avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Platitor de TVA intracomunitar, neplatitor de TVA in ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Platitor de TVA intracomunitar, neplatitor de TVA in Romania

Buna ziua,

As vrea sa va vorbesc despre o situatie despre care nimeni nu imi poate da amanunte pentru ca este foarte rara.
Firma mea de vanzari online face achizitii intracomunitare si vinde en Romania persoanelor fizice.
Pentru a putea cumpara in UE, mi se cerea numar de TVA. Si in plus, achizitiile mele depaseau 10 000 de euro. Dupa noua lege din ianuarie, sunt obligata sa ma declar platitoare de TVA intracomunitar.
Cand am mers la Directia financiara pentru a cere numarul acesta de TVA, am fost intrebata ce CA am. Cum sunt abia la inceput, nu am deloc CA. Si am fost sfatuita sa ma declar platitoare de TVA intracomunitar si neplatitoare de TVA national, explicandu-mi-se ca acest lucru este in avantajul meu: pot sa cumpar linistita cu numarul de TVA alocat si sa vand fara sa nu adaug cei 19% pentru TVA pana cand nu ajung la 35 000 de euro CA, deci preturi mai mici si atragatoare.
Dupa ce am facut achizitiile, contabila mea a facut declaratiile necesare. Aceasta situatie fiind absolut noua, a vrut sa faca declaratiile ca si cum sunt platitoare de TVA si intracomunitar si national, ceea ce insemna ca nu am nimic de plata pentru TVA. Dar a fost obligata sa completeze un formular (301, am impresia) referitor la achizitii intracomunitare, care cere plata TVA. Nu a vrut sa completeze aceasta declaratie pana cand sefa Directiei financiare nu a dat scris ca aceasta declaratie are caractetr pur informativ pentru ca declaratiile sa poata fi inregistrate in sistem.
Acum o saptamana am primit o somatie de plata pentru ca in 15 zile sa platesc 115 mil, suma corespunzatoare TVAului pentru achizitiile facute!
Problema mea este urmatoarea.
1.Nimeni de la directia financiara nu mi-a spus ca voi plati TVAul in avans, altfel nu as fi ales niciodata aceasta optiune, din contra, mi s-a spus ca ma avantajeaza. Eu inca nu am vanzari dar le dau lor 115 milioane. Tare as vrea sa stiu si eu ce firma poate fi avantajata de situatia asta.
2. Incepand cu 1 iulie, pentru a evita o a doua plata ca asta, ma voi declara platitoare de TVA national, pentru ca o sa mai am achizitii de facut. Dupa cum mi-a explicat contabila mea (imi cer scuze daca numarul declaratiilor nu este cel care trebuie), eu cumpar fara TVA, ca si pana acum, ea face declaratia aceea 390 parca in care TVA este calculat si apoi dedus, deci e ZERO si eu nu am nimic de platit sau de recuperat. Vanzarile mele oricum incep abia in iulie. In acest caz, cum mai reucuperez eu banii astia de TVA? Ar trebui sa pun toate preturile mele sunt cu 19% mai mari ca sa il recuperez? Ca in cazul asta, e ca si cum am aruncat 115mil pe fereastra.
Stiu ca povestea e cam lunga, dar e tare complicat, nimeni nu a mai intalnit situatia asta si nu gasesc pe nimeni sa descurce itele.
Va multumesc mult pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: edx , utilizator 18:47, 22 Noiembrie 2012
tva achitata in grecia se include in costul de intrare al marfurilor, iar operatiunea nu se declara in 390 vies.

pentru facturile emise fara tva (dupa inregistrarea in scopuri de tva) va trebui sa intocmiti decl. 390 vies si sa depuneti decontul special de tva, formular 301.

platiti tva in romania pentru toate achizitiile efectuate dupa inregistrare, neexistand un plafon.

Multumesc pentru raspuns.Dar daca depasesc 10.000 euro achizitii, ce trebuie sa fac?
plafonul de 10.000 euro este stabilit pentru cei neinregistrati in scopuri de tva pentru achizitii intracomunitare.
dvs. nu trebuie sa mai faceti nimic.
Am si eu nevoie de cateva lamuriri.
Vreau doar sa achizitionez ceva intracomunitar fara sa revand (nevoile interne ale firmei), deci sub 10.000€; inteleg ca nu e nevoie sa ma inregistrez in scop de tva pentru achizitii intracomunitare. In acest caz mi se va factura cu tva-ul tarii respective? Si ce trebuie sa dau furnizorului daca imi solicita EU VAT number?
nu dati nimic, spuneti ca nu aveti vat number si veti primi o factura cu tva.

Alte discuții în legătură

Declaratii fiscale Marya STANCU Marya STANCU buna seara amdeschis o i.i .neplatitor de tva si vreau sa aflu ce declaratie trebuie depusa in cazul cind depasesc in vinzari suma de 10 ... (vezi toată discuția)
Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon antispam antispam Buna ziua tuturor. Din cate am inteles, in cazul unui PFA care presteaza servicii intracomunitare, in momentul in care se depaseste plafonul de incasari de ... (vezi toată discuția)