avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Datorie la Casa de Pensii?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Datorie la Casa de Pensii?

In anul 2001 am incheiat un Contract de asigurare cu Casa de Pensii. In luna decembrie 2005, am incheiat acest contract si la data incheierii lui, pentru a intra in posesia Cartii de Munca, am platit niste penalitati si majorari de 1.480 lei, intrucat au constatat ca am ceva datorii! Evident!

In luna mai a anului 2010, adica in urma cu cateva zile, primesc o notificare prin care sunt anuntata ca figurez in evidentele lor cu un debit de 1.459 lei! Sa ma prezint pentru clarificari la sediul Casei de Pensii!

Intrebari:

Poate o Declaratie de asigurare sa fie incheiata fara a plati toate datoriile(deja mi-au cerut sa platesc unele datorii atunci cand am intrerupt contractul)?

Dupa 5 ani, in plina perioada de instabilitate financiara, se descopera o creanta? Daca ei nu au fost atenti la momentul incheierii contractului, de ce sa platesc eu dupa 5 ani?

Intrebare finala: Daca ii dau in judecata, am sanse de castig?

Sunt hotarata sa fac un scandal care, in fond, sa devina si national, avand in vadere ca institutiile statului incep sa dezgroape mortii si sa se foloseasca de persoanele fizice autorizate sau de orice contribuabil pentru a strange bani la buget(in situatia descrisa sunt nenumarate persoane!).

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: m-elena , utilizator 13:00, 5 August 2010
Bună ziua,

În primul rând ţin să subliniez că din cele postate de dumneavosatră rezultă că în anul 2001, aţi încheiat cu casa teritorială de pensii, o declaraţie de asigurare urmare faptului că desfăşuraţi o activitate independentă, ca persoană fizică autorizată.

Astfel, dumneavoastră realizaţi la acel moment un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute, ca persoană autorizată să desfăşuraţi activităţi independente, potrivit art. 5, alin.IV, lit.d), din Legea nr. 19/2000.

Am ţinut să fac aceste precizări întrucât în mesajul dumneavoastră vorbiţi atât de contract de asigurare cât şi declaraţie de asigurare, iar între cele două noţiuni nu se poate pune semnul egalităţii.

Întrebările dumneavoastră sunt justificate, dată fiind succesiunea evenimentelor aşa cum le-aţi relatat.

În primul rând ar trebui să ştiţi că activitatea de executare silită a caselor teritoriale de pensii a trecut printr-un moment de "inexistenţă" în perioada ianuarie 2003 - decembrie 2009. Acest lucru s-a datorat faptului că la începutul anului 2003, odată cu înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, colectarea creanţelor fiscale a fost preluată de aceasta de la casele teritoriale de pensii.

La data preluării dosarelor de excutare silită, cea mai mare parte a caselor teritoriale de pensii au predat doar dosarele de executare în care debitori erau lato sensu "societati", scăpând din vedere debitele înregistrate la bugetul asigurărilor sociale de către cei care realizau activităţi independente şi erau obligaţi de lege să se asigure prin declaraţie de asigurare şi să achite contribuţia de CAS.

Ce mă surprinde pe mine este că notificarea va fost trimisă de casa teritorială de pensii, care nu mai are competente in executarea creantelor fiscale din 2003.
Mai mult ca sigur ca debitul este aferent unei perioade pentru care s-a prescris demult termenul de executare.

Sfatul meu este să mergeţi la casa teritoriala de pensii, sa vedeti despre ce este vorba, dar sa nu achitati NIMIC, pana nu va comunica o somatie insoatita de un titlu executoriu.
Cand vi se comunica titlul executoriu aveţi posibilitatea să formulaţi o contestaţie la executare, mai mult ca sigur sumele sunt prescrise.

Si inca ceva, foarte important!
Din cate stiu, casele teritoriale de pensii nu dispun de un program omologat de calcul al majorarilor si intarzierilor, de aceea aş merge pe o contestatie la executare in care as solicita si efectuarea unei expertize.

Succes!
Ultima modificare: Luni, 21 Iunie 2010
florisiris, utilizator
va aduc si eu in atentie un caz asemanator,pentru ca nu am gasit nicaieri solutii...incepand cu anul 2003,mama mea si-a infiintat un pf,renuntand la plata contributiei catre casa de pensii(vanzator ambulant...la momentul respectiv nu era obligatorie plata contributiei).In urma cu cateva luni,a primit de la casa de pensii o hartie ca sa se prezinte in vederea calculului contributiei aferente anilor 2005-2009.S-a prezentat acolo,si pe anii 2005-2006,avand venit sub pragul de calcul,nu i s-a impus plata contributiei,dar pe 2007-2008-2009 i-a facut o cucoana de acolo un calcul de mana pe baza actelor si venitului pe care l-a avut cum ca ar avea de plata in jur de 5000 ron.I-a spus ca nu ii calculeaza pe calculator pt ca odata bagata in baza de date,va trebui sa plateasca acesti bani obligatoriu...in cel mai scurt timp...ea oricum pe 2007 a avut venit f mic,mai mic decat plata de 90 de ron pe luna,cum se poate sa o oblige sa plateasca mai mult decat a castigat intr-un an?pe 2008 si 2009 am inteles ca s-a renuntat la plata acestei sume fixe,fiind un procent din venit...mare parte din aceasta suma oricum am inteles ca reprezinta penalizarile pt intarziere.va rog sa ma ajutati,pt ca nu stim cu sa procedam,in primul rand pt ca mama mea nu are de unde plati acesti bani!ce anume este de facut in cazul in care mai primeste astfel de hartii?ce se poate intampla daca nu se mai prezinta si nu mai plateste?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozite si taxe alg_rom alg_rom Buna ziua, Sunt in urmatoarea situatie, am infiintat un PFA II, in sistem real cu o suma estimata la adm. financiara de 3000lei pe an (250lei / luna), la ... (vezi toată discuția)
Pensia obligatorie pfa sidoniaboruga sidoniaboruga Buna ziua si la multi ani. Sotul meu este taximetrist si isi plateste CAS si impozit pe venit. Anul trecut a primit o instiintare de la Casa de pensii ca ... (vezi toată discuția)
Plata cass la pensionari pentru pfa aossic aossic Tatal meu este pensionar si are deschis un PFA ca instalator. Pensia pana acum un an era de 1000 RON, iar din 2009 este 1100 RON. Pe PFA castiga maxim 500 RON ... (vezi toată discuția)