In urma cu ceva timp am facut o contestatie impotriva unui PV de contraventie pt trecere pe rosu,s-a judecat cauza si s-a respins contestatia ca "neintemeiata". Am fost intrebat initial daca am vreun martor si am spus ca nu am cunostinta de existenta vreunui martor dupa care s-a dat solutia de respingere. Ulterior am aflat intamplator de existenta unui martor ocular favorabil mie care a vazut respectiva situatie si care e dispus sa declare asta si in fata instantei. Intrebarea mea este, aflandu-ma in termen pt introducerea unei cereri de recurs, pot invoca acest martor ca motiv de recurs? Eu am aflat de acest martor dupa ce s-a data solutia de eceea nu l-am putut propune initial si de aceea dorec sa stiu daca este legala si indreptatita cererea mea de recurs sau o sa mi se respinga cu motivatia ca ar fi trebuit prezentat anterior? Ce pot face,care sunt conditiile in care se admite un recurs la o contestatie de genul acesta (trecre pe rosu)? Multumesc anticipat pt raspuns.
motivele de recurs sint precizate in dispozitiile cuprinse in art.304 C.pr. Civila. in principiu, in recurs nu sint acceptate decit inscrisurile, ca probe noi, neadministrate pina la acest stadiu procesual.
Conform prevederilor art. 306 alin. 2 din Codul de procedura civila in instanta de recurs nu se pot produce probe noi cu exceptia inscrisurilor.
Instanta de recurs este instanta de control judiciar, deci in fata ei nu se administreaza probe noi. Verificarea temeiniciei hotararii atacate se face pe baza probelor administrate la instanta de fond. Prin aceeasi dispozitie legala care a instituit aceasta regula prohibitiva, s-a stabilit o singura exceptie si anume cea a inscrisurilor, care pot fi prezentate pentru prima data direct instantei de recurs.
Faptul ca, tot in art. 306 alin. 2 din Codul de procedura civila, se prevede ca, in cazul in care recursul este sustinut pe lipsa de temeinicie a hotararii atacate, legata de necesitatea administrarii de probe, acestea vor fi indicate, aratandu-se si mijloacele de probatiune cu ajutorul carora pot fi administrate, nu permite concluzia ca, in fata instantei de recurs, pot fi administrate si alte probe decat inscrisurile.
Aceasta prevedere legala trebuie inteleasa ca avand caracter indrumator pentru recurent, care sa nu se margineasca la o sustinere abstracta a netemeiniciei hotararii, ci sa indice probele ce considera ca ar mai trebui administrate, precum si mijloacele de probatiune, creandu-se astfel posibilitatea ca instanta de recurs sa aprecieze daca probele propuse pot contribui la dezlegarea pricinii si, totodata, daca mijloacele de probatiune sunt legale.
A considera altfel, ar insemna sa se nesocoteasca o dispozitie legala imperativa, care urmareste ca instanta de recurs sa nu se substituie instantei de fond, ci sa exercite controlul judiciar.
In cazul in care instanta de recurs constata ca, pentru solutionarea pricinii, este necesara administrarea si a altor probe, trebuie sa uzeze de prevederile art. 312 pct. 2 lit. b din Codul de procedura civila, dispunand casarea hotararii cu retinerea cauzei spre rejudecare si pronuntandu-se, totodata, in conformitate cu dispozitiile art. 312 din Codul de procedura civila asupra probelor solicitate in conditiile art. 306 alin. 2 din Codul de procedura civila, sau dispune ea din oficiu.
In recurs nu sunt adminsibile alte probe decat proba cu inscrisuri.
Sentinta pronuntata in plangerea dvs poate fi atacata numai cu recurs.
Puteti totusi solicita instantei de recurs casarea sentintei recurate si trimiterea spre rejudecare aceleiasi instante in vederea administrarii de noi probatorii.
Dar, sincer, sansele sunt destul de mici.
Ok,insa declaratia scrisa a prezumtivului martor nu poate fi incadrata la categoria "inscrisuri noi"? Mai exact daca martorul da o declaratie pe care o atasez la dosar,aceasta declaratie poate fi considerata "inscris nou" si daca nu, ce inseamna inscris nou,este vorba numai de documente sau ce? Multumesc