avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Existã vreo metodã de a cumpãra cota tatãlui meu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Existã vreo metodã de a cumpãra cota tatãlui meu de 1/3 dintr-un dosar de despãbugire (teren) de la Primãrie?

Bună ziua!

Doresc să identific o metodă prin care să achiziţionez de la tatăl meu dreptul său aş spune "de proprietate" care a fost validat de Primăria localităţii în care locuim.

Încă din anul 2005 Primăria a validat pentru despăgubire o suprafaţă de teren de pe urma unui defunct şi o alta de pe urma altui defunct (suprafeţele sunt constituite din diverse parcele sau bucăţi de parcele nerestituite încă).

Tatăl meu moşteneşte 1/3 din acele două cote validate spre despăgubire, în sensul că este parte egală cu alţi 2 moştenitori.

Întrebările mele ar fi:

1) pot cumpăra dreptul lui tata pentru 1/3 din ceea ce a validat Primăria?

2) ce fel de act pot să închei?

3) ce documente trebuie să prezinte tata pentru a-mi vinde mie dreptul său?

Intenţia mea este ca după ce cumpăr acest drept al tatălui meu să încerc identificarea vreunei bucăţi de teren pe care s-o primesc în compensare. Posibilitatea de primii o despăgubire în bani fiind improbabilă.

Am încercat să obţin un răspuns şi din partea unui Birou Notarial local, răspunsul primit fiind:

Pentru a face un act de vanzare-cumparare trebuie sa prezentati la notar un act de proprietate (titlul proprietate in cazul dvs)., o schita vizata de Oficiul de Cadastru, adeverinta de rol de la primarie.

Din cate inteleg eu, dvs. nu aveti un titlu de proprietate si in cazul asta nu se poate face vanzare pe cota-parte, prin notariat, pt. ca imobilul nu este inscris in cartea funciara.

Ce părere aveţi?

Presupun că există vreo cale prin care să pot achita tatălui meu un preţ şi care să-mi permită să devin eu însumi parte în acest dosar de "despăgubire".

Mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters152027 , utilizator 14:12, 23 Iunie 2010
de la notarul care l-a eliberat.
de la arhiva de succesiuni a camerei notarilor.
Mulţumesc!

Sunt curios cum se va redacta documentul, având în vedere că o parte din terenurile moştenite iniţial de tatăl meu au fost deja înstrăinate de el.

De fapt au fost înstrăinate toate terenurile pentru care primise titlu.

Eu intenţionez să obţin retrocedarea altora în locul despăgubirii validate the Primărie.
pai la asta ma refeream...ca e usor discutabil...
ultimul demers facut de mine pt intocmirea unui astfel de act s-a putut face in conditiile in care aveam certificat insa imi trebuia si litigiu...notarul asa mi-a zis ca-mi face
am facut litigiul, iar pe act scrie "cesiune de drepturi succesorale si litigioase"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune drept de proprietate (terenuri moºtenite de la înaintaºi) mihai78 mihai78 Bună ziua, Bunica mea, împreună cu 3 fraţi ai săi au moştenit averea mamei şi bunicii sale. După moartea bunicii mele, tatăl meu (unicul copil) ... (vezi toată discuția)
Mostenire - vanzare mana23 mana23 buna ziua, as vrea sa va prezint o situatie referitor o vanzare fara act in regula (dupa parerea mea). tatal me a decedat acum 3 ani si 6 luni. eu, mama si ... (vezi toată discuția)
Succesiunea aaannn aaannn As dori sa stiu daca o succesiune facuta acum 20 de ani se mai poate redeschide si daca se poate face doar dupa o parte din mostenire,in cazul de fata este ... (vezi toată discuția)