avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... neinmatriculat sau fals
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

neinmatriculat sau fals

buna seara.sa ma lamureasca si pe mine cineva in legatura cu nr provizorii auto!sotul meu a fost oprit in trafic avand autorizatia de circulatie expirata(nr rosii expirate).cnf art 85 alin(1)dovada inlocuitoare a permisului este cu drept de circulatie 15zile,dar nu i-au dat asa ci fara drept de circulatie spunandu-i ca nr sunt false .in final dosar penal.intrebare :daca politaii au verificat prin statie si el aparea cu nr si numele in baza de date a politiei cum sa fie nr fals?si pentru urmatoarele 30zile de nr provizorii i se vor da alte nr sau raman aceleasi
Cel mai recent răspuns: Mihaibc , utilizator 07:40, 2 Septembrie 2010
Am fost la procuror dar e in vacanta.Ne-a primit pentru lamuriri procurorul de serviciu care e si procuror sef.Raspunsul e ca trebuie sa facem o plingere la procurorul care se ocupa de caz si sa-i spunem tot ce s-a intamplat si ca in situatii asemanatoare au dat amenda administrativa.Am intrebat cum este posibil sa te bage la nr false daca apari in baza de date a politiei iar raspunsul a fost ca si ei se confrunta cu aceasta nelamurire si ca mai bine era sa mergem fara numere deloc pentru ca era atunci numai neinmatriculata.Dumnezeu sa-i mai inteleaga.Asa ca trebuie sa asteptam pana vine din concediu d-na procuror si in primul rand sa dea drumul la dosar cei de la politie.Au de facut cercetari .......
Intradevar situatia e foarte interesanta, sa o luam metodic , conform OG195/2002 avem : Art.12. - vehiculele trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz, şi să poarte plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni şi conţinut prevăzute de standardele în vigoare.
Art.13. - (1) Autovehiculele şi remorcile se înmatriculează permanent sau temporar la autoritatea competentă în a cărei rază teritorială proprietarii îşi au domiciliul, reşedinţa ori sediul, în condiţiile stabilite prin reglementările în vigoare.
(3) Până la înmatriculare, vehiculele prevăzute la alin.(1) pot circula cu numere provizorii, pe baza unei autorizaţii speciale eliberate de autoritatea competentă
Art.84. - Nerespectarea dispoziţiilor privind circulaţia pe drumurile publice, care întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni, atrage răspunderea penală şi se sancţionează potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art.85. - (1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.
(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărui plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

acum sa luam radierea:
Art.17. - (1) Radierea din evidenţă a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea doar în cazul scoaterii definitive din circulaţie a acestora, la cererea proprietarului, în următoarele cazuri:
a) proprietarul doreşte retragerea definitivă din circulaţie a vehiculului şi face dovada depozitării acestuia într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii;
b) proprietarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la unităţi specializate în vederea dezmembrării;
c) la scoaterea definitivă din România a vehiculului respectiv;
d) în cazul furtului vehiculului.
(2) Radierea din evidenţă a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora în proprietatea altei persoane, se face de către autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, în condiţiile legii.
(3) Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor radiate din evidenţă. (4) Vehiculele declarate, potrivit legii, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân sau abandonate, se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.

Am citat textul legii conform ultimelor modificari , pentru cei care vor sa-il vada adresa o gasiti la [ link extern ] .
Din cata legislatie am invatat eu si conform art.84 din OUG 195/2002, unde se prevede "se sancţionează potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă" si din parcurgerea textelor trag concluzia ca:
1. Circulatia cu autorizatie expirata NU este infractiune , deoarece NU ESTE PREVAZUTA ori ceaa ce nu este legea nu prevede, nu poate fi sanctionat.
2. conform art 180 aliniat 6 din regulamentul de aplicare al OG195/2002 În cazul în care pentru fapta săvârşită se dispune ca măsură tehnico-administrativă reţinerea permisului de conducere şi/sau a certificatului de înmatriculare ori de înregistrare sau a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare ori de înregistrare, odată cu încheierea procesului-verbal de constatare a contravenţiei agentul constatator eliberează şi o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie, după caz, - de unde rezulta ca primul echipaj trebuia sa va dea o dovada de circulatie , ceea ce nu a facut. Mai mult, daca tin bine minte nu poti fi sanctionat de 2 ori pentru acelasi lucru.

