avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... valabilitatea negatiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

valabilitatea negatiei

Chestiunea e in felul urmator: s-a facut succesiunea dupa decesul mamei, iar tatal a dat declaratie(negatie) prin care a decis sa renunte la tot ce i se cuvenea in favoarea copiilor, astfel incat dupa moartea lui sa nu mai fie nevoie sa se faca o alta mostenire. Intrebarea: se poate renunta la aceasta negatie sau cum s-o numi ea:-/, in cazul in care se razgandeste si isi doreste partea? Mentionez ca partea lui nu a fost inca impartita intre frati.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Me One Nemo , utilizator 07:46, 5 Iunie 2007
Negarea pe care spuneti ca a dat-o este juridic renuntarea la mostenire,care pt. a fi valabila trebuie sa fie expresa.Sper ca nu va referiti la faptul ca nu s-a prezentat pt.asiexercita dr. de optiune succesorala(care ar fi altceva decat renuntarea)ci s-a prezentat la notar si a declarat expres ca renunta la mostenire.
Renuntarea la mostenire este,in principiu,un act irevocabil,exista si o exceptie,dar speta nu se incadreaza in ea(caci mostenirea a fost acceptata de copii.)Faptul ca fratii au ramas in indiviziune nu are relevanta.
Negarea este expresa, adica a fost la notar si a dat declaratia, a platit taxa, etc. Problema este ca acum nu ma inteleg cu sora, (se mosteneste un apartament si o casa de valoare aproape dubla, pe care casa o vrea ea in mod expres, casa in prezent locuita de tata, apartamentul fiind locuit de mine, ea are o alta casa a ei nou construita), si poate ar trebui sa ajungem la proces. Mi-e teama insa ca tata s-ar putea razgandi in favoarea sorei mele (e buna la asa ceva), si poate incerca sa anuleze negarea. Intrebarea e daca poate sa o mai anuleze (pt a-i da ei partea lui din tot), si daca nu poate, inseamna ca apartamentul si casa se impart DOAR intre mine si sora mea, tatalui meu nerevenindu-i nimic? Eu doresc impartirea egala, chiar daca asta presupune vanzarea ambelor, casa si apartament. Cum as putea sa fac sa-mi primesc jumatate din tot(asa cum ar fi corect si legal) in aceste conditii?
O alta intrebare: cam cat ar fi cheltuielile de judecata, daca totusi nu ne intelegem si ajungem la proces. Cam cat ar putea sa dureze procesul?
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2007
nico23, utilizator
Cu privire la declaratia de renuntare: asupra ei nu se mai poate reveni dupa trecerea termenului de optiune succesorala, adica 6 luni de la deschiderea succesiunii (decesul mamei). Calculati si vedeti.
Cu privire la ultimele intrebari, ele necesita cateva clarificari si dezbateri, asa ca un raspuns competent veti afla dintr-o consultatie juridica. Oricum procesul poate dura de la 3 luni la 1 an poate mai mult (iin fond) si asta pentru ca nu depinde atat de instante taraganarea cauzelor, depinde mai mult de parti. Si nu pot sti ce fel de persoana este sora dv., ce interese are... la fel si dv...
Consider insa ca tatal dv. a facut o greseala si nu cu referire la neintelegerile cu sora dv. ci general... Cu atat mai mult cu cat nu are unde sa stea (sau m-am grabit la concluzii?).
Bafta!
Din fericire, nu se va ajunge la procese, vanzari, SPER ca ne putem intelege altfel. Sora mea, desi are casa , o mai vrea si p-asta iar mie nu-mi convine sa iau doar apartam care e cel mult jum din casa, ca valoare. Eu sunt stransa cu usa sa accept cam orice le convine lor pt ca ei nu au nici un fel de graba. Eu doresc sa obtin acest apartam(daca sora l-a convins pe tata sa-i de casa) plus o diferenta( respectiv un anume procent din casa 1/2(casa-apartam), cu cond sa nu-mi cer partea cat timp mai traieste tata in acea casa). Adica sa se imparta corect, desi TOATE cheltuielile cu acea casa, utilitatile si multe altele eu le-am platit, dar asta nu mai conteaza, s-a uitat. Ceea ce doresc e sa obtin ceva si nu doar parti, ca sa pot vinde si sa-mi fac si eu o casa. Din pacate oricat as incerca sa gasesc o impartire corecta mi se refuza, stiu ca ma pot constrange sa accept mai putin si nu jumatate cum ar fi corect si legal, eu nu pot sa astept sa traiesc, dupa ce moare tata, e absurd asa ceva, dupa 20 de ani nu mai pot sa-mi fac casa. Si am si eu familia mea acum, copil mic, etc.
Ar fi interesat de aflat daca tatal a facut inainte de aceasta renuntare vreun act de acceptare tacita... ;)

Alte discuții în legătură

Sucesiune marianbica marianbica Buna ziua,va rog sa ma ajutati sa inteleg un lucru. In 1991,13 ianuarie defunctul decedeaza.Raman mostenitori sotia defunctulu + 8 copii.Are loc ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire va rog sa ma ajutati bellmo bellmo am o intrebare referitoare la un teren ,este al tatalui meu si el a decedat in urma cu un an de zile si am ramas eu cu mama si cu sora mea si vreau sami ... (vezi toată discuția)
Pasii necesari pentru renuntarea la succesiune ContSters90070 ContSters90070 Buna tuturor! Am o pbroblema : bunicii au murit , iar in urma lor au ramas 4 copii (tata este unul din ei) si 1 casa . Apoi 3 din cei 4 copii au murit, ... (vezi toată discuția)