avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... COTITATEA DISPONIBILA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

COTITATEA DISPONIBILA

Parintii mei ( mama si tata) au avut o casa si doi copii ( fiu si fiica).
In urma decesului tatalui, cotele mostenitorilor au fost: 10/16-mama, 3/16- fiul si 3/16 fiica.
Mama a incheiat o tranzactie financiara cu fiul ei prin care cumpara cele 3/16 cote ale fiului.Precizez faptul ca banii cu care mama a cumparat cotele fiului erau imprumutati de la fiica ( 12.056 euro ).
Ulterior acestei tranzactii, mama a facut un contract de donatie cu sarcini cu pastrarea uzufructului viager(pentru 13/16 cote din casa) fiicei sale.
Dupa decesul mamei , fiul revendica in instanta cota de 1/3 rezerva suuccesorala dupa mama.Expertul a stabilit valoarea casei la suma de 65.000 euro.
Va rugam sa ne explicati cum se calculeaza cotitatea disponibila ( adica suma cuvenita fiului ca rezerva succesorala ) pornind de la activul brut si tinind cont de faptul ca fiica a imprumutat mamei suma de 12.056 euro.
Cel mai recent răspuns: KARRINA , utilizator 21:58, 14 Iunie 2007
Legea spune ca nu poti lasa mostenire daca ai datorii. Din masa succesoala intai se vor achita datoriile...iar apoi ce ramane va reveni mostenitorilor. Din cauza asta se va scadea imprumutul.
Acum am vazut ca valoarea totala a casei este de 65000 si nu valoarea partii mamei. Dar principiul este acelasi: Din cat are defunctul din casa (13/16 parca) scazi 12000(datoriile mostenirii) si apoi imparti cum am zis mai sus.
Nu are importanta ca fiul a vandut mamei partea sa din mostenirea de la tata. El va avea o cota din bunurile defunctului, chiar daca in trecut unele din acele bunuri i-au apartinut.
Dupa ce se va hotari ce cote vor reveni fiecarui mostenitor (fiu si fiica), ei vor deveni proprietari coindivizari si daca vor dori pot iesi din indiviziune prin partaj. Avand in vedere ca fiicei ii va reveni o cota mai mare din apartament si pt ca nu se va putea imparti bunul in natura, atunci probabil ca ea se va alege cu bunul iar el va primi o suma de bani sub forma de sulta. Daca ea nu vrea bunul si-l vrea el atunci procedeul va fi invers, iar daca nici unul din ei nu vrea apartamentul atunci se va vinde si se vor imparti banii conform cotelor stabilite.

Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2007
ContSters30587, utilizator
FIICA TREBUIE SA ACHITE FRATELUI SUMA DE 16000 EURO REPREZENTIND COTITATEA DISPONIBILA. AVIND IN VEDERE SITUATIA FINANCIARA A FAMILEI FIICEI ( EA-CASNICA , COPIL MINOR IN INTRETINERE , DOAR VENITURI DIN SALARIUL SOTULUI ), EXISTA VREO POSIBILITATE CA ACEASTA SUMA SA FIE PLATITA IN MAI MULTE TRANSE(RATE ), SAU FIICA VA FI NEVOITA SA VINDA CASA CARE A FOST OBIECTUL SUCCESIUNII PENTRU A ACHITA ACEASTA SUMA ?
MENTIONEZ CA FIICA NU DETINE SI ALTE PROPRIETATI IMOBILIARE

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita sau nu? ContSters169673 ContSters169673 Dupa moartea mamei s-a facut succesiune dupa ea, tata, fiul si fica, fica care locuieste de cand s-a nascut pana in prezent in casa parinteasca. Tatal a vandut ... (vezi toată discuția)
Unul dintre soti moare, mai sunt 2 copii reveilquidam reveilquidam Buna ziua, Intrebarea mea concreta se refera la testamentul olograf. Bunicul meu a redactat de mana un testament olograf semnat NUMAI DE EL in care decide ... (vezi toată discuția)
Mostenire - vreau sa fiu protejatã în caz de cauzã succesoralã Hadryana Hadryana Locuiesc împreună cu mama (A) în casa care i-a revenit în cotă parte de 1/1 în urma decesului tatălui meu când, eu am refuzat mostenirea iar sora mea ... (vezi toată discuția)