avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Unul din soti are dreptul sa paraseasca domiciliu cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Unul din soti are dreptul sa paraseasca domiciliu cu copii fara acordul celuilalt?

Datele problemei sunt urmatoarele:eu si sotia suntem cetateni romani amandoi casatoriti in Romania de 12ani.,avem 2 copii unul de 11 si celalalt 6 de ani insa suntem domiciliati in Italia ..In noiembrie 2009 sotia, prin intermediul avocatului sau, depune cererea de divort la judecatoria pe raza careia am avut ultimul domiciliu cerind divortul din vina exclusiva a mea si incredintarea celor doi fii ei ,la care eu prin avocatul meu am facut cererea reconventionala si cer incredintarea a fiului mai mare pe motivul virstei fragede al celui mai mic.Judecatoria nu incepe procesul declarind ca nu este de competenta ei aceasta cauza datorita domiciliului nostru in Italia si trimite procesul la judecatoria sectorului 1 Bucuresti ,fapt pe care il considera just si tribunalul judetean la recursul pe care l-am facut atit eu cit si sotia la decizia judecatoriei.Intrebarile mele sunt doua :
1.care sunt sansele ca judecatoria sectorului 1 sa accepte aceasta cauza si sa nu fim iarasi respinsi si trimisi sa ne judecam in Italia
2.intre timp sotia este hotarita sa se mute de la domiciliu comun(casa inchiriata) luind cu dinsa si copii fara acordul meu .As vrea sa stiu ce drepturi am in acest caz in privinta copiilor, fiindca nu as vrea ca ei sa asiste la scandaluri nu mi se pare just sa ma duc sa ii iau cu scandal iar dinsa nu are nici o intentie de a colabora.Are dreptul sa paraseasca domiciliul cu copii fara acordul meu ?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: carraro , utilizator 20:35, 14 Iunie 2010
Ma mir ca ati avut avocat fiecare sot si ati ajuns aici...
Daca ati declarat ca ati avut ultimul domiciliu comun in Italia, dar acum unul din soti nu mai locuieste acolo, ci in Romania, divortul poate fi pronuntat in Romania.
Codul familiei prevede:
Art. 607. - Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soţilor. Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă niciunul din soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în ţară, este competentă judecătoria în circumscripţia căruia îşi are domiciliul reclamantul.
Legea nr. 105/1992 prevede:
Art. 20. - Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.
....................
Art. 155. - In cazul in care instantele romane sint competente, potrivit dispozitiilor prezentului capitol, si nu se poate stabili care anume dintre ele este indreptatita sa solutioneze procesul, cererea va fi indreptata, potrivit regulilor de competenta materiala, la Judecatoria sectorului 1 al municipiului Bucuresti sau la Tribunalul municipiului Bucuresti.
..............................
Art. 157. - Instanta sesizata verifica, din oficiu, competenta sa de a solutiona procesul privind raporturi de drept international privat si, in cazul in care constata ca nu este competenta nici ea si nici o alta instanta romana, respinge cererea ca nefiind de competenta instantelor romane.
;)
Cred ca nu am reusit sa ma fac inteles insa amindoi in prezent avem domiciliu comun in Italia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort gabriela suardi gabriela suardi M-am casatorit in Bucuresti cu un cetatean italian. Casatoria a fost inregistrata in Italia. Acum dupa 5 ani in care am locuit mereu in Italia , din pacate ... (vezi toată discuția)
Partaj raluka06 raluka06 locuiesc de 10 ani in Italia si sunt casatorita cu un cetatean roman.Casatoria a avut loc in Romania.Actiunea de divort o voi intenta in Romania insa in ceea ... (vezi toată discuția)
Divort cu element de extraneitate cornelius26 cornelius26 Casatorie incheiata intre o romanca si un cetatean tanzanian in statul Bahrain.. casatoria a fost transcrisa si in Romania... sotia si-a pastrat domiciliul ... (vezi toată discuția)