avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva sau individuala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva sau individuala?

Buna ziua. In CCM la nivel de unitate la art 74. pct. 4 se stipuleaza: "La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv vor fi luati in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din motive ce nu au legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri de aceasta natura, cu cel putin 30 de zile inaintea expirarii perioadei prevazute la art. 73, lit. C, din prezentul contrcat."
Art. 73, lit c precizeaza: “in cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, cu 30 zile inainte in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul cu privire cel putin la:
- metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
- atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilro concediati.”

Intrebare. Art 74, lit. 4 arata ca in momentul in care exista minim 5 concedieri colective in societate atunci acestea devin concedieri colective? Sau inteleg eu gresit?
Ce inseamna efectiv cele 5 persoane? Intreb asta, deoarece la nivel de unitate la noi s-au facut undeva la 20 de concedieri in ultimele zile (lumea a primit notificarea prin care incep cele 20 de zile de preaviz).
Va rog sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 17:31, 10 Iunie 2010
Depinde de cati angajati are firma.

Trebuie sa vedeti unde va incadrati, cf Cod muncii, cu cei 20 care au primit preavize. Si asta functie de nr de salariati ai firmei.
Compania are in total peste 5000 de angajati in mai multe judete ale tarii.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
lauricafl, utilizator
Nu va incadrati in temeiul art.74 alin 4...acsta ii incluse SI pe cei 5...
in schimb va puteti incadra conform CCM ramura/unitate...depinde cum va raportati la unitate. CJUE a aratat ca se pot califica drept concedieri colective si la nivel de sucursale, fara personalitate juridica , sau simple unitati ce au o oarecare autonomie( cum ar fi directii, servicii) in acest sens.
Conform Directivei Consiliului nr. 98/59/CE din 20 iulie 1998 privind armonizarea legislaţiilor statelor membre referitoare la concedierile colective, UMPFG se incadreaza in notiunea de „unitate, definita ca o entitate distincta , cu o anumita permenenta si stabilitate, destinata pentru realizarea unei sau mai munltor sarcini determinate si care dispune de un ansamblu de lucratori , de mijloace tehnice necesare si de o anumita scheme organizatorica care permite indeplinirea acelor sarcini”
A se vedea HOTARAREA CJCE din 7 septembrie 2006 , Agorastoudis v Goodyear Hellas AVEE, in cauza C 187/05, C- 190/05:

Desigur este foarte greu sa convingi angajatorul cu argumente de drept comunitar...dar in instanta au inceput sa se dea castig de cauza, deoarece , conform art.148 alin 2 Constitutie actele juridice obligatorii ale UE prevaleaza dreptului intern( cum este si directiva mai sus mentionata)
Ideea este cam cam asa. Se concediaza aproximativ 25 de oameni in aproximativ 25 de sucursale ale aceleiasi companii. Deci pe o sucursala exista o medie de 1 ( sunt sucursale unde nu se disponibilizeaza si sunt altele unde se disponibilizeaza 2). Dar, din cate am inteles, fac in asa fel incat sa nu se depaseasca limita de 29 de oamnei pe companie in 30 de zile.
Se desfiinteaza un departament din intreaga companie. Dar acum se dau afara maxim 29 de oameni, peste 30-40 de zile vor da afara restul. S-ar putea sa existe si transa 3, depinde cati raman. Noi suntem cate 2 sau 3 oameni pe fiecare sucursala. Putem demonstra ceva in acest sens? Ca ei de fapt disponibilizeaza pe rand pentru a nu fi colective? De asta intrebam daca ajuta cei 5 de la art. 74. Daca disponibilizeaza din greseala 25 , putem sa ii adunam pe cei 5(ajungem al 30 de disponibilizari in 30 de zile) si sa cerem disponibilizari colective?
O persoana pe unitate da dreptul sa apelez acea lege comunitara? Atata timp cat ei pana in septembriuie (aproximativ) vor desfiinta toate posturile noastre? Incet dar sigur disparem, si noi intram la concedieri individuale.

"care dispune de un ansamblu de lucratori , de mijloace tehnice necesare si de o anumita scheme organizatorica care permite indeplinirea acelor sarcini" Eu zic, ca prin ceea ce facem noi, ne incadram in a fi "speciali" in aceasta companie.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
lauricafl, utilizator
Nimeni nu ma poate ajuta, va rog?

Alte discuții în legătură

La ce ma raportez Luciana21 Luciana21 Buna ziua.Unitatea la care lucrez urmeaza sa faca restructurari. Intrebarea mea este: fiind vb de o sucursala fara personalitate juridica la ce numar de ... (vezi toată discuția)
Concedieri - urgent irinarauta irinarauta Buna ziua tuturor, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Sunt angajator si am un numar de personal de 200 de persoane. Sunt in situatia in care din ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! sunt angajata la o companie și în curând se vor ... karimi karimi Bună ziua! Sunt angajata la o companie și în curând se vor face disponibilizări deoarece au rămas fără contract de administrare., Suntem 12 angajați ... (vezi toată discuția)