avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce s-a intamplat la dosar si ce e de facut mai departe?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce s-a intamplat la dosar si ce e de facut mai departe?

Buna ziua!
Cine ma poate lamuri ce s-a intamplat la dosar si ce e de facut mai departe?
In 4 februarie a.c. eu fiica ( avand procura) am depus in numele tatalui meu, la TMB o cerere prin care solicitam lamurire dispozitiv unei DC irevocabile care a generat confuzii. Intre timp cineva m-a lamurit, cu creionul pe hartie, care a fost logica instantei cu privire la iesirea din indiviziune si ca de fapt nu trebuie lamurire dispozitiv ci indreptare eroare materiala deoarece in dispozitivul sentintei s-a folosit gresit :
- expresia“restul de 2 parcela” in loc de pluralul “ restul de 2 parcele “(eu crezand initial ca ar fi fost vorba de restul a 2-a parcela din titlu) si
- cuvantul “extravilan” in loc de “intravilan.
Termenul fiind pe 26 mai cu o luna inainte pe 27 aprilie in calitate de mandatar am trimis prin posta ( eu locuind in provincie) o cerere de schimbare a obiectului actiunii din lamurire dispozitiv in indreptare eroare materiala si judecare in lipsa totul fiind clar acum pentru mine.
Pe 28 mai am vazut la condica amanare pt septembrie. Pe 15 iunie am trecut din nou pe la arhiva si am constatat ca in calculator la TMB cererea trimisa de mine este inregistrata (cu data de 29 aprilie a.c. ) dar ea lipseste din dosar.
Care este explicatia? A fost ea sustrasa de partea adversa sau a retras-o instanta? E posibil? De ce?
Intre momentul depunerii/ inregistrarii cererii mele (27/29.04.2010) si termenul de judecata ( 26.05.2010) a survenit insa decesul tatalui meu. Am vazut de asemenea din dosar ca partea adversa s-a prezentat pe 26 mai si a spus instantei despre aceasta ca paratul, tatal meu, a decedat intre timp. E adevarat ca partii adverse i-ar fi convenit mai mult eroarea strecurata“restul de 2 parcela” decat pluralul dar instanta a fost corecta cand a facut imparteala si a calculat sultele.
Printr-o adresa solicitata recent, de catre partea adversa, Primaria a aratat ca supraf coresp celor doua parcele figureaza pe ROL-ul tatalui meu. Greseala mea este ca si eu am incercat sa conving pe cei de la taxe si impozite de la Primarie asa cum am inteles eu decizia (o singura parcela, a 2-a parcela din TP) si ei s-au “conformat”. Chiar am solcitat si am si obtinut anul trecut o adresa pt instanta ( intr-un alt proces cu aceiasi parte adversa)din care sa rezulte ca tatal meu a primit conform aceleiasi DC o parcela extravilan, a2-a din titlu.Taxele si impozitele sunt platite la zi dar din chitante nu-ti dai seama ce reprezinta deoarece nu este mentionat clar ce reprezinta fiecare suma.
Intrebari:
1.Pot eu, in calitate de fiica, sa trimit inca o data instantei, in termen, o copie dupa cererea de schimbare obiectiv actiune ( avand in vedere ca cea trimisa anterior a fost in termen si conditii legale) ? Cum pot dovedi aceasta? Sau decedand tatal meu procura nu mai e legala?
2.Cererea de indreptare eroare materiala trebuie insotita si de alte explicatii (tabel edificator cu logica care a stat la baza iesirii din indiviziune intre cele patru parti)care sa dovedeasca clar ca este o eroare materiala sau instanta reciteste motivarea deciziei si isi da sigura seama de erori ?
3.Trebuie facuta neaparat succesiunea ( a ramas mama si noi trei frati)? Vroiam sa o amanam dupa moartea mamei ca sa nu cheltuim de doua ori.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 10:16, 16 Iunie 2010
Pentru indreptarea erorii materiale, strecurata intr-o hotarare judecatoreasca este necesar doar sa indicati concret eroarea pe care dvs. ati sesizat-o. Instanta va verifica si va dispune in consecinta , daca se confirma, indreptarea erorii materiale din dispozitivul sentintei. Nu trebuie sa depuneti alte acte intr/un dosar deja judecat.
Nu cred ca din calculator ati putut vedea ca cererea de indreptarea erorii(oricum ati fi numit-o), ar fi disparut.

la termen, puteti depune copia certificatului de deces al tatalui si actul dvs de stare civila din care sa rezulte ca sunteti fiica . Oricum aveti procura la dosar.
Ultima modificare: Marți, 15 Iunie 2010
ContSters122901, utilizator
Se poate depune la instanta o contestatie in anulare care va avea ca obiect exact judecarea erorii materiale pe care ati sesizat-o in dispuzitivul respectivei decizii civile. Termenul este de 1 an de la pronuntare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta civila plin cu greseli pendre pendre Am divortat am primit sentinta civila plina cu greseli la data de nasterea copilului in loc de 06.05.2001 scrie 05.11.1993 peste tot. Langa asta mai trecut is ... (vezi toată discuția)
Avocat Leordeanu Leordeanu Am imputernicit un avocat sa ma reprezinte in partajul unui teren .S-a dat dupa recurs decizie definitiva .Observ acum ca pe schita intocmita de expert ... (vezi toată discuția)
Sentinta definitiva care are greseli feeelx111 feeelx111 am o sentinta definitiva si irevocabila in care numele este scris gresit. care este modalitatea de-a corecta greseala respectiva? trebuie inceput un nou proces ... (vezi toată discuția)