avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instanta competenta: civila sau comerciala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instanta competenta: civila sau comerciala?

In litigiu se afla doua societati comerciala,in discutie fiind constructia pe terenul altuia si accesiunea.Care instanta e competenta?Cea comerciala,partile fiind societati comerciale sau cea civila,nefiind vorba despre un litigiu privind activitatea comerciala a partilor?
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2007
pork, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:50, 25 Mai 2007
lipseste vinovatia. adio raspundere civila delictuala.
comercial. clar !
#-o

Construirea imobilului se facea in desfasurarea unei activitati economice trecute ca atare in obiectul de activitate al firmei? Ca, in principiu, miroase a civil, nu vad nici un raport comercial intre cele doua... Astfel cred ca, daca o societate isi construieste, ca investitie in patrimoniul propriu, un imobil cu destinatia de sediu sau altceva, fara scopul direct de a obtine profid ca urmare a valorificarii acelei constructii, atunci e civil toata ziua.
Poate ca daca, construind un bloc de locuinte sau birouri pe care dorea sa-l valorifice comercial, sa scoata profit nemijlocit prin vanzarea de bunuri proprii, avand o astfel de activitate in obiexctul sau... atunci poate ne referim la un fapt comercial: se contesta un fapt comercial.
Mie imi suna cam trasa de par aceasta motivare, dar alta mai buna n-am gasit pentru a-mi explica de ce unele instante ar vedea ca fiind fapt de comert un astfel de raport. Cu atat mai mult cu cat, in motivarea actiunii, nu vad care ar fi articolele comerciale indicate de reclamant, eu vad toata actiunea ca fiind intemeiata pe civil.
S-a construit un centru comercial,constructia fiind in parte pe terenul altuia, cel mai probabil datorita greselilor de masuratoare.
asa cum a spus si colegul daca construirea centrului comercial intra in ob de activitate al constructorului e comercial. sau daca construirea s-a facut in baza unui contract chiar cu altcineva decat prop. terenului,este fapat de comert = comercial.

pt gavril: ce-ai vrut sa spui cu "nu e vinovatie. adio raspundere civila delictuala. e comercial"? la tine nu exista raspundere civila delictuala in comercial?
=D> Multumesc, Irina!!! Ca de-aia ma durea capul...

Alte discuții în legătură

Repararea prejudiciului cauzat de primar unui s.c. este litigiu comercial? csg csg cind unei societati comerciale i se aduce un prejudiciu de catre primar pri n blocarea activiatii sale, si societatea se adreseaza instantei de juudecata cu o ... (vezi toată discuția)
Repararea prejudiciului cauzat de primar unui s.c. este litigiu comercial? csg csg cind unei societati comerciale i se aduce un prejudiciu de catre primar pri n blocarea activiatii sale, si societatea se adreseaza instantei de juudecata cu o ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat cu societate intrata in insolventa niky99 niky99 Un caz cu raspuns urgent. Multumesc anticipat Am un contract de comodat pentru un teren incheiat cu o societate intrata in faliment de 1 an. In baza ... (vezi toată discuția)