avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care sunt criteriile pt restructurarile unor angajati ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care sunt criteriile pt restructurarile unor angajati pe aceeasi pozitie in firma?

Avem urmatorul caz:

Eu si inca o colega lucram intr-un departament al unei firme. Vine o directoare noua cu oamenii ei, cu care a lucrat in toate joburile trecute, si decide sa ne dea pe noi afara. Noi si oamenii ei avem aceleasi pozitii. Care e speta conforma careia putem da in judecata? Mentionez ca am avut parte de tratamente disciminatorii: nu am avut acces la informatie necesara desfasurarii muncii in vreme ce oamenii ei au acess la aceste baze de date. Nu am participat la nici o sedinta de interes pt noi in vreme ce oamenii ei au participat. Nu ni s-a dat efectiv nimic de munca timp de luni de zile desi am cerut de munca. Am ajuns sa facem munca pt alte departamente doar ca sa nu stam.
Cel mai recent răspuns: curaj , utilizator 09:38, 21 Iunie 2010
1. In astfel de situatii angajatorul poate retine pe cine vrea el. O face pe riscul sau daca alege o persoana incompetenta.
2. Nu aveti de ce sa cereti explicatii pentru ca angajatorul nu este obligat sa le dea.
In baza carei legi? unde scrie ca poate da pe oricine afara?
daca demonstrez ca ea alege sa retina pe prietena ei, din ratiuni pur subiective?

mi se pare putin probabil ca legea sa-ti permita sa dai oameni afara dupa principiul libidinos al placerii :)
1. Ganditi-va ca fiind o firma privata patronul acesteia va angaja si va concedia pe cine doreste el. Sunt banii lui in joc si isi asuma riscuri.
2. Singura conditie este sa o faca in mod legal.
3. Ceea ce spuneti dvs. poate fi adevarat dar nu veti vedea niciodata o concediere dupa principiul libidinos al placerii, deoarece nu exista asa ceva in lege. Va fi invocat un motiv legal.
4. Daca sunteti sigur ca incetarea CIM al dvs. este ilegal atunci actionati pe angajator in judecata.
Singurul criteriu care nu este discriminare, este valoarea angajatului pentru postul pe care urmeaza sa fie mutat. Departajarea celui care trebuie sa ocupe pozitia nu se poate face nediscriminatoriu decat printr-un concurs pe baza fisei postului vizat.

Legislatie:
O.G. nr. 137/2000, Legea nr. 202/19 aprilie 2002, OIM Convenţia nr. 111/1958 privind discriminarea, Ordonanta de urgenta nr. 61 - 2008, 97/80/CE, 76/2007/CEE, The Employment Equality Directive (2000/78))

Ordonanta nr. 137 din 31.august.2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare
ARTICOLUL 2

(1) In prezenta ordonanta, prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex sau orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata sau orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea sau inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.
(2) Orice comportament activ sau pasiv care, prin efectele pe care le genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate, fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunitati, atrage raspunderea contraventionala conform prezentei ordonante, daca nu intra sub incidenta legii penale.
(3) Dispozitiile sau, dupa caz, reglementarile unei persoane fizice sau juridice, care genereaza efectele enuntate in alin. (2), antreneaza raspunderea contraventionala a persoanei fizice sau juridice, daca nu intra sub incidenta legii penale.
(4) Masurile luate de autoritatile publice sau de persoanele juridice de drept privat in favoarea unei persoane, unui grup de persoane sau a unei comunitati, vizand asigurarea dezvoltarii lor firesti si realizarea efectiva a egalitatii de sanse a acestora in raport cu celelalte persoane, grupuri de persoane sau comunitati, precum si masurile pozitive ce vizeaza protectia grupurilor defavorizate nu constituie discriminare in sensul prezentei ordonante.
(5) In intelesul prezentei ordonante eliminarea tuturor formelor de discriminare se realizeaza prin:
a) instituirea unor actiuni afirmative sau a unor masuri speciale pentru persoanele si grupurile de persoane apartinand minoritatilor nationale, pentru comunitatile minoritatilor nationale, respectiv in vederea protectiei grupurilor defavorizate, atunci cand acestea nu se bucura de egalitatea sanselor;
b) sanctionarea comportamentului discriminatoriu prevazut in dispozitiile alin. (2) si (3).

