avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Concret, despagubiri Legea 1/2009 pentru cumparatorul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Concret, despagubiri Legea 1/2009 pentru cumparatorul perdant in revendicare

Introduc acest nou topic din cauza ca, in urma cautarilor mele (indelungate), nu am gasit o discutie in forum care sa se refere in mod concret la actiuni introduse impotriva Statului de fosti chiriasi care au pierdut definitiv si irevocabil in procesele introduse pe dreptul comun in revendicare. Discutia pe Legea 1, ajunsa la 25 de pagini, a lancezit de ceva timp si, de fapt, nu a atins concret aspectul care ma intereseaza.
Speta: Datorita unei aparari defectuoase (dar nu numai!), contractul de vanzare cumparare incheiat in baza Legii 112 nu a paralizat actiunea in revendicare a mostenitoarei fostului proprietar (care nu a urmat procedura prevazuta de legea speciala), astfel ca aceasta a castigat definitiv si irevocabil (Decizia din recurs a Curtii de Apel Bacau este din 03.05.2010!), fiind obligati proprietarii-fosti chiriasi la a lasa in deplina proprietate si linistita posesie imobilul cumparat cu buna-credinta in 1998.
Legea 10, astfel cum a fost modificata prin Legea 1/2009, deschide calea unei actiuni in despagubire impotriva Statului, dincolo de prevederile Codului civil pentru garantia contra evictiunii).
Ma intereseaza urmatoarele aspecte:
1. Competenta apartine Tribunalului-Sectia civila, asemeni celorlalte actiuni pe Legea 10?
2. Sau este necesara procedura prealabila, pe contencios administrativ?
3. Trebuie chemate in judecata si unitatea detinatoare (cea care a vandut imobilul), respectiv unitatea administrativ-teritoriala prin reprezentant?
4. Concret, daca cineva a introdus deja astfel de actiuni, in ce stadiu se afla cu procesul si care au fost apararile partilor?
Sunt binevenite link-uri catre jurisprudenta specifica, pe care, pana acum, eu nu le-am gasit. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters165075 , utilizator 20:59, 5 Septembrie 2010
Am gasit pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, la adresa [ link extern ]
proiectul de hotarare a guvernului pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii 10, dupa aparitia Legii nr. 1/2009.
In acest document, la art. 50.3 se dispune: " 50.3. În cazul desfiinţării contractelor de vânzare-cumpărare încheiate cu respectarea Legii nr. 112/1995 prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, foştii cumpărători au dreptul la restituirea preţului de piaţă al imobilelor, stabilit conform standardelor internaţionale de evaluare. Restituirea preţului de piaţă al imobilelor se face de către Ministerul Finanţelor Publice, prin serviciile publice descentralizate ale acestuia de la nivelul judeţelor şi municipiului Bucureşti, pe baza hotărârii judecătoreşti rămasă definitivă şi irevocabilă, din fondul extrabugetar constituit în temeiul art. 13 alin. 6 din Legea nr. 112/1995, cu modificările ulterioare."
Asa dupa cum aratam mai sus, hotararea prin care s-a admis actiunea mostenitoarei fostului proprietar in revendicare pe drept comun este definitiva si irevocabila, fiindu-le practic deschisa calea proprietarilor-fosti chiriasi cumparatori pe legea 112- la actiunea pentru restituirea pretului actualizat, de piata, al imobilului revendicat.
Am in continuare intrebarea daca este sau nu necesara procedura prealabila sub forma unei cereri adresate ANAF-DGFP judeteana si eventual, ulterior, calea contenciosului administrativ, sau este pur si simplu suficienta cererea de chemare in judecata in pretentii, la sectia civila a Tribunalului, pentru a putea face expertiza si a obtine despagubirea?
Ultima modificare: Luni, 14 Iunie 2010
petruperca, utilizator
Stimate Domn,
Competenta este a Judecatoriei din raza teritoriala a imobilului pierdut ca urmare a restituirii acestuia fostului proprietar.Se pot obtine sume de bani consistente.Eu am cateva dosare pe rol cu spete identice.
Nu aveti nevoie de procedura prealabila cu paratul,actiunea se formuleaza pe dreptul comun cum am spus in mesajul anterior ,deci nu aveti probleme cu contenciosul administrativ.
Sunt instante care au solutionat speta descrisa.Actiunea se formuleaza pe calea dreptului comun ,nu se timbreaza ,parat Ministerul de Finante.Eu am cateva dosare cu astfel de situatii.Competenta Judecatoria.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare despagubiri conform legii 1/2009 goldfish goldfish buna ziua! am o vecina in varsta al carei apartament a fosr revendicat si castigat de vechiul proprietar. in momentul cand a fost cumparat, parca 1997, ... (vezi toată discuția)
Oug 40 din 1999 ContSters54572 ContSters54572 În prezent, chiriaşul cumpărător căruia i s-a desfiinţat contractul în urma promovării de către fostul proprietar a unei acţiuni în revendicare, mai ... (vezi toată discuția)
Decizie iccj pe legea 1/2009? adrianadamian2009 adrianadamian2009 Stie cineva daca a aparut prima decizie a ICCJ invocand Legea 1/2009, privind inadmisibilitatea actiunilor in revendicare pe dreptul comun (art. 480 C.p.c.)? ... (vezi toată discuția)