Parerea mea personala este :
Desi este interzis sa circuli cu autorizatie expirata, nu este sanctiune pentru aceasta incalcare a dispozitiilor . Circulatia cu autorizatie expirata nu este infractiune, si nici contraventie deoarece nu este prevazuta o sanctiune pentru asta nici in OG195 si nici in regulament , dar poat fi luata masura de retinere a autorizatiei de circulatie provizorie si a numerelor provizorii astfel obligand proprietarul sa termine operatiunea de inmatriculare , deoarece, daca circula din ACEL MOMENT se va incadra in art 85 aliniat 1 ( neinmatriculat ), o amenda administrativa este posibila probabil, ar trebuii vazuta incadrarea data de procuror.

Ar fi interesant de vazut ce au trecut politistii in procesul verbal.

Astept si alte opinii , consider ca este o scapare a legiuitorului pe care, probabil o va rezolva in viitor cand ar trebui sa fie o infractiune prin asimilarea ca si neinmatriculat a vehiculului.

Imi cer scuze de lungimea mare a textului
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
Mihaibc, utilizator
In sfarsit s-a terminat =D>Dar dupa indelungi asteptari si rugaminti.Nu a durat atat de mult la parchet cat am aseptat la politie.Cei de la politie au asteptat si ei un raspuns de la inmatriculari (bineinteles ca au facut scris de 3ori si au primit acelasi raspuns )care confirma ca masina este a sotului si ca are nr expirate.Tocmai de aceea a durat mult sa ajunga la parchet.Decizia finala amenda de1000RON si100RONcheltuieli.Dar si la parchet a durat ceva.Procurorul care s-a ocupat de caz era in concediu si pana avenit ,pana l-a citit si pana a dat verdictul a plecat din nou in concediu lasand treaba neterminata.Si iar mergi la parchet si iar cere lamuriri.Noroc cu dna prim procuror care a fost o draguta si i-a pus la treaba pe grefieri (ca ei nu aveau nici un gand).CONCLUZIA;CA LA NOI IN ROMANIA LA NIMENI (daca nu ai relatii trebuie sa plangi pe la usile lor mult si bine):)
Ne-am bucurat degeaba.Pana nu se fac 90zile si nu da testul de verificare a cunostintelor (si sa-l treca conf art 103)nu vede permisul.M-am contrazis cu seful pol rutiere ca sotul meu a facut o infractiune nu o contraventie ca din cate stiu eu dupa verdictul dat de procuror in urma incetarii urmaririi penale mergem la pol si primim permisul .Dar nu e asa....Vom astepta (dar din ce vom trai?)....
Daca doamne fereste sotul dumitale facea un accident cu numerele alea expirate, din ce plateati?

Alte discuții în legătură

Problema cu numeri rosi expirate gmd legno srl gmd legno srl Buna ziua, numele meu este Danilo ,mi-a retinut permisul de conducere deoarece in data de 10.03.2009 duceam la mecanic o masina care ii fusese numere ... (vezi toată discuția)
Retinerea permisului de conducere, placute inmatriculare provizorii de export si certificate de inmatriculer in punctul de frontiera petea petosticky1979 petosticky1979 Ma aflu in punctul de trecere frontiera Petea. Sunt soferul unui ansamblu de vehicule format din cap tractor si semiremorca, ansamblu achizitionat din ... (vezi toată discuția)
Ce se intimpla daca seyyku seyyku 1 conduci fara permis pe drumul public 2 faci accident 3 fugi de la locul accidentului,4 ai masina neinmatriculata 5 remorca cu numere false 6 te gaseste cu ... (vezi toată discuția)