Pe scurt, oricine face angajarea, este functionar (daca se face legal). Trebuie sa respecte legislatia tarii pentru asta. Daca nu respecta egalitatea in sanse, se numeste discriminare, si pentru asta se aplica sanctiuni, si-i puteti da in judecata.
Faptul ca nu se respecta legea, e vina institutiilor publice, mai exact al angajatilor ei, respectiv a indivizilor care le administreaza, ministrii si acolitii impreuna cu presedintele. Citez ce am auzit la ITM: "Daca ar fi dupa angajati, unde am mai ajunge" respectiv pe saitul CNCD care acum afiseaza: "Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii urmareste reducerea si eliminarea faptelor de discriminare si nicidecum sa aplice amenzi." in contradictie cu propria legislatie (inafara daca exista o lege mai noua decat cele pe care le-am vizionat).
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii constata si sanctioneaza contraventiile constând în încălcarea dispozitiilor art. 6 alin. (2)-(4), precum si ale art. 15-23 din Legea nr.202/2002 , pe care le reproduc mai jos :

Art.6 (2) Orice ordin de discriminare impotriva unor persoane pe criterii de sex este considerat discriminatoriu.
(3) Este interzisa orice forma de discriminare bazata pe criteriul de sex.
(4) Este interzis ca deciziile privind o persoana sa fie afectate de acceptarea sau respingerea de catre persoana.

Art. 15
(1) Este interzisa orice forma de discriminare bazata pe criteriul de sex in ceea ce priveste accesul femeilor si barbatilor la toate nivelurile de instruire si de formare profesionala, inclusiv ucenicia la locul de munca, la perfectionare si, in general, la educatia continua.
(2) Institutiile de invatamant de toate gradele, factorii sociali care se implica in procese instructiv-educative, precum si toti ceilalti furnizori de servicii de formare si de perfectionare, autorizati conform legii, vor include in programele nationale de educatie teme si activitati referitoare la egalitatea de sanse intre femei si barbati.
(3) Institutiile prevazute la alin. (2) au obligatia de a institui, in activitatea lor, practici nediscriminatorii bazate pe criteriul de sex, precum si masuri concrete de garantare a egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati, conform legislatiei in vigoare.
(4) Restrictionarea accesului unuia dintre sexe in institutii de invatamant publice sau private se face pe criterii obiective, anuntate public, in conformitate cu prevederile legislatiei antidiscriminare.
(5) Este interzis sa se solicite candidatelor, la orice forma de invatamant, sa prezinte un test de graviditate si/sau sa semneze un angajament ca nu vor ramane insarcinate sau ca nu vor naste pe durata studiilor.

Art. 16
(1) Ministerul Educatiei si Cercetarii asigura, prin mijloace specifice, instruirea, pregatirea si informarea corespunzatoare a cadrelor didactice, la toate formele de invatamant, public si privat, pe tema egalitatii de sanse pentru femei si barbati.
(2) Ministerul Educatiei si Cercetarii va promova acele manuale scolare, cursuri universitare, ghiduri pentru aplicarea programelor analitice care sa nu cuprinda aspectele de discriminare intre sexe, precum si modelele si stereotipurile comportamentale negative in ceea ce priveste rolul femeilor si al barbatilor in viata publica si familiala.

Art. 17
Este interzisa orice forma de discriminare bazata pe criteriul de sex in ceea ce priveste accesul femeilor si barbatilor la toate nivelurile de asistenta medicala si la programele de prevenire a imbolnavirilor si de promovare a sanatatii.

