avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... de 6 luni imi astept carnetul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

de 6 luni imi astept carnetul de munca

Buna ziua, am o problema cu firma la care am lucrat: la data de 1 noiembrie m-am intors la vechiul post, dupa terminarea celor 2 ani de crestere a copilului. Mi s-a adus imediat la cunostinta ca se restructureaza postul si mi s-a dat preavizul de 20, contractul incheindu-se la data de 31 decembrie 2009. Mi s-a dat atunci o instiintare, dar nu si decizia de concediere pe care ramasese sa mi-o inmaneze ulterior impreuna cu carnetul de munca. De atunci m-au tot dus cu vorba, de cate ori sunam dupa acte, firma de contabilitate dandu-mi explicatia ca dureaza foarte mult la ITM pana completeaza cartile de munca. Exasperata, mai ales ca intentionam sa-mi depun actele de somaj (acum ma tem ca s-ar putea sa nu ma mai incadrez la somaj datorita faptului ca au trecut 6 luni de la incheierea contractului si nu-mi mai iese socoteala cu cele 12 luni lucrate din ultimile 24), m-am dus la ITM si m-am interesat personal, iar inspectoare muncii, dupa ce a verificat mi-a spus ca nimeni n-a depus nici o cerere in numele firmei respective si mi-a zis sa revin cu o copie dupa decizie. Am cerut atunci de la contabilitate copie dupa decizie si cartea de munca si i-am rugat chiar sa-mi faca o delegatie ca sa ma pot duce singura la ITM si sa-mi rezolv problema, dar mi-au spus ca nu e nevoie, ca se ocupa ei. Dupa alte vreo cateva saptamani contabila responsabila cu cartile de munca mi-a zis ca mi se pierduse cartea de munca, ca o depusesera din greseala la alt inspector si nu mai dadeau de ea, promitandu-mi ca deja au luat legatura cu inspectoarea de care apartine firma si in maxim 2 saptamani o sa mi-o elibereze. Au trecut aproape 3 saptamani si nu am primit-o. Am primit in schimb, la cererea mea, o copie scanata dupa decizia de concediere, decizie datata cu 17 martie, adica dupa cca 3 luni de la concediere. As dori sa stiu ce pot face in acest caz? E normal sa primesc respectiva decizie la aproape 6 luni de la concediere si aceasta sa fie emisa la 3 luni dupa concediere?
O alta intrebare este legata de somaj: o cunostinta, contabila, mi-a spus ca la depunerea dosarului pentru somaj nu se ia in considerare data terminarii contractului de munca ci data eliberarii cartii de munca; e adevarat?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 10 Iunie 2010
Situatia este complexa, consultati un avocat.
Sfat : actionati firma in instanta, sigur aveti castig de cauza. Daca sunteti in termenul legal pentru contestarea deciziei de concediere, contestati-o, nu mai pierdeti timp.
Mihai S.R. a scris:

Situatia este complexa, consultati un avocat.
Sfat : actionati firma in instanta, sigur aveti castig de cauza. Daca sunteti in termenul legal pentru contestarea deciziei de concediere, contestati-o, nu mai pierdeti timp.

Nu stiu daca ma incadrez in termenul de contestare, pentru ca pe copia aceea de decizie scrie ca am drept de contestare in 30 zile de la comunicare. E adevarat ca am primit-o acum aproximativ 10 zile, prin e-mail, dar cum am spus este eliberata in martie, desi pana acum 10 zile nu am mai vazut-o.
Adevarul este ca nu as dori sa dau firma in judecata, pentru ca nu-mi permit financiar sa platesc onorariile. Nu stiu daca un avocat ar accepta sa lucreze sperand doar sa castigam si sa-si primeasca procentul lui, cu riscul de a pierde si nu castiga nimic.
1. Pentru a beneficia de somaj de la data incetarii c.i.m. trebuia sa depuneti actele in termen de 30 de zile de la aceasta data.
2. In cazul in care se depaseste acest termen, indemnizatia de somaj se primeste de la data depuneri cererii.
3. Ceea ce v-a spus cunostinta contabila este total eronat ..
4. In cazul refuzului angajatorului de a va elibera carnetul de munca, puteti sesiza ITM-ul sau instanta de judecata in a carei raza isi are sediul angajatorul.
5. Decizia de concediere se contesta in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia , adica de la data de cand ati primit-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca anca14cris anca14cris buna ziua m si eu o intrebare legata de o problema de munca.am lucrat la o societate comerciala timp de 2 ani cu contract pe perioada nedeterminata ,carte de ... (vezi toată discuția)
In cat timp de la terminarea preavizului trebuie sa mi se aduca, cartea de munca (legal) dorali dorali am terminat preavizul pe data de 16-11-2009, dar nu am primit deciziile de incetare a activitatii,nici astazi 25-11-2009. vreau sa stiu in cat timp (legal) ... (vezi toată discuția)
Eliberare carte de munca la incheiere cim Muresan Felicia Muresan Felicia Buna seara!Fratele meu este concediat cf.art.65 alin.1 L.53/2oo3.Deoarece si-a cerut toate drepturile salariale legale la incheierea CIM ,cineva din conducere ... (vezi toată discuția)