avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetarea unui contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetarea unui contract de munca

angajatorul m-a anunta ca nu mai doreste sa colaboram dupa ce 5 ani am ocupat o pozitie de middle management. Mi s-a facut (prin avocat) o propunere ce se baza pe acordul partilor pe care eu semnat-o. In acel moment mi-au fost intrerupte toate caile de comunicare din firma (e-mail, tel mobil, calculator, etc). La 2 zile am intocmit si predat un 'exit memo' (pv de predare primire) preluat (sub semnatura) de superiorii mei iar la cateva ore directorul general a trimis o notificare tuturor colaboratorilor ca nu mai lucrez pt firma. Cu toate astea propunerea semnata de mina nu mi-a mai fost restitutita iar azi am fost anuntat ca ea nu mai este valabila si mi s-a sugerat demisia. Care este cea mai simpla si corecta cale legala de a inceta acest contract de munca? Multumesc
Cel mai recent răspuns: NEFERTITI HUNAM CAPITAL CONSULTING , Consultant resurse umane 12:54, 16 Iunie 2010
--------ambele forme sunt simple si corecte cu mici diferente;nu-i inteleg poate vor sa respecti o anumita perioada de preaviz pana iti gasesc inlocuitor,,

ART. 55
Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.

Demisia

ART. 79
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca
Avand in vedere cum s-au purtat cu tine nu cred ca mai poti avea incredere in ei ...
In ceea ce te priveste:
- Daca pui pe primul plan parcursul viitor al carierei tale, e mult mai bine sa-ti depui demisia decat sa lasi loc la interpretari ulterioare vis-a-vis de motivul pentru care ai fost concediat.
- Daca iei in calcul starea actuala a pietei muncii si crezi ca o perioada va trebui sa te bazezi doar pe ajutorul de somaj, asteapta sa fii concediat. (Atat in cazul demisiei cat si a acordului partilor nu poti beneficia de somaj)

Cea mai "curata" modalitate, cu beneficii pe termen lung, este sa-ti depui demisia. Ca sa nu retraiesti istoria expusa de tine, cu mici variatii, asigurate ca ai numar de inregistrare/ confirmare de primire a scrisorii de demisie. In cazul demisiei trebuie insa sa te prezinti la munca pe durata perioadei de preaviz (daca nu cumva angajatorul renunta la acest beneficiu al sau)...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie sub somaj tehnic raulmotica raulmotica Buna ziua As dori o informatie privind demisia sub somajul tehnic. Firma la care lucrez eu este in somaj tehnic. In conditiile in care, eu ca angajat fiind ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna demisie? mihneavodacelcumplit mihneavodacelcumplit buna.cine poate sa-mi explice concret in ce consta o demisie?firma la care lucrez imi datoreaza salariul pe 5 luni.,concediul si plata acestuia pe 2 ani(2009 ... (vezi toată discuția)
Demisie andrea 31 andrea 31 demisie , codul muncii, informatii (vezi toată discuția)