avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Existã vreo metodã de a cumpãra cota tatãlui meu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Existã vreo metodã de a cumpãra cota tatãlui meu de 1/3 dintr-un dosar de despãbugire (teren) de la Primãrie?

Bună ziua!

Doresc să identific o metodă prin care să achiziţionez de la tatăl meu dreptul său aş spune "de proprietate" care a fost validat de Primăria localităţii în care locuim.

Încă din anul 2005 Primăria a validat pentru despăgubire o suprafaţă de teren de pe urma unui defunct şi o alta de pe urma altui defunct (suprafeţele sunt constituite din diverse parcele sau bucăţi de parcele nerestituite încă).

Tatăl meu moşteneşte 1/3 din acele două cote validate spre despăgubire, în sensul că este parte egală cu alţi 2 moştenitori.

Întrebările mele ar fi:

1) pot cumpăra dreptul lui tata pentru 1/3 din ceea ce a validat Primăria?

2) ce fel de act pot să închei?

3) ce documente trebuie să prezinte tata pentru a-mi vinde mie dreptul său?

Intenţia mea este ca după ce cumpăr acest drept al tatălui meu să încerc identificarea vreunei bucăţi de teren pe care s-o primesc în compensare. Posibilitatea de primii o despăgubire în bani fiind improbabilă.

Am încercat să obţin un răspuns şi din partea unui Birou Notarial local, răspunsul primit fiind:

Pentru a face un act de vanzare-cumparare trebuie sa prezentati la notar un act de proprietate (titlul proprietate in cazul dvs)., o schita vizata de Oficiul de Cadastru, adeverinta de rol de la primarie.

Din cate inteleg eu, dvs. nu aveti un titlu de proprietate si in cazul asta nu se poate face vanzare pe cota-parte, prin notariat, pt. ca imobilul nu este inscris in cartea funciara.

Ce părere aveţi?

Presupun că există vreo cale prin care să pot achita tatălui meu un preţ şi care să-mi permită să devin eu însumi parte în acest dosar de "despăgubire".

Mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters152027 , utilizator 14:12, 23 Iunie 2010
cumparati cota succesorala...desigur daca exista un certificat de mostenitor
Mulţumesc pentru răspuns!

Cu siguranţă tata are certificat de moştenitor după ambii defuncţi.

Ideea este că după fiecare defunct au rezultat mai multe suprafeţe de teren intravilan şi extravilan.

Unele dintre ele au fost retrocedate cu TP etc, altele nu au fost din diverse motive (ex. a fost împroprietărit altcineva acolo, gen oameni care şi-au construit case acolo pe vremea comunismului).

Aşadar, o parte din ceea ce a moştenit tata iniţial a fost vândut, o alta cedată altor rude (una sau două suprafeţe de teren).

Pe mine mă interesează restul care a rămas de primit şi pe care Primăria l-a validat pentru despăgubire.

Cum se numeşte actul pe care îl pot încheia pentru a devenii eu însumi parte în locul tatălui, unde încheiem acel act şi cu ce documente trebuie să ne prezentăm?
e usor discutabil....insa cu un notar istet cred ca se poate
cesiune de drepturi succesorale..
la notariat
certificat, buletin ..
Am înţeles, mulţumesc!

Să vedem ce părere o să aibă notarul în cursul zilei de luni.

Weekend plăcut!
De la notariat am primit următorul răspuns:

"Pentru a face o cesiune de drepturi succesorale trebuie să aveţi un certificat de moştenitor, în care tatăl dvs. să fie moştenitor."

Am să-l întreb pe tata dacă are acest certificat.

În eventualitatea în care nu l-ar mai deţine fizic, de unde s-ar putea elibera un duplicat?

Alte discuții în legătură

Cesiune drept de proprietate (terenuri moºtenite de la înaintaºi) mihai78 mihai78 Bună ziua, Bunica mea, împreună cu 3 fraţi ai săi au moştenit averea mamei şi bunicii sale. După moartea bunicii mele, tatăl meu (unicul copil) ... (vezi toată discuția)
Mostenire - vanzare mana23 mana23 buna ziua, as vrea sa va prezint o situatie referitor o vanzare fara act in regula (dupa parerea mea). tatal me a decedat acum 3 ani si 6 luni. eu, mama si ... (vezi toată discuția)
Succesiunea aaannn aaannn As dori sa stiu daca o succesiune facuta acum 20 de ani se mai poate redeschide si daca se poate face doar dupa o parte din mostenire,in cazul de fata este ... (vezi toată discuția)