1. Aceasta decizie poate fi unilaterala sau au nevoie de acordul salariatilor? Care este forma legala de impunere a unei astfel de reduceri?
R: Nu poate fi unilaterala, se face Act aditional incheiat intre parti prin care se modifica durata muncii. (Impunerea unei astfel de solutii poate fi urmare dificultatilor economice)
2. Daca este nevoie de acordul salariatilor, ce se intampla daca sotia mea nu isi da acordul, avand in vedere ca gravidele nu pot fi concediate?
R: Nu este obligata sa semneze
3. Din cate stiu, sotia mea are dreptul la timp redus de lucru cu 25%, pe baza unei recomandari de la medicul de familie. Decizia de reducere cu 20% a timpului de lucri o mai poate afecta in aceasta situatie, daca face cererea de reducere a timpului de lucur pana la data de 1 iulie?
R: Reducerea timpului de lucru cu 2 ore nu ii afecteaza drepturile salariale (primeste salariu ca si cum ar lucra integral 8 ore/zi)
4. Daca sotia mea intra in concediu medical inainte de 1 iulie, cum o afecteaza o astfel de decizie? Am in vedere ca dupa concediul medical poate intra direct in concediul prenatal.
R: Daca intra in concediu medical si apoi in concediu de maternitate (pre si postnatal), contractul individual de munca se suspenda, iar pe perioada suspendarii, nici un element al contractului nu poate fi schimbat
5. Exista vreo posibilitate ca venitul sotiei mele sa nu fie afectat de aceasta decizie?
R: Da - vezi R2 - sau, prin exceptie, unitatea sa nu dispuna aplicarea Hotararii si in cazul anumitor categ de salariati
............................................................................................................................
Revin la intrebarea nr 1:
Patronatul si Sindicatuil, pot opta:
- disponibilizare de personal
- reducerea timpului de munca
- diminuarea salariului
- un anumit numar de zile de concediu fara plata intro luna
- somaj tehnic
- etc
~ final discuție ~