avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum il pot face pe patron sa inchida cartea de munca, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum il pot face pe patron sa inchida cartea de munca, sa plateasca darile catre stat(ma refer la cele pt somaj)

sa incep prin a preciza ca firma nu mai functioneaza. initial, am vazut ca patronul, tiparise un exemplar prin care, angajatii pleau, sau isi dadeau demisia, binenteles cu acordul ambelor parti. eu am vorbit cu o contabila, si m-a sfatuit sa ii propun patronului sa ma bage in somaj, asta inseamna ca nu-mi dau demisia(ca in mod normal, eu nu am nicio vina ca firma nu mai merge) si aceasta decizie sa cuprinda urmatoarele mentiuni: art. 73 (1) din Codul Muncii. incepand cu data de _______________ vi se acorda un preaviz de 20 zile lucratoare dupa expirarea caruia, respectiv la data de ___________________, contractul individual de munca inregistrat in registrul de evidenta al salariatilor cu nr. _________________ si nr. ITM ________________________ va inceta conf. art. 65 (1) din Codul Muncii. au trecut 2 saptamani, si patronul nu numai ca nu a predat actele la contabila, nici nu a platit taxele pt somaj, plus ca nici salariu pe 3 luni nu mi l-am luat. ce sa fac? cum pot actiona?? multumesc. astept cu interes raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: Erika Diana , Consilier juridic 13:39, 11 Iunie 2010
Puteti reclama la Inspectia Muncii:
in persoana (cu o plangere scrisa):
Str. Matei Voievod nr.14, Sector 2, Bucuresti
Tel. 021/302.70.30
prin email: petitii@inspectiamuncii.ro
Asta aduce amenintarea amenzii, in cazul in care e prevazut de lege. In plus dansii pot face niste constatari pentru dvs. Deasemenea puteti cere de consultatie juridica sau informare catre aceasta. Se poate discuta si cu juristul unitatii. Acestia vor delega ITM-ul probabil: [ link extern ]

Puteti sa atacati in instanta la litigii de munca toate cele sesizate de dvs, la tribunalul din teritoriul unde a functionat firma, succint si coroborate cu litera de lege si constatarile Inspectiei Muncii, si sa cereti sa fiti repusa in situatia dinaintea prejudiciilor (sa cereti daune). Sunteti scutita de taxe in aceasta instanta.

Este recomandabil sa gasiti un avocat.

S-ar putea depune si la politie o plangere, de regula vor gasi dumnealor litera de lege, sau ar trebui. Spre exemplu patronul va datoreaza bani sub un contract, si refuza sa-i dea. Asta cred ca e escrocherie. Intrebati si forumul despre drept penal.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2010
w0lfshad3, utilizator
e adevarat ca prin demisie nu mai beneficiati de somaj deoarece demisia inseamna acordul unilateral al dvs. daca firma are dificultati economice atunci patronul ar fi trebuit sa aplice art.65 si urmatoarele Codul muncii si intradevar art. 73 dreptul la preaviz. dar daca dvs precizati ca patronul nu a platit darile la stat si nici salariul dvs atunci va recomand va adresati Tribunalui de la domiciliul dvs. prin care solicitati drepturile salariale. art. 40 alin. 2 lit. c si f Codul muncii - obligatia angajatorul la plata salariilor si contributiilor.inai vorbiti cu patronul poate va trimite in somaj si va plateste tot daca nu, actionati in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj. solutii. Andreea i.c Andreea i.c sa incep prin a preciza ca firma nu mai functioneaza. initial, am vazut ca patronul, tiparise un exemplar prin care, angajatii pleau, sau isi dadeau demisia, ... (vezi toată discuția)
Raport salariat angelica82 angelica82 Buna ziua, Doresc sa fac un imprumut in banca, si mi se cer veniturile pe anul anterior.Nu mai pot da de patron, nu stiu daca firma mai exista si sediul ... (vezi toată discuția)
Dreptul salariatului cip_ank cip_ank buna seara din 20004 lucrez la o firma privata de transport intern iar in urma cu 10 zile patronul mi-a cerut sa-mi dau demisia intrucat a angajat alta ... (vezi toată discuția)