Art. 18
Directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti sunt responsabile pentru aplicarea masurilor de respectare a egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati in domeniul sanatatii, in ceea ce priveste accesul la serviciile medicale si calitatea acestora, precum si sanatatea la locul de munca.

Art. 19
(1) Institutiile publice de cultura, precum si orice alte structuri si formatiuni care promoveaza actul cultural sub orice forma au obligatia sa aplice masurile necesare pentru accesul tuturor persoanelor, fara discriminare bazata pe criteriul de sex, la productiile culturale.
(2) Sursele de cultura mentionate la alin. (1) asigura nediscriminatoriu conditiile necesare de manifestare si de valorificare a aptitudinilor persoanelor de sex masculin si, respectiv, feminin si tratamentul egal al acestora in domeniul creatiei culturale.

Art. 20
(1) Publicitatea care prejudiciaza dupa criteriul de sex respectul pentru demnitatea umana, aducand atingere imaginii unei persoane in viata publica si/sau particulara, precum si a unor grupuri de persoane este interzisa.
(2) Este interzisa utilizarea in publicitate a situatiilor in care persoanele, indiferent de apartenenta la un sex, sunt prezentate in atitudini degradante, umilitoare si cu caracter pornografic.
(3) Firmele de publicitate au obligatia de a cunoaste si de a respecta aplicarea principiului egalitatii de sanse si de tratament pentru eliminarea stereotipurilor de gen din productiile publicitare.

Art. 21
(1) Institutiile publice, autoritatile publice, precum si organizatiile guvernamentale asigura accesul la informatiile din sferele lor de activitate, in limitele legii, solicitantilor, femei sau barbati, fara discriminare.
(2) Informatiile distribuite prin mass-media vor respecta egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati si nu vor contine, promova sau provoca nicio forma de discriminare bazata pe criteriul de sex.



Capitolul IV - Egalitatea de sanse intre femei si barbati in ceea ce priveste participarea la luarea deciziei


Art. 22
(1) Institutiile si autoritatile publice centrale si locale, civile si militare, unitatile economice si sociale, precum si partidele politice, organizatiile patronale si sindicale si alte entitati nonprofit, care isi desfasoara activitatea in baza unor statute proprii, promoveaza si sustin participarea echilibrata a femeilor si barbatilor la conducere si la decizie si adopta masurile necesare pentru asigurarea participarii echilibrate a femeilor si barbatilor la conducere si decizie.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si la nominalizarea membrilor si/sau participantilor in orice consiliu, grup de experti si alte structuri lucrative manageriale si/sau de consultanta.

Art. 23
(1) Pentru realizarea in fapt a egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati, institutiile si autoritatile publice centrale si locale, structurile de dialog social, patronatele si sindicatele, partidele politice asigura reprezentarea echitabila si echilibrata a femeilor si barbatilor la toate nivelurile decizionale.
(2) Toate comisiile si comitetele guvernamentale si parlamentare asigura reprezentarea echitabila si paritara a femeilor si barbatilor in componenta lor.
(3) Partidele politice au obligatia sa prevada in statutele si regulamentele interne actiuni pozitive in favoarea sexului subreprezentat la nivel de decizie, precum si sa asigure reprezentarea echilibrata a femeilor si barbatilor in propunerea candidatilor la alegerile locale, generale si pentru Parlamentul European.

Alte discuții în legătură

Concediere individuala mihaelaroxana11 mihaelaroxana11 Buna ziua, Pentru o societate care are 15 angajati este considerata concediere individuala daca se concediaza in aceeasi zi 3 salariati (posturi identice) ... (vezi toată discuția)
Discriminare ozd_82 ozd_82 Buna ziua, Am nevoie de consiliere juridica pentru urmatoarea problema: Sunt angajat in functia de lucrator gestionar intr-o importanta companie din tara. ... (vezi toată discuția)
Legislatie in ceea ce priveste intrebarile la un interviu matkat07 matkat07 Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu articolul din legislatia romana care se refera la intrebarile interzise la un interviu. Am cautat, dar nu am gasit ... (vezi toată discuția)