avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... O speta de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

O speta de divort

Sunt studenta la drept in anul 2 si, din pacate, am un caz de divort in familie. Cum nu stiu practica ci mai mult teorie, as dori sa apelez la sfaturile de pe acest forum.

Fratele meu a avut o casnicie de 4 ani din care a rezultat un copil de 3 ani. In ultimele 6 luni, el si sotia lui nu s-au mai inteles, el si-a gasit pe altcineva si s-a mutat impreuna cu acea femeie.
Sotia lui nu vrea sa divorteze, el insa considera ca nu se mai poate continua asa.
Certificatul de casatorie, actele copilului si cam toate actele se afla in posesia sotiei lui, acesta amanintandu-l (la telefon,deci fara martori), ca nu ii va da nici un act pentru divort.

Si acum intrebarile aferente problemei:

1. Cum poate el obtine duplicate dupa actele necesare divortului? (ma gandesc la duplicate dupa certificat de casatorie si certificat de nastere al copilului )
2. Ei s-au inteles relativ ok, fara certuri foarte mari, asadar nu prea sunt nici martori. Ce poate sa faca in legatura cu martorii? Sa gaseasca 2 persoane care sa sustina ca ei nu mai locuiesc impreuna? Sa puna martor pe actuala sa prietena?
Totodata, as dori sa stiu daca martorii sunt supusi unui interogatoriu sau doar se asculta martorii, ce au de declarat si punct ( martorii nu pot sustine decat numai ca nu i-au mai vazut impreuna, ca ei s-au despartit in fapt de mai bine de jumatate de an si cam atat...nu au fost martori la vreo cearta)?

3. Ca motiv de divort, el va sustinte nepotrivirea de caracter, lipsa comunicarii si lipsa relatiilor intre ei doi in ultimul an (asta pt a fi cupla comuna). Exista insa temerea ca ea va sustine ca e din culpa lui, ca el si-a parasit domiciliul si, poate il va acuza de infidelitate (desi stia de la bun inceput de cealalta femeie si chiar a cunoscut-o pe acesta).
Se va respinge cererea lui sau se va considera culpa comuna? Faptul ca el si-a parasit domiciliul si are pe altcineva reprezinta un motiv de a respinge cererea?

Ca si mentiune, in tot acest timp cat au fost despartiti in fapt, el si-a vizitat copilul aproape saptamanal si a dat bani mamei (aproximativ 25% din salar) lunar pentru cresterea copilului. (aici iar, nu prea sunt martori, poate doar vecinii daca l-au vazut vizitand copilul).

Ce se poate face in acest caz? V-as fi extrem de recunoscatoare daca ati putea sa imi dati un raspuns.
Cu multumiri, Alexandra Dumitrescu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2007
Alexandra.D, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 14:57, 11 Iulie 2007
Referitor la "procedura divortului prin acordul ambelor parti", credeti ca se poate cand exista un copil minor?

