avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... COTITATEA DISPONIBILA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

COTITATEA DISPONIBILA

Parintii mei ( mama si tata) au avut o casa si doi copii ( fiu si fiica).
In urma decesului tatalui, cotele mostenitorilor au fost: 10/16-mama, 3/16- fiul si 3/16 fiica.
Mama a incheiat o tranzactie financiara cu fiul ei prin care cumpara cele 3/16 cote ale fiului.Precizez faptul ca banii cu care mama a cumparat cotele fiului erau imprumutati de la fiica ( 12.056 euro ).
Ulterior acestei tranzactii, mama a facut un contract de donatie cu sarcini cu pastrarea uzufructului viager(pentru 13/16 cote din casa) fiicei sale.
Dupa decesul mamei , fiul revendica in instanta cota de 1/3 rezerva suuccesorala dupa mama.Expertul a stabilit valoarea casei la suma de 65.000 euro.
Va rugam sa ne explicati cum se calculeaza cotitatea disponibila ( adica suma cuvenita fiului ca rezerva succesorala ) pornind de la activul brut si tinind cont de faptul ca fiica a imprumutat mamei suma de 12.056 euro.
Cel mai recent răspuns: KARRINA , utilizator 21:58, 14 Iunie 2007
Fiul este succesor rezervatar, deci vine la mostenirte:))
Nu intru in detalii decat daca e nevoie insa impartirea s-ar face cam asa:
Din valoarea casei de 65000 se vor scadea 12000 (imprumutul - daca este dovedit) care se vor duce la fiica. Restul de 53000 se vor imparti astfel: 2/3 la fiica si 1/3 la fiu (ca rezervatar).
dar casa nu se vinde, iar daca asa se face impartirea fiica mai ramine cu 2/3? dupa un calcul simplu eu nu vad
de ce nu se impart cei 65000 euro in 3 cote ,una la fiu si doua la fiica , iar imprumutul ( care este dovedit )sa diminueze suma cuvenita fiului ?
nu trebuie luate in seama cind se aplica algoritmul de calcul si urmatoarele 2 aspecte :
-fiica detine deja 3/16 cote mostenite in urma decesului tatalui
- prin incheierea tranzactiei financiare in urma careia fiul a vindut mamei cele 3/16 cote mostenite dupa tata , de ce i se acorda cota de rezerva succesorala din nou si pentru cotele deja vindute mamei ?

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita sau nu? ContSters169673 ContSters169673 Dupa moartea mamei s-a facut succesiune dupa ea, tata, fiul si fica, fica care locuieste de cand s-a nascut pana in prezent in casa parinteasca. Tatal a vandut ... (vezi toată discuția)
Unul dintre soti moare, mai sunt 2 copii reveilquidam reveilquidam Buna ziua, Intrebarea mea concreta se refera la testamentul olograf. Bunicul meu a redactat de mana un testament olograf semnat NUMAI DE EL in care decide ... (vezi toată discuția)
Mostenire - vreau sa fiu protejatã în caz de cauzã succesoralã Hadryana Hadryana Locuiesc împreună cu mama (A) în casa care i-a revenit în cotă parte de 1/1 în urma decesului tatălui meu când, eu am refuzat mostenirea iar sora mea ... (vezi toată discuția)