreti faceti demersuri sa schimbati legislatia, dar asa cum prevad acum normele de aplicare a legii230/2007, nicaieri nu se prevede ca se repartizeaza cheltuielile cu personalul pe numar ce persoane:
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.

Apoi se precizeaza foate clar ce cheltuieli se repartizeaza pe coa indiviza de proprietate si aici gasim salarii sau remuneraţii de toate felurile:
Art. 44. -
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

Va rog sa indicati macar un singur articol din legea 2302007 sau normele de aplicare in care se precizeaza ca repartizarea unei cheltuieli salariale (indiferent care ar fi aceasta) se face pe numar de persoane!
Daca gasiti va aplaud cu pana la sfarsitul anului 2010, indiferent cate lucruri neadevarate sustineti.
@elga 50 si @adriantot
Deci sa inteleg ca dvs., in asoc. pe care le administrati si conduceti, aplicati prevederile legislative sus mentionate, si incasati salariile proportional cu cota parte indiviza. Felicitari ca ati reusit sa pacaliti gloata (pt. ca asta este). Deci sa inteleg ca in ziua incasarii intretinerii, dvs. mergeti la fiecare ap. si alergati prin el pe contur ca sa va meritati banii conform teoriei aplicate.
Dvs. chiar sunteti lipsiti de logica matematica care spune (in acest caz) ca salariul presedinte+administrator+cenzor trebuie calculat in mod egal pt. fiecare ap. pentru ca munca este aceeasi indiferent de suprafata apart. si de nr. de persoane care-l locuiesc iar salariul ingrijitorului trebuie calculat functie de nr. de persoane din apartament si nu de suprafata apart. pt. ca nu-l pui pe ingrijitor sa faca curat in apartamente ci pe spatiile comune, care se murdaresc functie de nr. de persoane care-l strabat.
In asoc. mea se plateste salariile dupa cum am sustinut mai sus. In acest sens avem un proces verbal semnat de toti locatarii si administratorul respecta hotarirea noastra. Initial a venit cu legea in brate si l-am trimis la plimbare impreuna cu ea si cu cei de la primarie care l-au imbrobodit.
Legea o face asoc. de proprietari. Important este sa avem facturile platite, pt. ca noi locatarii hotarim cum impartim costurile.
Am raspuns fara sa indic o lege, cu exceptia legii bunului simt si a regulamentului intern, si nu astept aplauze de la dvs. Ba mai mult, cu toate ca nu sunt de acord cu pozitia si punctul dvs. de vedere, lucru exprimat in nenumarate rinduri pe aceasta sectiune, am sa va aplaud eu pe amindoi.
O seara buna va doresc!
Domnule, dv faceti cum doriti ca doar suntem intr-o lume libera. Dar legea este asa cu am citat mai sus. Suparati-va pe lege si nu pe noi.
Reiau doar o parte din ce spuneti pentrui a ne lamuri:
Dvs. chiar sunteti lipsiti de logica matematica care spune (in acest caz) ca salariul presedinte+administrator+cenzor trebuie calculat in mod egal pt. fiecare ap. pentru ca munca este aceeasi indiferent de suprafata apart. si de nr. de persoane care-l locuiesc iar salariul ingrijitorului trebuie calculat functie de nr. de persoane din apartament si nu de suprafata apart. pt. ca nu-l pui pe ingrijitor sa faca curat in apartamente ci pe spatiile comune, care se murdaresc functie de nr. de persoane care-l strabat.

Chestiunea cu logica matematica o deslusiti mai jos.
In asocaitia mea (si in multe altele0 avem apartamente de 28 m.p., de 52, 68, 92 m.p. si spatii comerciale care au acelasi tratament ca si apartamentele (ca si cheltuieli) cu suprafete utile de 10 m.p. 120 m.p. 787 m.p. 1990 m.p.. In toatal asocaitia cuprinde peste 10.000 m.p din care 4.000 mp. sunt spatii comerciale, birouri, reprezentante (la demisol, parter, meznin, si cateva la etaje diferite).. Sunt 115 apartamente care au in total 6000 m.p si doar 13 persoane juridice cu 4000 m.p.
Matematic (si logic) suprafata folosita de acesti agenti economici (13) reprezinta 40% din suprafata utila a asociatiei iar suprafata apartamentelor 60% (115 ap.).
Eu aplic legea ca asa este corect si chiar este convenabil pentru ca in acest fel pot sa repartizez 40% din cheltuielile salariale, administrative... pe acesti agenti economici si 60% pe apartamente.
Daca as fi repartizat cheltuielile salariale si administrative egal pe numar de apartamente si spartii comerciale indiferent de marimea lor as incalca legea si-apoi ar fi in dezavantajul proprietarilor de apartamente. Nu ar fi corect ca un apartament cu o camera de 28 m.p. sa plateasca cheltuieli salariale, administrative si gospodaresti la fel ca agentul economic cel mai mare care are 1990 m.p.. De ce?
Apartamentul cu o camera are de obicei o persoana, cel cu 3 camere are 2 - 4 persoane... iar agentii ec poat avea mai multe persoane care desfasoara activitate acolo.
Apartamentul cu o camera are un apometru, cu 3 camere are 2 apometre, iar agentul cu 1990 m.p are 7 apometre care trebuiesc citite lunar.
Numarul de coloane de apa rece, calda, caldura, canalizare sunt diferite la o garsoniera , la 3 camere sau la spatiile de sute sau mii de metri patrati. Asa ca si avariile sunt diferite si munca pentru verificarea si remedierea lor este diferita.

Am multe alte argumente in sustinerea legii si a aplicarii acesteia, inclusiv situatia cand ajungem in instanta cu un restantier iar judecatorul constata ca asocaitia nu a repartizat cheltuielile salariale, administrative pe cota indiviza conform legii si-am stabilit o suma egala unei garsoniere cu un proprietar ca si unui apartament cu 3 camere cu 4 locatari sau egala cu suma repartizata agentului economic care este proprietarul a 1990 m.p si sute de oameni care intra si ies zilnic.

Si ultima chestiune de "logica matematica" cum spuneti dv:
Va rog sa nu mai faceti asemenea aprecieri si afirmatii fara a argumenta legal ceea ce sustinet. Altfel o sa ma obligati sa va sterg mesajele.

Alte discuții în legătură

Cum se plateste corect femeia de serviciu? dborsanu dborsanu Cum platiti femeia de serviciu? La noi discutia era sa se plateasca dupa cota-parte indiviza, adica cei cu 3 camere sa plateasca mai mult decat cei cu 2 ... (vezi toată discuția)
Salariu femeie de serviciu meeri_m meeri_m Buna seara, Daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu un raspun la aceasta intrebare: Salariul femeii de serviciu se imparte la numarul total de ... (vezi toată discuția)
Calculul întreținerii Iuniik Iuniik Bună seara. Am și eu o întrebare in legătură cu repartizareA cheltuielilor intro asociație de locatari. La o primă ședință am hotărât să ... (vezi toată discuția)