avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie comunitara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie comunitara

Buna ziua, va rog sa mi dati citeva sfaturi in speta urmatoare:
Am lucrat citiva ani in Romania dupa care am plecat in Franta unde am si lucrat. Acum am vîrsta de pensionare si as dori sa stiu care sunt demersurile in Romania.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: tobescu , utilizator 01:18, 13 Iunie 2010
Am 61 ani, am lucrat 5 ani in administratie.
Barbatii nascuti in iunie 1949 se pensioneaza la limita de varsta in martie 2014 cu conditia sa aiba stagiul minim de cotizare de 14 ani si 6 luni.In cazul dv. nu puteti beneficia de pensie din Romania.
dar femeile nascute in iunie 1949? Eu as vrea ca sa iau din Romînia vechimea in munca si sa o transfer in Franta (in Franta vechimea in munca este stabilita in trimestre) nu stiu daca se poate face acest lucru din Romania.
Femeile nascute in iunie 1949 se pot pensiona la limita de varsta in iulie 2007 cu un stagiu minim de cotizare de 11 ani si 2 luni.Pt. aceasta adeverinta trebuie sa va adresati ministerului muncii.
Valentin Mester a scris:
(...) Pt. aceasta adeverinta trebuie sa va adresati ministerului muncii.

Despre ce adeverinta vorbiti dvs.? In cazul pensiilor comunitare, persoanele interesate completeaza formularele europene agreate de statele care au incheiat acorduri bilaterale.

@tobescu

Pentru adaugarea stagiului lucrat in Romania urmeaza sa va adresati casei de pensii de care apartineti in Franta si sa completati formularele europene. Schimbul de documente se va face intre state.

Dupa ce incheiati procedura in Franta, puteti sa solicitati pensie si statului roman. Stagiul lucrat in Franta si pentru care ati platit contributiile obligatorii se adauga stagiului lucrat aici in vederea deschiderii drepturilor de pensie. Pensia pe carte o veti primi din partea statului roman va fi foarte mica iar procedura de obtinere a drepturilor de pensie este una de durata.

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza anii lucrati in strainatate? yaherra yaherra Eu lucrez in italia cu contract de munca,si as vrea sa stiu ,la pensionare,cum se calculeaza acesti ani, ce procent se da,daca aici salarul meu e de 800 ... (vezi toată discuția)
Pensionare sorincon sorincon Sunt nascut la 29 decebrie 1949. sex M. Sunt angajat de la data de 01.11.1972. In grupa I de munca am lucrat 11 ani si 7 luni, iar in grupa II de munca am ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta pensie cu reducere datorata grupei ii carmen paroiu carmen paroiu Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in calcularea varstei pentru pensionare limita varsta cu reducerea varstei standard datorata grupei II si data la ... (vezi toată discuția)