buna seara din 20004 lucrez la o firma privata de transport intern iar in urma cu 10 zile patronul mi-a cerut sa-mi dau demisia intrucat a angajat alta persoana. i-am cerut acestuia sa-mi dea somaj la care mi s-a spus ca nu stie cum se procedeaza si daca nu-mi dau demisia i-mi desface contractul de munca cu litera I .solicitandu-i o adeverinta de salariat fiindu-i necesara la medicul de familie acesta mi-a eliberat o adeverinta datata cu data de 10 ian 2010 din care reiesa ca sunt ajgajat din sept. 2009 cu un salar de 700 net. mentionez ca merg zilnic la locul de munca,nu mi-am dat demisia si nici vreun preaviz nu am primit. I -mipoate desface contractul de munca? ce pot sa fac in acest caz?ma poate sfatui cineva? multumesc anticipat
Actionati-l in judecata dar mai intii adresati-va si ITM ului ca refuzxa sa va primeasca la munca si angajat fara sa va desfaca contracttul de munca o alta persoana in locul dv.
In nici un caz sa nu va dati demisia.
Apoi, pot sa va spun ca nu mai exista in Codul muncii litera "i". Ca sa va desfaca disciplinar contractul de munca trebuie sa faca cercetare disciplinara. Si asta inseamna o intreaga procedura, cu etape si termene f bine definite.
Faptul ca "nu stie cum sa va trimita in somaj" este problema lui. Sigur are un salariat care se preocupa de chestiunile legate de resurse umane. Sa-l intrebe cum sa faca. NU este problema dvs.
In cazul in care apare cu vreo decizie de incetare suspencta, aveti la dispozitie 30 zile ptr a-l actiona in judecata la tribunalul de pe raza de domiciliu. Actiunea este scutita de taxe.
Daca nu stie cum sa va bage in somaj, ii puteti spune dvs...pt a simplifica lucrurile. Poate chiar nu stie...
Sa va faca o comunicare de preaviz cu 20 zile inainte;
decizie de incetare cu art 65 alin (1);
sa va elibereze adeverinta cu anexa 14 pt somaj.
Daca in adeverinta pt medic, reiese ca sunteti angajat din sept 2009, inseamna ca de atunci v-a inregistrat contractul, si pana atunci ati lucrat "la negru", cereti-i copie dupa cartea de munca, asta este obligat sa va dea.