Am mare nevoie de ajutorul vostru intr-o situatie destul de complicata. Am cumparat o masina de la D.D., care la randul ei a cumparat aceasta masina de la S.M. (scriu initiale doar pentru a fi mai usor de inteles). Masina este pe numele lui S.M. Avem un contract de vanzare cumparare incheiat intre D.D. si S.M, si inca un contract incheiat intre mine si D.D. Am vrut sa o transcriu pe numele meu, dar cand ne-am dus cu proprietarul masinii (S.M) la primarie, nu i s-a eliberat certificat de atestare fiscala deoarece are datorii la stat de aprox.7600 lei. Au spus acolo la primarie ca nu avea voie sa vanda masina datorita acestui fapt. Nu stiu daca al doilea proprietar (D.D.) stia asta si de aceea ne-am vandut-o noua ca sa scape de masina cat mai repede, dar banuiesc ca da... Ne-am gandit la doua situatii posibile:
1. pastram masina, facem asigurarea RCA si platim impozitul de acum incolo pe numele lui S.M. Dar in acest caz ce vom face daca decidem sa vindem autoturismul? Sau daca vine statul si ne ia masina ca sa-si recupereze creantele???
2. il obligam pe al doilea proprietar D.D. sa ne restituie banii, reziliem contractul, si dupa aceea el rezolva la randul lui situatia cu S.M. asa cum poate... Ca in contractul de vanzare cumparare scrie ceva de genul 'Declar pe propria raspundere ca masina este proprietate personala lipsita de sarcini'... asta inseamna fals in declaratii, daca a semnat, nu? (in amandoua contracte de vanzare cumparare este scris acest lucru, asa ca ambii proprietari au facut declaratie falsa.)
Va rog mult, dati-mi un raspuns, ce este de facut, ce se poate face in adapostul legii???
Multumesc anticipat...
Din punctul meu de vedere , nu trebuie sa va faceti probleme. Nu are nimic de-a face datoriile unuia dintre vanzatori catre fisc cu instrainarea autoturismului. Pentru datoriile cumulate de acesta fiscul se poate indrepta impotriva lui . Daca nu s-a indreptat impotriva acestuia, pana la vanzarea autoturismului catre o terta persona, sa fie sanatosi, sa se indrepte impotriva altor bunuri care mai sunt actualmente in patrimoniul lui. Dupa prima vanzare autoturismul a iesit din p[atrimoniul acestuia si a intrat in proprietatea altuia , cel de la care dvs. ati cumparat autoturismul. Daca fiscul refuza sa-i dea radierea atunci dvs. aveti posibilitatea sa-i chemati in judecata pe primul si al doilea proprietar, inclusiv ad-tia financiara care refuza radierea , si sa solicitati instantei sa constate ca a intervenit vanzarea-cumpararea asupra autoturismului in favoare dvs. iar ad-tia fin. sector... sa fie obligata a face radierea autoturismului de pe numele fostului proprietar.
In opinia mea aveti mai multe posibilitati:
1. sa desfiintati (rezolutiune) contractului de vanzare cumparare al autoturismului, sa predati autoturismul catre DD si sa ii solicitati sa va restituie pretul.
2. sa achitati dvs sumele datorate de primul proprietar, SM, sa perfectati vanzarea autoturismului, ulterior sa solicitati primului proprietar sa achite sumele datorate fiscului si achitate de dvs.
3. sa il determinati pe primul proprietar SM, sa isi achite datoriile catre fisc si sa continuati procedura inscrierii autoturismului pe numele dvs.
Oricum, contractul de vanzare cumparare ar trebui incheiat cu primul proprietar.
4. sa folositi autoturismul pe numele primului proprietar, SM, continuand sa achitati impozitele aferente acestuia.
Nu recomand aceasta ultima solutie din motive evidente, respectiv faptul ca dpdv al tertilor, autoturismul se va afla tot in patrimoniul primului proprietar SM.
In situatia unei executari silite, exista posibilitatea vanzarii autoturismului la licitatie.
dar aceasta ultima