avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Victima accident rutier pe trecere de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Victima accident rutier pe trecere de pietoni

Buna ziua,

Am 26 de ani și vineri (04/06)am fost accidentata pe trecerea de pietoni în fata la metroul Pipera. Am entorsa la picior și la mana stângă plus câteva cusături și multe vânătăii:D, momentan am 10 zile de concediu medical. Șoferul a fugit inițial de la locul accidentului și s-a întors după 15-20 min, pentru ca a fost urmărit de un alt șofer și obligat sa se întoarcă. El a declarat la politie ca s-a dus sa întoarcă mașina#-o.Vreau sa-l dau în judecata pentru ca de la accident pana acum nu a dat nici un telefon și nu a vrut sa ne înțelgem pe cale amiabila ( eu am nunta în 2 luni și nu doream sa se ajungă la judecata). Am uitat sa precizez ca a fost declarat și accident de munca. Exista o cale legala prin care eu, în calitate de victima, pot avea garanția ca inculpatul îmi va oferi contravaloarea cheltuielilor de judecata plus daune. El ce o sa pățească?
Cel mai recent răspuns: ContSters155821 , utilizator 00:25, 1 Iulie 2010
Mai intai trebuie sa depuneti o plangere penala impotriva soferului.
Trebuie sa mergeti sa va scoateti un certificat nedico-legal care sa ateste de cate zile de ingrijiri medicale aveti nevoie pentru recuperarea totala.
Va puteti constitui parte civila apoi in proces cu o suma pe care dv. o considerati, atat pentru daume materiale cat si morale.
In primul rand sa aveti certificat medico-legal care sa ateste leziunile suferite si numarul de zile de ingrijiri medicale. Si apoi depuneti plangere penala impotriva persoanei vinovate in termen de 60 de zile de la data accidentului. Iar in cadrul procesului penal va constituiti parte civila privind daunele materiale si morale.
Puteti obtine despagubiri materiale si morale de la asiguratorul RCA al autoturismului vinovat de producerea accidentului. Adunati toate facturile pentru chetuielile care le faceti si totodata, in raport cu vatamarile corporale suferite si numarul de zile de ingrijiri medicale, puteti solicita si daune morale. Acestea, de obicei, se obtin in instanta, asiguratorul oferind sume foarte mici pentru astfel de daune.
Din cate stiu eu , termenul de decadere al art 284 Cpp nu s-a modificat , astfel ca plangerea se introduce in termen de 2 luni ptr infractiunile la care actiunea penala nu se pune in miscare din oficiu ( si nu 60 de zile ca nu e totuna , cum in mod gresit am observat ca se dau sfaturi - no offence #-o ) de la data la care se stie cine este faptuitorul ( care se pare ca ar coincide cu data producerii accidentului .
Primul si cel mai important lucru este sa va adresati serviciului de medicina legala , iar apoi sa formulati plangerea penala impotriva conducatorului auto .
Puteti sa va recuperati banii cheltuiti si fara un proces. Inclusiv daunele morale. Conditia este sa alcatuiti un dosar de daune solid cu care sa va puteti sustine cauza in fata asiguratorului. Adunati toate retetele si recomandarile medicilor, toate chitantele primite pentru medicamente, servicii medicale, transport. Puteti recupera inclusiv diferenta dintre salariul dumneavoastra si indemnizatia primita din fondul bugetului asigurarilor sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu sofer in stare de ebrietate RSorin RSorin Care sunt pasii de urmat in cazul unui accident in care eram pasager si soferul in stare de ebrietate. Am deja 30 de zile de spitalizare urmand sa fiu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier din culpa rose2003 rose2003 Sotul meu,sofer pe maxi taxi a accidentat grav o batrana pe trecerea de pietoni....Batrana a suferit numeroase traumatisme insa si-a revenit:inca face ... (vezi toată discuția)
Accident autocar (deces) adina9791 adina9791 buna ziua ,in 2009 mama si sora mea se intorceau acasa cu autocarul la putini km de casa a intrat un tir in autocar (soferul tirului fiind vinovat ,a primit ... (vezi toată discuția)