avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabularea o necesitate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabularea o necesitate?

Ma aflu in urmatoarea situatie:
Tatal meu a fost propietarul unui case in mediul rural. In 1980 a vandut-o impreuna cu cei 250mp aferenti constructiei. Dupa retrocedarea pamanturilor tatal meu a fost pus in propietate cu inca 4 ha. Datorita bunelor relatii cu noul propietar al casei ia mai dat pana la 1650 mp pentru gradina avand un PV de punere in posesie pt 1650 mp, pe care propiarul casei ia intabulat. In acceasi zi tatal meu a facut un contract de vanzare cumparare cu propietarul casei pentru o curea de 2 m pentru a avea cale de acces la livada ce o avem in spatele casei acestuia, dar aceasta nefiind intabulata. recent a decedat si tatal meu si propietatul casei. Mostenitorul propietarului casei a vandut casa cu tot cu cei 1650 mp fara sa tina cont ca exista acel act de vanzare -cumparare pt cureau de 2m de care stia.
Faptul ca aceea curea de pamant de 2 ( x 110m) nu este intabulata, poate duce la nerecunoasterea acestui act de vanz-cump?
Noul propietar vrea sa desfaca gardul nostru care spune ca e ilegal pus.
Cum trebuie sa procedez, ce sa fac in continuare?
Inca nu am facut nici un demers , problema fiind de cateva zile.
Cu multe multumiri,
Cel mai recent răspuns: hellenburgous , utilizator 23:39, 2 Iunie 2007
Actul de vanzare cumparare al tatalui este autentificat la notar? Ati deschis succesiunea?
Contractul de vanzare -cumparare este autentificat la notar numai ca nu a fost intabulat. Am facut succesiunea si acest act a fost prins in calculul bunurilor.
S-a emis certificatul de mostenitor?
Ca sa le blocati orice actiune , mergeti si notati actul la cartea funciara si cat mai repede. Ori actul de vanzare-cumparare al tatalui ori certificatul de mostenitor(n-am inteles daca a fost autentificat).Intai ar fi trebuit ceruta intabularea actului dvs. de proprietate si daca se respingea , atunci ar fi fost alte cai.Dar nu prea aveti timp de asteptat.Mai vedem ulterior. De principiu se prezuma a fi proprietar cel care a intabulat , dar si aici se ridica o intrebare, cand a fost autentificat actul? in ce an? s-a facut transcrierea in registrul de transcriptiuni? daca da, atunci sunt in culpa cei de la CF pentru ca nu ar fi trebuit sa faca intabularea celuilalt, deci, ar fi nevoie de mai multe informatii. daca nu s-a facut transcrierea , atunci ar fi mai complicat , desi , si aici ar fi o discutie ca sunteti mostenitor si nu proprietarul de atunci....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren vandut de doua ori a_gmona a_gmona Ajutati-ma va rog cu un sfat: In 2001, am cumparat un teren de 2x115 mp pentru a avea trecere la livada din spatele curtii unui vecin, pe care avem si Titlu ... (vezi toată discuția)
Dreptul la propietate a_gmona a_gmona In 1979, tatal meu a vandut o casa la tara impreuna cu 250mp. Toata curtea avea 1250mp. Ma intereseaza daca Primaria putea sa-l puna in posesie pe noul ... (vezi toată discuția)
Revendicare propietate a_gmona a_gmona Vecinului meu, cadru militar, i s-a facut contract de intretinere in 1999, de catre bunicul lui lasandu-i o casa cu gradina. In 2001, vecinul bunic a reziliat ... (vezi toată discuția)