Ma confrunt cu o problema destul de ciudata.
Logodnicul meu a fost casatorit in Statele Unite, si a si divortat acolo, o luna dupa casatorie. Persoana cu care a fost casatorit este cetatean american.
Ambele acte au fost efectuate in acelasi stat american.
Am aflat intamplator inainte de casatorie ca actele emise in state non UE trebuiesc recunoscute de oficialitatile romane.
intrebarea mea este urmatoarea: dat fiind ca actele se anuleaza reciproc, si ca ambele nu sunt recunoscute in Romania, este necesar un demers in vederea recunoasterii lor de catre statul roman?
Mentionez ca nu au existat copii, bani, alte lucruri supuse partajului, nu au existat schimbari de nume la nici unul din soti, si ca sentinta americana este definitiva si irevocabila, emisa in absenta viitorului meu sot.
Da, se supun procedurii de exequator, conform legii 105/1992.
Astfel : sa introduca cererea la tribunalul competent, sa aiba actele traduse si apostilate conform Conventiei de la Haga, sa faca dovada de la instanta americana ca hotararea a ramas definitiva si ca s-a indeplinit procedura de citare. Va fi nevoios, pentru ca va trebui sa se indeplineasca procedura de citare cu USA prin MAE. Consultati un avocat.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Un lucru insa nu este clar, dat fiind ca persoana citata este cea care solicita recunoasterea hotararii, de ce este necesar sa faca dovada citarii din State?
Este evident din faptul ca solicita recunoasterea ei in tara.
Divort...
Mihaela Elena
Cine ma poate ajuta, va rog cu o problema la care am gasit rezolvare doar pe jumatate: 2 tineri romani casatoriti in Romania, au divortat in Canada, acum ... (vezi toată discuția)