avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Sint despartita in fapt de sotul meu din 19 aprilie 2003.Am obtinut divortul in decembrie 2005 in Canada. Pina acum nu am primit nici o pensie alimentara pentru cei doi minori. El are venituri declarate in Romania.
De cind au copiii dreptul la pensie si ce trebuie sa fac sa legalizez divortul in Romania?
Art. 43, alin. 3: Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite la autorităţile străine, au putere doveditoare în ţară numai dacă sunt înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române. Transcrierea actelor de stare civilă şi înscrierea menţiunilor primite din străinătate se efectuează cu aprobarea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Cetăţeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau a extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor în a cărui rază administrativ-teritorială are domiciliul.
Art. 48. - Încetarea căsătoriei prin decesul sau prin declararea judecătorească a morţii unuia dintre soţi, anularea sau desfacerea căsătoriei se înscriu prin menţiune pe actul de căsătorie şi pe cele de naştere ale foştilor soţi. Menţiunea se înscrie, din oficiu, pe baza comunicării primite de la ofiţerul stării civile care a întocmit actul de deces, a hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile ori la cererea persoanei interesate.
Art. 75. - Dispoziţiile prezentei legi, referitoare la întocmirea actelor de stare civilă, eliberarea certificatelor, înscrierea şi comunicarea menţiunilor, în raporturile cu alte state, sunt aplicabile în măsura în care nu se prevede altfel prin acorduri, tratate şi convenţii la care România este parte.

Articolele de mai sus sunt din Lege nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă. O persoana imputernicita sau chiar dv. puteti face aceste demersuri in tara.
Daca mai aveti nelamuriri...
Nu specificati daca locuiti in romania , si unde locuiesc copiii? Cui au fost incredintati in urma divortului? Ce drepturi ati obtinut in urma divortului din canada? sunteti si cetatean canadian?

Sint despartita in fapt de sotul meu din 19 aprilie 2003.Am obtinut divortul in decembrie 2005 in Canada. Pina acum nu am primit nici o pensie alimentara pentru cei doi minori. El are venituri declarate in Romania.
De cind au copiii dreptul la pensie si ce trebuie sa fac sa legalizez divortul in Romania?



Nu specificati daca locuiti in romania , si unde locuiesc copiii? Cui au fost incredintati in urma divortului? Ce drepturi ati obtinut in urma divortului din canada? sunteti si cetatean canadian?


Se pare ca locuieste in Canada, odata ce a obtinut divortul acolo si nu a transcris inca hotararea in Romania. Nu cred ca doamna are copiii incredintati in urma divortului catre fostul sot si se intreaba de ce nu primeste pensie alimentara, nu?
Ce relevanta are cetatenia canadiana, odata ce totul se va petrece in Romania?
Ultima modificare: Duminică, 27 Mai 2007
Liliana Gradinaru, Avocat
Buna
A si eu nevoie de un pic de ajutor. Daca sotul este asociat la o firma cu profit mare, dar el are trecut pe cartea de munca salariul minim pe economie, la ce se raporteaza pensia alimentara?
la 25% din salariu sau din venit??
Va rog sterget dv. 2 din cele 3 mesaje...

Se raporteaza la veniturile obtinute de sot, venituri probate in instanta, indeferent ca sunt din: inchirieri de imobile, salarii, dividende etc. Important este sa aduceti la cunostinta instantei ca sotul dv. este asociat in acea firma, instanta va face o adresa sau va va pune dv. in vedere si va face avocatul dv.
Nu se va raporta doar la salariul acela instanta, ajunge doar sa-i dati cateva indicii instantei despre firma, astfel incat aceasta sa poata fi identificata.
Cu datele firmei puteti merge la Registrul Comertului si sa faceti o cerere de furnizare date (cereti date financiare pe anul 2005, cele pe 2006 nu cred sa fie depuse sau, cine stie...). In functie de acestea cereti in instanta sa se tina cont de aceste venituri.

Alte discuții în legătură

Cetatean roman- canadian a nascut in romania, si de-aici numai probleme avatar899 avatar899 Am venit in Romania cu ideea sa fiu langa familia si prietenii de aici pentru nasterea acestui copil. Totul frumos pana vine vorba de actele pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara din canada Magu Denisa Magu Denisa Buna ziua, Am niste intrebari cu privire la pensia de intretinere pentru copil. Sunt in divort cu sotul. Divortul se face in Romania, dar sotul locuieste in ... (vezi toată discuția)
Este vorba despre divortul pronuntat in canada. fostul sot a ... Elena Tescaru Elena Tescaru Este vorba despre divortul pronuntat in Canada. Fostul sot a facut in Romania procedura de recunoastere a divortului, si a numelui, acum 2 ani. Fosta sotie nu ... (vezi toată discuția)