Oricum, nu stiu cat de mult va fi sotia fratelui meu de acord cu un divort pe cale amiabila.
1. Actele de stare civila nu se depun in original la dosar.(copii certificate conform cu originalul).Originalul trebuie sa il ai asupra ta, in cazul in care instanta doreste sa il vada .insa in aceasta speta, se vor solicita prin cererea de chemare in judecata paratei-care va fi sotia-;
2. Va fi citata de catre instanta, in judecarea dosarului si Autoritatea tutelara, dat fiind faptul ca este vorba si de tutela copilului si pensie alimentara.
3. Nici eu nu cred ca sotia va fi de acord cu divort in termeni amiabili avand in vedere reactia ei (de aici si riscul de a se trezi freatele tau cu un dosar pentru abandon de familie, adulter- bieneteles daca sotia are dovezile necesare )
Ca raspuns la ultima ta intrebare, vezi art.38 din codul familiei.;)
1. Serviciile de stare civila din cadrul primariei elibereaza, contra-cost, duplicate dupa actele de stare civila
2. Martorii nu dau doar o simpla declaratie, ci trebuie sa raspunda si intrebarilor puse de instanta si de partea adversa. Sfatul meu este sa nu aduceti ca martor actuala concubina, pentru ca depozitia ei poate fi inlaturata ca subiectiva.
3. Nu are nico importanta din vina cui se desface casatoria, doar in cazul in care ar solicitat incredintarea minorului poate s-ar pune aceasta problema
Nu este cazul de a se discuta despre infractiunea de abandon de familie.
Nu se poate merge pe procedura divortului prin acord pentru ca exista un copil minor, eventual s-ar putea cere ca instanta sa nu motiveze hotararea daca ambele parti sunt de acord.
In cazul in care parata se opune desfacerii casatoriei exista posibilitatea ca instanta sa si respinga cererea *cazuri foarte rare* daca va considera ca nu exista motive temeinice pt. desfacerea casatoriei. Deci, in acest caz, totul depinde de martori...
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2007
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Pentru introducerea actiunii: atasati cat mai multe documente din care sa reiasa, chiar daca nu direct, existenta casatoriei dintre cei 2 si a copilului lor. Apoi sustinerea ca sotia este in posesia certificatelor, cu cererea expresa sa i se puna in vedere depunerea lor in instanta (in copie cel de nastere copil si originalul celui de casatorie). In timpul procesului se pot face adrese la Primaria unde a fost incheiata casatoria pentru obtinerea dovezilor casatoriei.
Martorii trebuie sa declara, pentru a fi de ajutor, ca raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. Adica, in cazul cuplei comune, ca nu stiu de la cine au pornit neintelegerile, ca amandoi au contribuit la aceasta situatie actuala, comunicarea depinzand de amandoi. Nepotrivire de caracter... suna ca in povesti...

Sfatul meu: contactati un avocat care sa introduca deja actiunea, daca nu porniti acum... Avocatul respectiv va va spune si ce motive se invoca in astfel de situatii si altele. Evident ca nu se poate divort prin acord cand e un minor la mijloc.
Si fratele sa pastreze documente cum ca i-a platit pensie, chiar o hartie scrisa de mana semnata de sotie, daca nu mandat postal, virament bancar etc...
Martorii se pot face: se duce fratele la prieteni comuni sau rude si le spune: ajutati-ne sa vdm daca ne putem impaca. Se asista la cateva discutii si... gata! Martorul stie situatia! Nu e vorba de scenarii ori de minciuni, este vorba de pura realitate! Si e mai bine daca martorul afla niste lucruri de fapt in prezenta ambilor.
Cu privire la culpa, daca fratale introduce divortul si cere din culpa comuna, trebuie ca el sa dovedeasca aceasta culpa comuna. Daca se dovedeste culpa exclusiva a ei sau a lui... nu se pronunta divortul... In cazul in care si ea, la randul ei, cere prin reconventionala divortul din vina lui, de ex., si se constata vina lui, se pronunta divortul. Dar se pronunta numai daca este cerut si pe dovedirea mitivului pe care a fost cerut. Nu stiu daca am fost clara in explicatii.
Cu privire la copil s-au inteles? Sa aiba grija la stabilirea vizitelor, sa fie foarte clar si bine determinat timpul si modul de vizitare.

Alte discuții în legătură

Divortz cu minor petros petros buna ziua! fratele meu este insurat de 15 ani iar copilul rezultat din casatorie are 14 ani. sotia lui a intentat actiunea de divort, dar dupa cum stau ... (vezi toată discuția)
Divort din culpa comuna snowwhite snowwhite as avea nevoie de ajutor... as vrea sa depun actele pentru divort, dar am nelamuri in ceea ce priveste formularea cererii de divort.este vorba despre un ... (vezi toată discuția)
Divort danaro danaro Buna ziua, Apelez pe aceasta cale deoarece am nevoie de un sfat. Fratele meu este casatorit din 1987 si in urma acestei casatorii a rezultat un baiat. ... (vezi toată discuția)