avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... apartament cu doi proprietari ( frate si sora )
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

apartament cu doi proprietari ( frate si sora )

Buna ziua,

Sunt intr-o situatie destul de incurcata in momentul de fata si am nevoie de un sfat care sa ma indrume. In prezent, eu locuiesc cu mama mea intr-un apartament al carui proprietar este sora mea. Parintii mei, care au divortat dupa 10 ani de procese interminabile, s-au batut pe un apartament, cel in care am locuit cu totii la un moment dat ( tatal meu mai are un fiu din prima casatorie, la fel ca mama - sora mea este din prima casatorie a mamei ) . Decizia judecatoreasca, la finele procesului, a fost urmatoarea : apartamentul cu 3 camere din care fratele meu, la vremea aceea ( 1994 ) fiind major, ne-a scos toate lucrurile in strada ( ale mamei, ale surorii si ale mele ) se va imparti astfel : 2 camere + jumatate din dependinte mamei, pentru ca avea in intretinere un copil minor, iar tatalui meu, o camera + balcon + jumatate din dependinte. Imediat dupa scoaterea lucrurilor in strada, mama a venit cu un executor si a bagat totul intr-una din camere, incuind-o cu sigiliu cu stampila. Apoi a urmat procesul, care s-a terminat dupa 10 ani, timp in care tatal meu a locuit singur in apartament, mama platind impozitul pe partea ei. In urma cu doi ani, tata i-a vandut fratelui meu partea sa. In momentul de fata, care sunt solutiile de iesire din aceasta situatie, atata timp cat este clar ca nu vom locui cu totii in acea casa? Intrebarea mea este urmatoarea : se poate evalua casa, care sa fie vanduta si impartita conform ponderii stabilite in decizia judecatoreasca in cazul in care proprietarii nu reusesc sa se puna de acord la despagubiri...?
Sper ca am fost clara, am nevoie de un raspuns, va rog sa ma ajutati.

Multumesc mult pentru raspunsul prompt. Inca o intrebare : in cazul acestei actiuni, cine despagubeste pe cine?
in principiu , daca dvs veti arata judecatorului ca nu puteti locui in imobil din motivele aratate, iar apoi puteti solicita atribuirea in intregime dvs sau lui, cu plata unei sulte ..............
e bine sa consultati un avocat.............
in momentul asta mama e proprietar impreuna cu fratele dvs. mama il poate chema in judecata pe frate pt iesire din indiviziune, poate cere atribuirea apartamentului, cu plata sulta catre frate, functie de cota care i se cuvine acestuia. cereti ajutorul unui avocat, procesul e de durata, daca nu se inteleg
Multumesc mult pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare apart dumas2000 dumas2000 Bună ziua, am și eu o întrebare..Vrem sa vindem un apartament. Suntem o sora și un frate la părinți. Mama este la a 2a căsătorie după ce tata a ... (vezi toată discuția)
Succesiune avram.mariana@yahoo.com avram.mariana@yahoo.com Tatal meu a murit in 2017 si vrem sa vindem apartamentul. Apartamentul era pe numele lui si al mamei. Trebuie sa fac succesiunea? Cum este mai bine sa ... (vezi toată discuția)
Moștenirea soțului fără descendenți. sunt soluții pentru a le rămâne copiilor vitregi bunurile sale? Mihaela Br. Mihaela Br. Bună ziua ! Situația la care aș dori un răspuns este următoarea : eu cu fratele meu l-am pierdut pe tata pe când eram mici . După câțiva ani , mama ... (vezi toată discuția)