avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda parcare
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda parcare

Buna ziua.
Am primit prin posta un proces verbal din care aflu ca am fost amendat pentru parcare pe spatiul verde.Amenda este data de Politia comunitara, conform unei hotarari a consiliului local. In procesul verbal este consemnat ca nu m-am prezentat pentru confirmare conform instiintarii primite.Problema e ca nu am primit si nu am gasit vreo astfel de instiintare.Am aflat de amenda cand am primit procesul verbal.Dealtfel, fapta sanctionata zic ei in procesul verbal ca s-a petrecut pe 26.05.2010, procesul verbal a fost intocmit pe 04.06.2010,iar eu l-am primit pe 11.06.2010. La sectiunea "a savarsit urmatoarele:" este mentionat faptul ca am oprit voluntar pe spatiul verde in zona unui parc. Mai departe scrie ca aceasta fapta este prevazuta de H.C.L.18/2008, art.3, lit.b. Numai ca acest articol face referire la " ocuparea, blocarea sau închiderea părţii carosabile, a drumurilor publice fără autorizaţia prealabilă eliberată de administratorul drumurilor şi serviciul poliţiei rutiere, exceptând cazurile de avarii anunţate la autorităţile competente a instalaţiilor tehnico-edilitare, intervenţiile pentru înlăturarea incendiilor, calamităţilor sau fenomenelor meteorologice periculoase". Credeti ca imi foloseste aceasta "greseala" la contestarea procesului verbal?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 04:01, 17 Iunie 2010
Indicarea gresita a temeiului de drept va poate folosi deoarece instanta nu va mai putea analiza temeinicia procesuluyi verbal de contraventie.
Probabil ca veti gasi si alte "greseli" pe care sa le puteti expoata intr-o eventuala plangere contraventionala.
Este clar ca acesta este un motiv de nulitate,dar verificati si daca tiata rubricile procesului verbal sunt corect completate pentru ca in situatia contrara a,apar si alte cauze de nulitate,prevazute de art.16 si 34 din OG.nr.2/2001.
Aveti 15 zile de la primirea procesului verbal pentru a va adresa cu contestatie instantei competente teritorial.
Succes !
Va multumesc!
As vrea sa mai intreb daca exista cadru legal pentru a-i constrange sa imi arate fotografiile cu masina parcata unde spun ei. Le-am cerut deja lucrul acesta dar au refuzat spunandu-mi ca le vor prezenta in instanta.
Si a mai aparut o alta problema legata de incadrarea faptei. Politia Comunitara spune ca nu e vorba de litera "b" a articolului ci de "s" . In p.v. se vede "b"-cel putin asa vad eu. Hilar este ca si d-nii politisti au pareri contradictorii in privinta descifrarii celor scrise de colegul lor.
La litera "s" a aceluiasi art.3 se prevede sanctiune pentru: s) oprirea autovehiculelor pe spaţiile interzise circulaţiei publice, pe trecerile pentru pietoni, în intesecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora la o distanţă mai mică de 25,00 m de colţul intersecţiei.
Alta problema e aceea ca nici cuantumul amenzii din p.v. nu coincide cu ce scrie in H.C.L. Pe p.v. scrie ca este vorba despre o suma intre 125 si 700 iar in H.C.L. 1000 si 2500.
Ce credeti ca trebuie sa fac?

M-am mai documentat in legatura cu H.C.L. 18/2008. Aceasta a suferit modificari in 2009 la litera "s" si textul este acesta: 6.- La articolul 3, lit. s) se introduce o nouă contravenţie, care va avea următorul cuprins:
" s) parcarea autovehiculelor pe spaţiile verzi, precum şi pe spaţiile delimitate prin piloni de protecţie şi/sau marcaje, spaţii interzise circulaţiei publice".
Numai ca in p.v. nu se specifica decat ca sanctiunea a fost aplicata condorm H.C.L. 18/2008.
Nu trebuia totusi specificata si modificarea din 2009 pe p.v.?
Mai am vreo sansa de reusita in acest caz?

Incercati sa formulati contestatie si pe aspectul neidicarii corecte a textului de lege in baza caruia vi se aplica sanctiunea conf. disp.art.16 din OG nr.2/2001.
Verificati daca exista si alte cauze de nulitate dintre cele prev.de art.16 si 34 din actul normativ indicat mai sus
Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda pentru parcare ap77 ap77 Azi dimineata am gasit lipit pe parbrizul masinii un afis de amenda de la politia comunitara (intre 600 si 2000 lei) pentru ca am parcat masina fara a respecta ... (vezi toată discuția)
Amenda politia locala janpaun janpaun am primit o amenda prin posta pentru ca am oprit in statie autobuz, dar nu e prevazuta cu indicator sau marcaje Oprisem in spatiu de linga banda de circulatie ... (vezi toată discuția)
Contestatie p.v politia comunitara stationare romulus-titus romulus-titus Va rog sa ma ajutati pentru formularea corecta a unei contestatii privind P.V emis de Politia Comunitara Oradea pentru stationare neregulamentara pe un spatiu ... (vezi toată discuția)