avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Am 24 ani,2 copii mici(2 ani,respectiv 7 luni). Sotul avea 41 ani,a murit acum 3 saptamani.
Beneficiez de pensie si eu?Si cat reprezinta?Stiu ca pana face cel mai mic dintre copii 7 ani si nu realizez venituri beneficiez de aceasta pensie(nu o sa stau pe pensia asta amarata acasa,dar e un ajutor deocamdata).Primesc si indemnizatia oentru cresterea copilului de 600 lei.
Sau doar copiii beneficiaza? Cat este minim pe membru? Pana in martie era 350 lei/membru.Acum nu mai e asa? Ca nu mai inteleg nimic.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:29, 15 Iunie 2010
Beneficiati de pensie de urmas, atat dvs. cat si cei doi copii, daca sotul dvs. indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii la data decesului. In cazul sotului dvs. nu poate fi vorba decat despre pensie de invaliditate, intrucat avea 41 de ani. Trebuie sa intrebati la casa de pensii daca sotul indeplinea, la data decesului, conditiile pentru a beneficia de pensie.

Daca sotul dvs. indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii, dvs. aveti dreptul la pensie de urmas potrivit art. 68, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 sau potrivit art. 70 din acelasi act normativ, adica:
1. Indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizati venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie (art. 68, alin. 2, Legea nr. 19/2000).
2. Intrucat aveti in ingrijire doi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiati de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizati venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie (art. 70, Legea nr. 19/2000).

Un cuantum nu am cum sa precizez intrucat cei de la pensii vor determina punctajul mediu anual al sotului. Pentru trei urmasi procentul este de 100% (adica veti primi pensia in cuantumul pe care ar fi primit-o sotul dvs. daca s-ar fi pensionat la 41 de ani). Pensia minima se pare ca va ramane de 350 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor urmas anemary29 anemary29 tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Elena220563 Elena220563 As dori sa stiu daca pot beneficia de pensie de urmas,sotul meu in varsta de 54 de ani ,pensionat pe caz de boala a decedat in urma cu 3 luni,beneficiind de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas tantelu tantelu Sotul unei prietene a decedat, are vechime pe cartea de munca aproape 30 de ani. Ea are 47 ani, si nu are niciun venit as dori sa stiu daca exista ... (vezi toată discuția)