avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua au trecut trei lunii de cand a murit taticul meu si aztazi a primit mama mea o recomandata de la un notar public pt efectuarea procedurii succesorale notariale .as vrea sa aflu daca asta e o procedura normala .ca nimeni dintre noi nu a cerut inca mostenirea ? va multumesc pt raspunsuri:)
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:04, 16 Iunie 2010
In mod normal se face aceasta procedura la cererea unuia dintre mostenitori, insa probabil criza asta l-a afectat pe d-ul notar si a incercat sa faca el ce trebuia sa faca mostenitorii.
nu prea avea cum sa va citeze acel notar daca nu era sesizat de catre unul dintre mostenitorii.
procedura dezbaterii succesiunii la un BNp incepe printr-o cerere adresata acelui birou.
Mai nou, de foame, notarii se prevaleaza de niste articole din legea notarilor publici ( Legea 36/95):

Art. 77. - (1)" Incunostintarea mostenitorilor si, dupa caz, a legatarilor despre deces si masurile de conservare se face de catre notarul public prin scrisoare recomandata, recipisa postala facand dovada despre incunostintare".

si de

Art. 75. - (1)" Secretarii consiliilor locale, in aplicarea art. 68 din lege, vor trimite sesizarile pentru deschiderea procedurii succesorale notarului public care tine opisul de evidenta a procedurilor succesorale.
(2) Modul de repartizare a cauzelor succesorale sesizate potrivit alineatului precedent se stabileste de Camera notarilor publici in mod periodic, pentru fiecare dintre notarii publici dintr-o circumscriptie teritoriala, in raport cu data decesului autorului succesiunii".

si de

Art. 57. - (1) "Actele notariale se intocmesc la cererea persoanelor care justifica un interes si a autoritatilor competente, in cazurile prevazute de lege".

Normal ca nu se apuca de dezbaterea succesiunii, dar eu stiu daca nu inregistreaza decesul in registrul de succesiuni? E posibil... Veti vedea cand va veti apuca de acte si veti merge la alt notar. Acesta este obligat sa verifice dc s-a inregistrat in registru si, daca da, veti fi obligati sa dezbateti la acel notar sau in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A murit tatal meu si am fost sa iau certificatul de deces de ... Sever Simion Sever Simion A murit tatal meu si am fost sa iau certificatul de deces de la evidenta populatiei din oras ca sa il ingrop. Ei, in mod smecheresc si abuziv, mi-au luat ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune. ma judec cu mortul ? fldan fldan Stapanesc netulburat un teren in Bucuresti de peste 37 ani si vreau sa dobandesc proprietatea prin uzucapiune dar nu stiu pe cine sa chem in judecata deoarece ... (vezi toată discuția)
Succesiune labuta labuta De ce am primit citatie la notariat pentru dezbaterea succesiuni daca noi(asa stiu eu) nu am intentat aceasta succesiune.Mentionez ca anul acesta in august ... (vezi toată discuția)