avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... art. 65, alin. (1) Codul muncii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

art. 65, alin. (1) Codul muncii

pentru concedierea in baza art 65 pct 1, din CM, se beneficiaza de somaj ( fiind indeplinit stagiul de cotizare de min 12 luni si CIM pe durata nedeterminata) sau doar de plati compensatorii ? in acest caz ajutorul de somaj reprezinta o masura activa asa cum este precizat la art 67 ?
Angajatorul nu doreste sa acorde salariatului aceasta posibilitate motivand, ca ar vrea sa sa angajeze chiar el in locul salariatului care pleaca ( este vb de o societate mica cu 7 angajati) Poate hotara angajatorul asupra acestei perspective fara acordul salariatului?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:21, 16 Iunie 2010
Beneficiati de somaj daca ati indeplinit stagiul de cotizare.Daca vrea sa se angajeze in locul dvs.o poate face si pe alt post ca sa nu va lase fara somaj.In fond nu e problema dvs.Aveti dreptul la somaj.Nu va poate ingradi acest drept,nu e vina dvs.ca nu va mai poate tine la lucru.
1. Indemnizatia de somaj este una din masurile active de protectie sociala prevazute de Codul muncii.
2. Concedierea cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) da dreptul celui concediat sa beneficieze de indemnizatie de somaj (daca indeplineste si cealalta conditie, a stagiului de cotizare la somaj).
3. Nu angajatorul hotaraste daca veti primi sau nu indemnizatia de somaj, este vorba de un drept acordat de lege si nu depinde de acordul angajatorului.
4. Fiind vorba de o concediere individuala, angajatorul poate angaja oricand, pe oricine, in locul dvs., pe acelasi post. Desfiintarea locului de munca al dvs. nu este pentru totdeauna, este vremelnica.
5. Daca nu vi se elibereaza documentele necesare luati legatura cu ITM solicitati sa va ajute in aceasta problema.
Multumesc mult pentru promptitudinea raspunsurilor, ideea este ca aceasta concediere nu este una cu "scantei" si este de inteles situatia in care angajatorul chiar a spus ca recurge la aceasta din motive financiare, si ca lucrurile merg prost, spunand chiar ca prefera sa se angajeze si sa semneze statul de plata fara a ridica banii.Ceea ce este putin ngrijorator este faptul ca sustine ca nu se poate asa ceva, pentru ca el vrea sa se incadreze exact pe acelasi post, dar nici nu vrea sa consulte vreun inspector de resurse umane, desi cred ca e posibil sa incerce a determina demisia sau acordul partilor fara insa a o spune explicit.
Va multumesc inca odata pentru raspunsuri
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iunie 2010
mayer, utilizator
1. Sa nu semnati o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor sau o demisie ca nu veti mai beneficia de indemnizatie desomaj.
2. Poate va inselati asupra patronului dvs. Nu il costa nimic sa intrebe laITM

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj 2011 suciugeorgeta suciugeorgeta Am un magazinas care vrea sa-si suspende activitatea dar inainte de asta trebuie sa ii fac angajatei dosar pentru somaj.Aveti idee cum procedez,pot face asta ... (vezi toată discuția)
Am dreptul legal de a intra in somaj si de a beneficia de indemnizatie? roxaalexie roxaalexie Pe 6 oct urma sa reincep serviciul,dupa perioada postnatala de 2ani. Am fost sa ma interesez de data la care urma sa ma duc acolo si mi s-a spus ca postul ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de somaj in cazul in care nu imi dau demisia la cererea angajatorului? FlorianCatineanu FlorianCatineanu Buna ziua, de curand am fost anuntat verbal de catre firma la care lucrez ca sunt in preaviz de 15 zile, si sa imi aleg modalitatea de a parasi ... (vezi toată discuția)